Δυσαρέσκεια της Αθήνας για την εξαγωγή οπλικών συστημάτων στην Τουρκία μετά τη συμφωνία Σάντσεθ - Ερντογάν

 Δυσαρέσκεια της Αθήνας για την εξαγωγή οπλικών συστημάτων στην Τουρκία μετά τη συμφωνία Σάντσεθ - Ερντογάν

Eurokinissi

Δυσαρέσκεια εκφράζει η Αθήνα για τη συμφωνία του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η οποία προβλέπει εξαγωγή οπλικών συστημάτων.

Το ζήτημα της εξαγωγής των εν λόγω συστημάτων από ευρωπαϊκά κράτη προς την Τουρκία έχει εγείρει επανειλημμένα η ελληνική πλευρά, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ενώ είχε τεθεί μετ' επιτάσεως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Αποτροπή εξαγωγής στρατιωτικής τεχνολογίας

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονσάλες Λάγια τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι:

«Τα κράτη μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω κοινή θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία.

Το ζήτημα αυτό, καθώς και ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.


liberal

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά