«Το θέμα των S-400 έχει κλείσει»

 

to-thema-ton-s-400-echei-kleisei-561490474

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγορεί την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και απειλεί πως σε περίπτωση που παραβιαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας, η Αγκυρα «θα κάνει αυτό που πρέπει». Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως «ο λόγος της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) που αγνόησε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, της “ΤΔΒΚ”, και η Ελλάδα η οποία με τις μαξιμαλιστικές της θέσεις προσπάθησε να μας στριμώξει σε ένα στενό πεδίο».

Ο κ. Τσαβούσογλου έδειξε τον εκνευρισμό του για το Φόρουμ Φυσικού Αερίου, που οργανώνει η Αίγυπτος και από το οποίο αποκλείστηκε η Τουρκία, τονίζοντας πως «σε οποιαδήποτε συμφωνία και φόρουμ η συνεργασία δεν έχει ισχύ όταν αποκλείεται η Τουρκία. Αυτές είναι συμφωνίες που δείχνουν απλώς πολιτική στήριξη. Οταν κοιτάξετε τα σχέδια αγωγών αερίου και πετρελαίου, κανένα από αυτά δεν είναι βιώσιμα αν δεν συμμετέχει η Τουρκία. Αυτές οι συμφωνίες, οι πλατφόρμες, τα μνημόνια, πείτε τα όπως θέλετε, αν παραβιάζουν τα δικαιώματά μας, ως Τουρκία θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Το κάναμε άλλωστε, δεν μένουμε στα λόγια». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις πολιτικές διαβουλεύσεις με το Κάιρο, οι οποίες συνεχίστηκαν χθες στην Αγκυρα. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία, στην οποία θα έδινε μεγαλύτερο πεδίο θαλασσίων ζωνών στην Αίγυπτο.

Για το ζήτημα του προσφυγικού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως «η Ε.Ε. δεν πρέπει να κωλυσιεργεί» και τόνισε πως πρέπει να υπάρχει καταμερισμός βάρους σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον οικονομικό, και ζήτησε την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ενωσης.

Στην ερώτηση σχετικά με τους S-400 και την αντίδραση των ΗΠΑ, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως «το θέμα με τους S-400 έχει κλείσει και οι ΗΠΑ πρέπει να το αποδεχτούν αυτό. Εμείς στις σχέσεις μας θέλουμε να κοιτάζουμε το μέλλον. Εχουμε ανάγκη από αντιαεροπορικά συστήματα. Αν οι ΗΠΑ μας προσφέρουν τέτοια συστήματα, μας δώσουν καλή προσφορά και το εγκρίνει και το Κογκρέσο, θα μπορούσαμε να αγοράσουμε και από τις ΗΠΑ. Κι ας είναι ακριβότερα».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον επίτροπο της Ε.Ε., αρμόδιο για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης, Ολιβερ Βάρελι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας συζητήθηκαν η διαδικασία ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, το προσφυγικό, το Κυπριακό, αλλά και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η Τουρκία τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί η θετική ατζέντα και πως οι σχέσεις με την Ε.Ε. είναι στρατηγικής σημασίας. Ο κ. Καλίν ανέφερε πως πρέπει να επικαιροποιηθεί η συμφωνία της Τελωνειακής Ενωσης, όπως και η συμφωνία για το προσφυγικό, ζήτησε την άρση βίζας για τους Τούρκους πολίτες και τόνισε πως πρέπει να μειωθεί το βάρος της Τουρκίας στο ζήτημα του προσφυγικού.


https://www.kathimerini.gr/politics/561490480/to-thema-ton-s-400-echei-kleisei/

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά