Η Χρήση Κάνναβης στον Ελληνικό Στρατό «Θίγει τη Στρατιωτική Τιμή»

 

Για τα μόνιμα στελέχη του Ελληνικού Στρατού η χρήση κάνναβης είναι ένα αμάρτημα, πέρα από την κόκκινη γραμμή ανοχής. Θεωρείται τόσο σοβαρό αδίκημα, ώστε ένας μόνιμος υπαξιωματικός μπορεί να αποταχθεί για κάτι που κρίνεται ότι «θίγει τη στρατιωτική τιμή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε φάκελο υπόθεσης που τέθηκε σε γνώση του VICE. Από το περιεχόμενο του ίδιου φακέλου αποκαλύπτεται ότι οι εσωτερικοί στρατιωτικοί κανόνες στην Ελλάδα δεν είναι ακριβώς ένα πλαίσιο με προοδευτικό, σύγχρονο χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τα δικόγραφα, η ιστορία ξεκινά σε μονάδα του Στρατού Ξηράς στην Κρήτη. Το κεντρικό πρόσωπο, ένας αρχιλοχίας-εθελοντής μακράς θητείας, παραπέμφθηκε αρχικά στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της έκπτωσης, για παράπτωμα που «θίγει τη στρατιωτική τιμή». Πιο ειδικά, όπως σημειώνεται, υποβλήθηκε σε εξετάσεις για χρήση ψυχοτρόπων ουσιών και βρέθηκε θετικός στη χρήση κάνναβης, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο νοσοκομείο μετά από νέα εξέταση.

Ωστόσο, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων πρότεινε τη μη επιβολή της ποινής της έκπτωσης στον αρχιλοχία, λαμβάνοντας μια μετριοπαθή στάση. Κι ενώ η υπόθεση έμοιαζε να τελειώνει εκεί, ανώτερος αξιωματικός του Στρατού έκανε προσφυγή, ζητώντας την εξαντλητική τιμωρία του. Έπειτα κι από αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2015, με απόφαση του Διευθυντή Β΄ Κλάδου του ΓΕΣ, ο αρχιλοχίας εξέπεσε του βαθμού του, υποβιβάστηκε στην τάξη του στρατιώτη και απολύθηκε, όπως αναφέρεται στον φάκελο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν του πειθαρχικού ελέγχου, ο ίδιος στρατιωτικός δικάστηκε από το Τριμελές Στρατοδικείο Χανίων, το οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών μηνών και 15 ημερών με αναστολή. Η παραπάνω ασήμαντη ποινή παραγράφηκε λίγο καιρό αργότερα, με διάταξη του στρατιωτικού εισαγγελέα, στο πλαίσιο μιας εκ των πολλών προσπαθειών εξορθολογισμού των ποινών στα πολιτικά δικαστήρια, η οποία εφαρμόστηκε και στα αντίστοιχα στρατιωτικά δικαστήρια.

Η Χρήση Κάνναβης στον Ελληνικό Στρατό «Θίγει τη Στρατιωτική Τιμή» | Radio4.GR

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά