ΣΟΕΔ: ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ (ΒΟΕΑ)






 Προς :       ΥΕΘΑ, ΥΦΕΘΑ

Κοιν. :       Γ.Γ. ΥΕΘΑ, Βουλευτές ΒτΕ

                   Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ

                   Μ.Μ.Ε

 

Θέμα:        Οικονομικά (Κριτήρια Λήψης ΒΟΕΑ)

ΣΧΕΤ :      α.Ν.1329/1983 (ΦΕΚ 25 Α΄)

                   β.    Υπ΄ αριθμ. 2412/Φ.951/360/431347 Υπουργική Απόφαση            της 15.2.84 (ΦΕΚ 74 Β΄)

                   γ.N.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α΄)

 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Ως Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ), θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την αγωνία και τον διογκούμενο προβληματισμό μεγάλου αριθμού μελών του σωματείου, αναφορικά με τα κριτήρια λήψης του Βοηθήματος Οικογενειακής Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ). Θέμα που ήδη στο παρελθόν έχει θίξει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Α.Σ.Μ.Υ.) και ερχόμαστε και εμείς να συνδράμουμε ώστε να αναδειχτεί το δίκαιο του αιτήματος. Αιτήματος, που εκ φύσεως είναι πασιφανές, αφορά ως επί το πλείστων σχεδόν όλες τις οικογένειες στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), καθιστώντας εσάς προσωπικά, κοινωνό αυτών των σκέψεων και προβληματισμών.

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του (β) σχετικού, τα στελέχη των ΕΔ καταβάλλουν μηνιαία κράτηση υπέρ των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ), για το ΒΟΕΑ των τέκνων τους, το οποίο έχει σκοπό την παροχή εφάπαξ βοηθήματος οικογενειακής ή επαγγελματικής αυτοτέλειας. Η κράτηση αρχίζει από την 1η του επόμενου μήνα από τη γέννηση του τέκνου, μέχρι το τέλος του μηνός που

συμπληρώνονται οι προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος, ενώ αυτή παύει αυτομάτως στο 25ο έτος (συμπληρωμένο) του τέκνου.

 

Το ποσό του ΒΟΕΑ που καταβάλλεται από το οικείο ΜΤ του Κλάδου των ΕΔ όπου υπηρετεί ο γονέας/μέτοχος, καθορίζεται σε αριθμό μηνιαίων μερισμάτων που αναλογούν στον μερισματούχο ή στη χηρεύουσα οικογένεια (κατά περίπτωση). Δικαιούχοι του ανωτέρω βοηθήματος, σύμφωνα και με τις διατάξεις του (α) σχετικού, είναι τα αγόρια - κορίτσια, τέκνα των ενεργών μετόχων και μερισματούχων των ΜΤ (νόμιμα ή/και νομιμοποιηθέντα ή/και θετά), που έχουν γεννηθεί από 18 Φεβ 1983 και μετέπειτα, υπό προϋποθέσεις που διαφοροποιούνται, μερικώς, ανά Κλάδο.

 

Χαρακτηριστικά θα αναφερθούμε για το τι ισχύει για τους υπηρετούντες στον  Στρατό Ξηράς (ΣΞ), με μοναδικό γνώμονα επιλογής  το γεγονός ότι σε αυτόν υπηρετεί το μεγαλύτερο τμήμα του στρατεύματος. Παράλληλα, οφείλουμε να μη λησμονούμε και τη «δυσπραγία» που κατά καιρούς αντιμετωπίζει το ΜΤΣ. Ισχύουν λοιπόν οι ακόλουθες προϋποθέσεις χορήγησης:

 

          1.      Με τη συμπλήρωση 25 ετών και μέχρι συμπλήρωσης του 30ου έτους της ηλικίας.

 

          2.      Λόγω τέλεσης γάμου (ή σύναψης συμφώνου συμβίωσης), ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

          3.      Για σοβαρούς λόγους υγείας.

 

Συναφώς, σύμφωνα με το (γ) σχετικό, το ισχύον ειδικό μισθολόγιο προβλέπει

μισθολογικό κλιμάκιο αντί μισθολογικού βαθμού, με συνέπεια λόγω απουσίας σχετικής νομοθετικής/ κανονιστικής ρύθμισης - να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του μερίσματος και του δικαιούμενου ποσού του ΒΟΕΑ. Ως εκ τούτου, τέσσερα (4) έτη μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου τα τέκνα των μετόχων και μερισματούχων του ΜΤΣ συνεχίζουν να λαμβάνουν προκαταβολή έναντι δικαιούμενου ποσού και όχι το πλήρες ποσό.

 

Για την άμβλυνση των δυσχερειών που εντοπίζονται και τον εκσυγχρονισμό της υπόψη διαδικασίας, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα των μετοχομερισματούχων του ΜΤΣ, πρέπει να ληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες για τη διαφοροποίηση ορισμένων σημείων που αφορούν στην παροχή ΒΟΕΑ.

 

Κατόπιν προτάσεων των μελών μας, λαμβάνοντας υπόψη επιπρόσθετα ιδέες και σκέψεις που έχουν κατατεθεί δημόσια από τρίτα πρόσωπα και φορείς (καθόσον εμείς στηρίζουμε όλες τις προτάσεις που κρίνουμε ότι είναι επ΄ ωφέλεια των οικογενειών μας), σας εισηγούμαστε όπως παρακάτω:

 

      1. Ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη ρύθμιση του θέματος που έχει προκύψει αναφορικά με τον νέο τρόπο υπολογισμό του μερίσματος και κατ’ επέκταση του δικαιούμενου ποσού του ΒΟΕΑ, κατά τρόπο αναλογικό και δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ως «ελάχιστη βάση» το ύψος των παροχών που ίσχυαν με το προηγούμενο μισθολόγιο, προς αποφυγή νέων «περικοπών» σε βάρος των νέων γενεών μετόχων και μερισματούχων.

       2. Δημιουργία αυτόνομου «Ειδικού Λογαριασμού» (ΒΟΕΑ/ΜΤΣ), για την μεταφορά ως αποθεματικού όλων των μέχρι σήμερα εισφορών μετόχων – μερισματούχων, που εξακολουθούν να καταβάλουν κρατήσεις υπέρ ΒΟΕΑ.

 

      Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το πολύτιμο χρόνο σας.

 

                                        Με ιδιαίτερη τιμή

 

 

                       Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο                                                                           Ο

        Πρόεδρος                                                          Γεν. Γραμματέας

Δημήτριος Κοντούρης                            Ευάγγελος Παπαευαγγέλου

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά