Στην Εθνική Φρουρά μέχρι να βρουν δουλειά οι ΣΥΟΠ

 Στην Εθνική Φρουρά μέχρι να βρουν δουλειά οι ΣΥΟΠ

Με κέντρο διερχομένων μοιάζει η Εθνική Φρουρά για αρκετούς Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥΟΠ) οι οποίοι μπροστά στην αβεβαιότητα που βιώνουν όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάστασή τους, επιλέγουν την έξοδο για να εργοδοτηθούν σε κλάδους με περισσότερη προοπτική.

Σημειώνεται πως, όπως αναφέρεται σε απάντηση του υπουργού Άμυνας, Χαράλαμπου Πετρίδη, σε ερώτηση του βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλα, «σκοπός της πρόσληψης των ΣΥΟΠ από την αρχή της λειτουργίας του, ήταν η αντικατάσταση των Οπλιτών, οι οποίοι μειώθηκαν κατά το ήμισυ, μετά και τη μείωση της θητείας». Ο υπουργός αναφέρει επίσης, πως αυτός ήταν ο λόγος που ο θεσμός αναφέρεται σε Συμβασιούχους Οπλίτες και όχι σε μόνιμο προσωπικό.  Ο κ. Πετρίδης παρατηρεί επίσης, πως από την αρχή της υπογραφής του πρώτου συμβολαίου ήταν γνωστό πως το ανώτατο όριο που δύναται να υπηρετήσει ένας ΣΥΟΠ είναι τα δέκα έτη.

Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε στον «Φ», πως από τους πρώτους μήνες που προσλαμβάνονται, κάποιοι οι οποίοι διαπιστώνουν πως η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτήν που τους περιέγραψαν, παραιτούνται.


Ακόμη και αυτοί που μένουν συνειδητοποιούν πως δεν υπάρχει προοπτική όσο καλά και αν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, οπόταν σταδιακά κάποιοι αποχωρούν, πρόσθεσε ο κ. Γιωργάλλας. Παρατήρησε επίσης, πως πέραν της απουσίας προοπτικής, οι ΣΥΟΠ δεν έχουν κάποιας μορφής ασφαλιστική κάλυψη.

Περαιτέρω ανέφερε πως η Εθνική Φρουρά στηρίζεται στους επιλαχόντες οι οποίοι είναι αρκετοί, λόγω και της ανεργίας που επικρατεί, γι΄ αυτό αποφεύγει να προωθήσει κανονισμούς οι οποίοι θα άνοιγαν κάποιας μορφής προοπτική στους ΣΥΟΠ.

Στην απάντηση του υπουργού Άμυνας αναφέρεται πως για τον θεσμό των ΣΥΟΠ, από την πρώτη προκήρυξη μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει πολλές αλλαγές προς όφελος του θεσμού και των Συμβασιούχων Οπλιτών, λαμβανομένων υπόψη πάντα των αναγκών της Εθνικής Φρουράς.

Αναφέρεται επίσης, πως οι υπηρεσίες των ΣΥΟΠ έχουν μειωθεί και απολαμβάνουν ανάλογες διευκολύνσεις τις οποίες λαμβάνουν όλα τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς σε θέματα υπηρεσιών.

Ο υπουργός υποδεικνύει παράλληλα, πως η επιτυχία του θεσμού, μετά και τις αλλαγές που επήλθαν, στα συμβόλαια των ΣΥΟΠ, σε συνεννόηση με το ΓΕΕΦ, με γνώμονα τόσο την ανθρωποκεντρική διοίκηση αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της Εθνικής Φρουράς, επιβεβαιώνεται από το ότι οι αιτήσεις οι οποίες γίνονται από τους υποψήφιους, σε σχέση με τις κενές θέσεις, είναι πολλαπλάσιες σε κάθε προκήρυξη.

https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1194572/stin-e-f-mechri-na-broyn-doyleia-oi-syop?fbclid=IwAR0J0gK0Od6SmJRwCvKoXa46k-OGAOj5Qka8zHSt2fFxNFHTY6JHsVcDouU


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά