Σε... απόγνωση η Τουρκία: Προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τα F-16 υπό το φόβο επικράτησης των ελληνικών «οχιών»

 

Σε... απόγνωση η Τουρκία: Προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τα F-16 υπό το φόβο επικράτησης των ελληνικών «οχιών»

Αδιέξοδο με τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 αφού τα τουρκικά μαχητικά χωρίς την εμπλοκή της Lokheed Martin θα είναι σαφώς υποδεέστερα των ελληνικών.
 

Την ώρα που η Αθήνα προχωρά κανονικά των εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 σε επίπεδο Viper η Τουρκία επιθυμεί και αυτή να μη μείνει πίσω θέλοντας να εκσυγχρονίσει τα δικά της μαχητικά. Η απομόνωση της Άγκυρας σε συνδυασμό με τις κάκιστες τουρκοαμερικανικές σχέσεις βάζουν φρένο όμως στις φιλοδοξίες της Τουρκίας που σε μία απέλπιδα προσπάθεια θέλει να εκσυγχρονίσει τα τουρκικά F-16 με τη δική της τεχνολογία. Παρότι οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως τα τουρκικά F-16 θα φτάσουν σε επίπεδο Viper, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.

Οι Τούρκοι είναι εξαρτημένοι από τους πηγαίους κώδικες των Αμερικανών, οι οποίοι με της παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν στην Άγκυρα.

Έτσι η Lokheed Martin κρατά το κλειδί για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, το οποίο δεν φαίνεται να έχει διάθεση να δώσει στους Τούρκους.

Την ίδια ώρα, τα πρόσφατα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16V της Ταϊβάν, τα οποία είναι τα ίδια με αυτά της Ελλάδας, είναι καλύτερη παραλλαγή F-16 μέχρι σήμερα.

Το Active Electronically Scanned Array (AESA) ραντάρ που διαθέτουν τα F-16 Viper τους επιτρέπει να εντοπίσουν έως και είκοσι στόχους ταυτόχρονα.

Το F-16V διαθέτει επίσης μια νέα πιλοτική οθόνη υψηλής ευκρίνειας που επιτρέπει στους πιλότους να χρησιμοποιούν καλύτερα και να χειρίζονται χάρτες ευκολότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Παρόλο που το F-16V είναι μαχητικά τέταρτης γενιάς και δεν διαθέτουν stealth χαρακτηριστικά όπως τα F-22 και τα F-35 μπορούν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις παρακολούθησης και αποστολές άμυνας σε υψηλότατο επίπεδο.

Σύμφωνα με το haber7.com η Αθήνα θέλει να αποκτήσει υπεροχή στον αέρα ενάντια στην Τουρκία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Μάλιστα το άρθρο του haber7.com τιτλοφορείται ως: «Η Ελλάδα παίζει με φωτιά! Το F-16 έκανε την πρώτη του πτήση, αναβαθμίστηκε σε επίπεδο “Viper”».

Οι Τούρκοι τονίζουν πως πρόκειται για την κορυφαία έκδοση των F-16.

Το κόστος εκσυγχρονισμού του ελληνικού στόλου F-16 θα αγγίξει τα 1,2 δισ. δολάρια.

Tα ελληνικά μαχητικά μόλις τελειώσει η αναβάθμισή τους θα είναι τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης.

Και αυτό το λέει η ίδια η Lockheed Martin. «Η αναβάθμιση των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) στη διαμόρφωση F-16V θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες του στόλου των μαχητικών της ΠΑ με πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό που θα απαιτούσε η αγορά νέων αεροσκαφών, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στην ΠΑ να διατηρεί την υπεροχή της σε επερχόμενες απειλές. Τα ελληνικά F-16V θα είναι τα πιο προηγμένα F-16 σε όλη την Ευρώπη», σημειώνει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

Η συνεργασία της Lockheed Martin με την Ελλάδα διαρκεί περισσότερο από 70 χρόνια. Η Lockheed Martin έχει συνεργαστεί με την Ελλάδα σε πολλά αμυντικά προγράμματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το F-16, το C-130 και το P-3.

newpost

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά