Ένστολοι : Διεκδικούν αναδρομικά από 7.300 έως 55.000 ευρώ

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ© Newsbomb ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο κύμα προσφυγών έχει ξεκινήσει από τους συνταξιούχους – είτε ατομικά είτε συλλογικά μέσω των ενώσεών τους – για την επιστροφή αναδρομικών ποσών από περικοπές των συντάξεών τους και την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης. 

Η νέα απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μάλιστα, που έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους Δημοσίου και Σωμάτων Ασφαλείας, προεξοφλείται ότι θα πυροδοτήσει νέο γύρο διεκδίκησης αναδρομικών από τους αποστράτους.

Οι απόστρατοι, όπως και οι άλλοι συνταξιούχοι, πήραν αναδρομικά ποσά στα τέλη του χρόνου ως επιστροφή για τις περικοπές των κύριων συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, για το επίμαχο 11μηνο Ιούλιος 2015 - Μάιος 2016.

Ομως, όπως υποστηρίζουν, με τον συγκεκριμένο νόμο (του Γ. Βρούτση) αφαιρείται το δικαίωμα στους συνταξιούχους να διεκδικήσουν επιστροφές για περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις τους το 2012. Και προσθέτουν ότι θα εξαντλήσουν τη φαρέτρα των δικονομικών τους όπλων ώστε να επιστραφούν τα ποσά που δικαιούνται και είχαν περικοπεί σε τουλάχιστον 65.000 συνταξιούχους στρατιωτικούς.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί εκτιμάται πως διεκδικούν αναδρομικά ποσά από 3.800 ευρώ έως και 30.000 ευρώ για τις μειώσεις στις συντάξεις τους από το 2010 λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης.

Τέτοιες υποθέσεις διεκδίκησης έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2011, αναφέρει στα Νέα ο δικηγόρος και πρώην στρατιωτικός δικαστής Βασίλειος Κοντός, που είναι ένας εκ των νομικών που εκπροσωπούν και συλλογικά απόστρατους στη διεκδίκηση των αναδρομικών και σε επίπεδο Ενώσεων αλλά και ατομικά. Για παράδειγμα, συνταξιούχος στρατιωτικός με υπηρεσία άνω των 30 ετών, ο οποίος έπαιρνε σύνταξη περί τα 1.400 ευρώ – και είχε δηλαδή μείωση 40 ευρώ τον μήνα έως το 2018 – διεκδικεί ποσό 3.800 ευρώ.

Στις περιπτώσεις όμως συνταξιούχων που ήταν ανώτατοι αξιωματικοί τα ποσά που μπορούν να διεκδικήσουν μπορεί να φτάσουν και τα 30.000 ευρώ. Επιπλέον, οι απόστρατοι διεκδικούν και ποσά από 3.500 ευρώ έως και 25.000-30.000 ευρώ (αφορά ανώτατους αξιωματικούς) για τις περικοπές στις συντάξεις τους μετά το 2012. Τα μικρότερα ποσά αφορούν συνταξιούχους που ήταν χαμηλότερου βαθμού με χαμηλότερες συντάξεις. Οι μειώσεις στις συντάξεις με βάση τον νόμο 4093 του 2012 άρχισαν να ισχύουν από το 2013. Και ισχύουν ακόμη και για συντάξεις των 1.000 ευρώ.

Πάντως οι στρατιωτικοί δεν έχουν σταματήσει να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση με στόχο, όπως λένε, την πλήρη δικαίωσή τους και την επαναφορά των συντάξεών τους στα επίπεδα του 2012. «Τα αρμόδια υπουργεία, με εξαίρεση το υπουργείο Αμυνας, δεν δέχονται να μας συναντήσουν» σημειώνουν. Στις αρχές Απριλίου, το Συντονιστικό των τριών Ενώσεων Αποστράτων έστειλε επιστολή στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου με την οποία ζητούν να μεριμνήσει για την επαναφορά των συντάξιμων αποδοχών των στρατιωτικών συνταξιούχων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά