Ικανοποίηση για το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στην ιστορική συμφωνία για τα γαλλικά μαχητικά

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ© Newsbomb ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για αεροπορική υπεροχή έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας. Ικανοποίηση για το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στην ιστορική συμφωνία για τα γαλλικά μαχητικά, μετά το αρχικό «όχι». 

Με ευρεία συναίνεση αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής η προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Rafale με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο να επισημαίνει πως ενισχύεται η αποτρεπτική ισχύς της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μεν τις επιφυλάξεις του, ωστόσο, δήλωσε πως θα υπερψηφίσει τις εγκριτικές συμβάσεις, ενώ θετική ψήφο δίνει το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

«Σε λιγότερο από ένα έτος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα προσγειωθεί το πρώτο Rafale στoν ιστορικό αεροδιάδρομο της Τανάγρας. Το αεροδρόμιο μετά από πολλά χρόνια διάγει περίοδο προσμονής και ανάταξης του ηθικού του προσωπικού», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από το ερχόμενο καλοκαίρι 18 υπερηχητικές ριπές ανέμου, αυτή είναι η απόδοση της λέξης Rafale στα ελληνικά, με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και Έλληνες ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας στο χειριστήριο θα έρθουν να πετάξουν και θα σκεπάσουν μαζί με τον υπόλοιπο στόλο το Αιγαίο με τα φτερά τους και τα όπλα τους», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και υπογράμμισε ότι καθίσταται επιτακτική η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα και απειλεί την ειρήνη στη Νοτιανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία δηλώνει τώρα πρόθυμη να προσέλθει σε διάλογο όμως πριν από λίγους μήνες είχε προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων μας με τη συμπεριφορά της», ανέφερε στην ομιλία του.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «η διακομματική συναίνεση αποτελεί ένα ισχυρό σήμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι πρέπει και όπως πρέπει, για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να αντιμετωπίσει κάθε απειλή στην περιοχή με ακόμα πιο ενισχυμένες ένοπλες δυνάμεις».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφίζουμε υπερ με τεράστιες επιφυλάξεις

«Υπό κανονικές συνθήκες κανένα κόμμα πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε συνυπογράψει μία σύμβαση που είναι διάτρηση και ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στο μέλλον. Επειδή όμως δεν είμαστε ΝΔ θα ψηφίσουμε υπερ. Ψηφίζουμε υπερ με τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για αυτό που μπορεί να γεννήσει αυτή η σύμβαση για το δημόσιο συμφέρον. Ψηφίζουμε υπέρ υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο αμυντικός στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας» είπε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Τσίπρας.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το «παρών» που είχε δηλώσει το κόμμα του στον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμενων «έγινε γιατί δεν σας έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη». Σημειώνεται, ότι κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο κ. Τσίπρας κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να επιστρέψει την Σύμβαση στους Γάλλους ως απαράδεκτη και να αλλάξουν κάποιες διατυπώσεις.

«Οι έλληνες πολίτες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς γνωρίζοντας την αποφασιστικότητα και ετοιμότητά της πολιτείας να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε εθνική ή υγειονομική πρόκληση που βρίσκεται απέναντί της» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης λίγο νωρίτερα, ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην κάνουν το εθνικό λάθος να ψηφίσουν «παρών» όπως έκαναν στη αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, στην αναβάθμιση των F16 και στις δαπάνες άμυνας στον προϋπολογισμό. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Παρών σήμερα στη Βουλή σημαίνει απών από την εθνική συνεννόηση. Ελπίζω να είστε παρόντες στην εθνική συναίνεση».

Για μια «εθνική στάση με ξεκάθαρο υπέρ στην ανάγκη προμήθειας των Rafale που ενδυναμώνουν σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων» έκανε λόγο ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οφείλει να στηρίξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

msn

Share on Google Plus

About VALIA ABATZI

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά