Τσαβούσογλου: Φίλος μου ο Δένδιας – Ξεκινάμε διάλογο

 Δένδιας - Τσαβούσογλου

Eurokinissi

Οτι ετοιμάζεται να ξεκινήσει διάλογο με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, δήλωσε από την Πορτογαλία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τον Νίκο Δένδια «πολύ φίλο» του και δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αουγκούστο Σάντος Σίλβα: «Υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας για να έχουμε έναν πολύ καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα. Ο (Έλληνας) υπουργός Εξωτερικών είναι προσωπικά πολύ καλός φίλος μου. Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουμε μαζί του διάλογο».

Αναφορικά για το Κυπριακό εξακολούθησε να τηρεί σκληρή γραμμή, λέγοντας: «Στην Κύπρο θα είναι χάσιμο χρόνου να συζητήσουμε για ομοσπονδιακή λύση. 52 χρόνια το συζητήσαμε αυτό και είμαι σίγουρος πως δεν θα βρούμε λύση με συνομιλίες άλλων 52 ετών. Αυτό δεν θα συμβεί όχι επειδή δεν το θέλει η Τουρκία ή οι Τουρκοκύπριοι αλλά επειδή οι ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα».

Επίσης, δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη «να εξομαλύνει» τις σχέσεις της με τη Γαλλία, παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών για σειρά θεμάτων, κάνοντας λόγο για έναν «οδικό χάρτη» που σχεδιάζεται σε συνεργασία με το Παρίσι.

«Αν η Γαλλία είναι ειλικρινής, η Τουρκία είναι έτοιμη να εξομαλύνει τη σχέση της με τη Γαλλία», είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, τον Αουγκούστο Σάντος Σίλβα. Η Πορτογαλία ανέλαβε, από την 1η του έτους, την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Η Τουρκία και η Γαλλία έχουν αντιπαρατεθεί το τελευταίο διάστημα για σειρά θεμάτων, όπως είναι η Συρία, η Λιβύη, η ανατολική Μεσόγειος, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η δημοσίευση των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ. Το Παρίσι πίεζε την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

Ο Τσαβούσοβλου είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Γαλλία, που είναι σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ, εφόσον το Παρίσι δείξει την ίδια διάθεση. Υποστήριξε ότι οι εντάσεις μεταξύ τους προήλθαν από το γεγονός ότι η Γαλλία αντιτίθεται «κατηγορηματικά» στην Τουρκία αφότου ξεκίνησε η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, το 2019, εναντίον των Συροκουρδικών δυνάμεων των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού). «Η Τουρκία δεν είναι κατηγορηματικά εναντίον της Γαλλίας, αλλά η Γαλλία είναι κατηγορηματικά εναντίον της Τουρκίας από την εποχή της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης», είπε.

«Τελικά, είχαμε μια πολύ εποικοδομητική τηλεφωνική συζήτηση με τον Γάλλο ομόλογό μου, τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, και συμφωνήσαμε ότι θα έπρεπε να επεξεργαστούμε έναν οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων. Εργαζόμαστε σε ένα σχέδιο δράσης, έναν οδικό χάρτη, για να εξομαλύνουμε τις σχέσεις και πηγαίνει καλά… Αν η Γαλλία είναι ειλικρινής, η Τουρκία είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της επίσης», πρόσθεσε.

imerisia

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά