Βουλή: Υπερψηφίστηκε η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

 Στιγμιότυπο από την ΚέρκυραΝΗΣ)


Με καθολική συμμετοχή των μελών του κοινοβουλίου ψηφίστηκε σήμερα το νομοσχέδιο για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα δυτικά της χώρας, στα 12 ναυτικά μίλια.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε ο προεδρεύοντας στην συνεδρίαση Θανάσης Μπούρας, συνολικά ψήφισαν 300 βουλευτές. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 284 ενώ 16 ψήφισαν «παρών». Στην τελευταία αυτή κατηγορία εντάσσονται οι βουλευτές του ΚΚΕ που είχε εξαρχής δηλώσεις πως δεν θα υπερψηφίσει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις που επίσης είχε δηλώσει τι θα πράξει στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την αρχική εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην πρώτη συζήτηση του νομοθετήματος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοθετήματος «θα αυξήσει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.479 τμ». Επίσης πρόσθεσε πως η αύξηση «από το νόμιμο κλείσιμο των κόλπων θα είναι 13.000 τ.μ.» ενώ «η συνολική έκταση της Ελλάδας είναι 131.000 τμ».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Από πέντε άρθρα αποτελείται το νομοσχέδιο για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς στα 12 ναυτικά μίλια.

Στην πρώτη παράγραφο του πρώτου άρθρου, στο οποίο ορίζεται το πεδίο εφαρμογής, αναφέρεται ότι ο παρών νόμος εφαρμόζεται σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Όπως καθίσταται σαφές, η περιοχή αυτή περιλαμβάνει τις ηπειρωτικές ακτές της ελληνικής επικράτειας, καθώς και τα νησιά και τους βράχους της κατά το άρθρο 121 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στη δεύτερη παράγραφο διαμηνύεται πως η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.  

Στο δεύτερο άρθρο του νόμου αναφέρεται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Όπως σημειώνεται στην πρώτη παράγραφο, αυτό μετά του υπερκείμενου εναερίου χώρου στην περιοχή που ορίζεται στην πρώτη παράγραφο του πρώτου άρθρου καθορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια και υπολογίζεται από τις γραμμές βάσης των ακτών, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών κλεισίματος κόλπων και των ευθειών γραμμών βάσης. Στη δεύτερη παράγραφο του παρόντος άρθρου καθίσταται σαφές πως ως γραμμή βάσης για τη μέτρηση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, κατά την παρ. 1, χρησιμοποιείται η φυσική ακτογραμμή, με την επιφύλαξη του ΠΔ 107/2020 (Α' 258). 

Στο τρίτο άρθρο τονίζεται πως όπου στην εσωτερική νομοθεσία γίνεται αναφορά στην αιγιαλίτιδα ζώνη ή/και στο εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, νοείται, ως προς την περιοχή της παρ. 1 του άρθρου 1, αιγιαλίτιδα ζώνη πλάτους 12 ναυτικών μιλίων.  

Εν συνεχεία, το άρθρο τέσσερα περιλαμβάνει την αλιεία από αλιευτικά σκάφη της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στη θαλάσσια περιοχή του άρθρου 1 και στα ύδατα της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων μπορεί, κατ' παρέκκλιση του άρθρου 32 του ν.δ. 420/1970, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 59 του ν.2538/1997 (Α' 242), να επιτραπεί, σε προσωρινή βάση, με αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και για όσο χρονικό διάστημα καθορίζεται στις αποφάσεις αυτές, η αλιεία στα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ, όπως αυτά ορίζονται στο σημείο 5 του άρθρου 4 του Κανονισμού της ΕΕ 1380/2013.  

Το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται με το άρθρο πέντε, στο οποίο επισημαίνεται ότι η έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.  

 News247.gr.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά