Κ. Μητσοτάκης: Οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας δεν είναι αυτοσκοπός

 

© Παρέχεται από: capital.gr

Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας μια αποτίμηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Για την Ελλάδα, διευκρίνισε, οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή, όμως, των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχει η Ελλάδα για να πείσει την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής και επικαλούμενος την πρώτη παράγραφος του λήμματος που αφορά την Τουρκία στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου σημείωσε ότι η γειτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της απολιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοξκρηπιδσα προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των επαφών.

Και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δημιουργείται η άποψη ότι η Τουρκία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει, ανέφερε ξεχωριστά ο κ. Μητσοτάκης.

Οι επόμενες κινήσεις

Για τις αποφάσεις που ελήφθησαν, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε παρανομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Μια κίνηση για την οποία δεν υπήρχε ομοφωνία δύο μήνες πριν, διευκρίνισε. Πλέον αυτού, δόθηκε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Τζοζέπ Μπορέλ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι την επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου μια γραπτή έκθεση η οποία θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, την πολιτική, την οικονομική αλλά και την εμπορική (τελενειακή ένωση). Στην έκθεση, όπως είπε, θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ όπως είχαν ήδη προσδιοριστεί στην απόφαση του Οκτωβρίου, ενώ συμπεριλαμβάνεται ρητά η επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων η αποχή της Τουρκίας από παράνομη δραστηριότητα, ένας όρος που είχε θέσει η Ελλάδα για να ξεκινήσει ή να συνεχίσει οποιαδήποτε συζήτηση.

Ρητή αναφορά έγινε και στο ζήτημα του προσφυγικού όπου η Ευρώπη εξέφρασε τη βούλη να στηρίξει την Τουρκία αλλά από την άλλη έγινε σαφής επισήμανση ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών ώστε να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο.

Ικανοποίηση για Ταμείο Ανάκαμψης

Ξεχωριστά εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίλυση της τελευταίας εκκρεμότητας για τον προϋπολογισμό τη ΕΕ, που "ξεκλειδώνει" τα 72 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Σημείωσε ειδικότερα πως επιλύθηκαν τα ζητήματα που είχαν εγείρει Ουγγαρία και Πολωνία σχετικά με την ερμηνεία της διάταξης περί κράτους δικαίου.

"Μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2021-2027", είπε και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώρες χώρες που υπέβαλε το σχέδιο αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έγινε δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε επίσης η κλιματική αλλαγή όπου μετά από μια 10ωρη διαπραγμάτευση  κάμφθηκαν οι τελευταίες αντιδράσεις των κρατών μελών και επετεύχθη συμφωνία μείωσης των εκπομπών αερίου διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% μέχρι το 2030. 

Η Ευρώπη ξαναμπαίνει δυναμικά από τη θέση πρωταγωνιστή σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια" είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εξοικονομώ-αυτονομώ που εξήγγειλε πριν από δύο ημέρες και αρχίζει να τρέχει από σήμερα.

"Είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα 3 δις ευρώ το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε πάνω από 150.000 νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους να έχουν χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής, δημιουργώντας και πολλές νέες θέσεις απασχόλησης και στηρίζοντας την εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών" υπογράμμισε.

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά