Ασφαλιστικό Καθεστώς Στελεχών ΕΔ (1990 – 1992)

 



Έχει παρέλθει ήδη μια 10ετία από την ψήφιση του Ν.3865/2010 και παρά τις διαδοχικές μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, ουδεμία πρωτοβουλία έχει αναληφθεί εκ μέρους της Πολιτείας για την αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν όσοι/ες εντάχθηκαν στις ΕΔ τα έτη 1990-92.

Η παραπάνω πολυπληθής κατηγορία είναι ο μοναδικός κλάδος στο σύνολο του ευρύτερου δημοσίου τομέα, που εντέχνως και καταχρηστικά αποσπάστηκε (με όλη τη σημασία του όρου «ex post fact») από την μεγάλη «μήτρα» των παλαιών ασφαλισμένων, όπως ιστορικά οριοθετήθηκε με τον Ν.2084/1992.

Οι διατάξεις των άρθρων 20 έως 22 του Ν.3865/2010 συνιστούν διακριτική μεταχείριση εις βάρος όσων εισήλθαν στις ΕΔ από 01-01-1990 έως 31-12-1992, καθόσον ο νομοθέτης θεσπίζει, ως όφειλε στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικής ισότητας, μεταβατικές διατάξεις που όμως είναι ατελείς και φυσικά δεν παράγουν δίκαιο αποτέλεσμα, στο βαθμό που αυθαιρέτως περιορίζονται χρονικά στους παλαιούς ασφαλισμένους που καταταχθήκαν έως 31-12-1989, χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα κατ’ αναλογία μεταβατικής κλιμάκωσης και για τους υπόλοιπους (1990-1992).

Η εν λόγω κυβερνητική απόφαση, προϊόν μνημονιακού πανικού και κοινωνικής αναλγησίας, δεν αποτέλεσε μεταρρύθμιση. Αντιθέτως, αποδείχθηκε ότι συνιστά αντιμεταρρύθμιση, υψηλού κοινωνικού και δημοκρατικού κόστους.

Σήμερα, σχεδόν 10 έτη μετά και αφού η Πατρίδα μας «ισορρόπησε» πρωτογενώς δημοσιονομικά, είναι επιτακτική περισσότερο από ποτέ η αποκατάσταση όσων αδικήθηκαν προκλητικά, ίσως και για μικροπολιτικούς λόγους όπως τότε εκλήφθη  τότε από μεγάλη μερίδα θιγομένων.

Όλοι συμφωνούμε σε μια βασική αρχή, η οποία επιτάσσει ότι το ασφαλιστικό πλαίσιο που διέπει το προσωπικό των ΕΔ επιβάλλεται να είναι ανάλογο της εκ του Συντάγματος (άρθρο 45) ιδιαίτερης σημασίας και αποστολής τους, ως θεσμική αρχή, η οποία εγγυάται την αποτελεσματική εκπλήρωση της κρατικής αποστολής του και ως αντιστάθμισμα των ιδιαίτερων συνθηκών εκτέλεσης του καθήκοντός του.

Επίσης μπορούμε να αντιληφθούμε τους σκοπούς που εξυπηρετούσε η «σαλαμοποίηση» των παλαιών ασφαλισμένων σε επιμέρους κατηγορίες υπό τις δεδομένες συνθήκες που ελήφθη (πίεση Τρόικας), πλην όμως αποτελεί «απαίτηση» του εχθές.

Για τους παραπάνω λόγους ο ΣΑΣΜΥ απέστειλε έγγραφο προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ καθώς και στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ Βρούτση Ιωάννη, για να εκλείψει οριστικά και με τρόπο σταθμισμένο η υφιστάμενη αδικία.

Διαβάστε το έγγραφο παρακάτω:

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά