Η τουρκική επιθετικότητα αναγκάζει την Αθήνα να προχωρήσει σε γρήγορες κινήσεις, ώστε η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος να προχωρήσει τάχιστα. Οι διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, κάτι που έχει αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία.
Κατά τις πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, που τις τελευταίες ημέρες είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας και τους κορυφαίους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων, θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για τα εξοπλιστικά.
Πέτσας: Έρχονται ανακοινώσεις για εξοπλιστικά
Ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε σήμερα την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ. Μιλώντας στους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη στο Open, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι:
«Κινούμαστε για την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης σε τρία επίπεδα, τα οποία θα τα παρουσιάσει αναλυτικά ο Πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο είναι τα αμιγώς εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία προφανώς έχουν προτεραιότητα οπλικά συστήματα, τα οποία είναι πιο άμεσα επιχειρησιακά έτοιμα. Το δεύτερο είναι η ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Και το τρίτο είναι η ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία έχει αφενός αποτρεπτική ισχύ και αφετέρου αναπτυξιακή χροιά, γιατί συμβάλλει και στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη και στην απασχόληση.»
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι: «Δεν είναι μόνο τα ναυπηγεία. Έχουμε αεροπορική βιομηχανία, την ΕΑΒ, έχουμε και τα εργοστάσια του στρατού. Υπάρχει ένα πλέγμα που έχει να κάνει με την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας, την εξυγίανσή της, την ανάπτυξή της.»
Στη δημόσια συζήτηση για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, τίθενται βέβαια το εξής ερώτημα: Πού θα βρεθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό; Για την ακρίβεια, τι περικοπές θα γίνουν για να βρεθούν τα χρήματα, δεδομένης της κακής κατάστασης της οικονομίας;
Οι δαπάνες της Ελλάδας για εξοπλιστικά
Δεν χρειάζονταν ιδιαίτερες πολιτικές ικανότητες για να προβλέψει κανείς ότι η ελληνοτουρκική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο (η πιο μακρά σε διάρκεια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974) θα έφερνε ένα νέο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Άλλωστε και άλλες φορές στο παρελθόν την ένταση με τη γείτονα διαδέχεται η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις περικοπές που έχουν γίνει την τελευταία μνημονιακή δεκαετία, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς ανάμεσα στις χώρες του NATO, ξοδεύοντας σταθερά πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ποιες αγορές εξετάζει η Ελλάδα
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η αγορά 18 γαλλικών αεροσκαφών Rafale, από τα οποία σχεδόν τα μισά θα είναι μεταχειρισμένα, προκειμένου όχι μόνο να κοστίσουν λιγότερο, αλλά κυρίως να ενταχθούν άμεσα στη «δύναμη πυρός» της Ελλάδας στους αιθέρες.
Όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, «Κλειδί» θα είναι ο εξοπλισμός τους με τους πυραύλους μακρού πλήγματος Scalp, που θα προσφέρουν υπεροπλία στον αέρα στα “γεράκια” της Πολεμικής μας Αεροπορίας και θα μπορούν να πλήττουν από στόχους επιφανείας μέχρι εχθρικά πολεμικά πλοία.
Παράλληλα, θα εκσυγχρονισθούν οι πύραυλοι του Πολεμικού Ναυτικού Exocet, ενώ θα αγορασθούν τορπίλες και βλήματα που είναι απαραίτητα για την κυριαρχία στη θάλασσα.
Στο θέμα των φρεγατών, μετά την έντονη φημολογία για αγορά δύο γαλλικών Belharra, φαίνεται ότι προκρίνεται η λύση του διεθνούς διαγωνισμού για 4 φρεγάτες, στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν και τα γαλλικά ναυπηγεία, χωρίς να αποκλείεται κάποια ανατροπή, εν όψει και της υπογραφής αμυντικού συμφώνου μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας, ίσως και την επόμενη εβδομάδα.
msn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου