Έξι μνηστήρες για τις νέες ελληνικές φρεγάτες: Ήρθε η ώρα της επιλογής, ποια είναι τα κριτήρια;

 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, στο Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

*Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία και Ισπανία κάνουν προσφορές *Το Πολεμικό Ναυτικό αναζητά λύση «πακέτο»

Πολύ πιθανό σε τέσσερις- πέντε εβδομάδες να υπάρχει «λευκός καπνός» για τις νέες φρεγάτες με τις οποίες θα πορευτεί το Πολεμικό Ναυτικό για τα επόμενα τουλάχιστον τριάντα χρόνια, ίσως και περισσότερο, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι σήμερα, αρκετές από τις κύριες μονάδες επιφανείας του στόλου ήδη έχουν ξεπεράσει τα σαράντα χρόνια επιχειρησιακής δράσης.

Αυτό λένε κύκλοι του υπουργείου άμυνας αλλά και Αξιωματικοί οι οποίοι ήδη τρέχουν τις διαδικασίες με τις εταιρίες να επισκέπτονται το Ναυτικό Επιτελείο η μια μετά την άλλη, όπως και τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν δυσεπίλυτη εξίσωση τα όσα πρέπει να «κουμπώσουν» ώστε να τρέξουν οι εξελίξεις για το μέλλον του στόλου μιας ναυτικής χώρας η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μην έχει ισχυρή δύναμη στο Αιγαίο, αλλά και τη Μεσόγειο καθώς όλες οι εξελίξεις ωριμάζουν όλο και περισσότερο την απόφαση για μόνιμη παρουσία στα ζεστά νερά κάτω από την Κρήτη, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο. Τόσο η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού δεν πρόκειται να ρισκάρουν χωρίς κύριο ιστό που δεν φέρει τη Γαλανόλευκη ακόμη και στα πιο νότια σημεία των Ελληνικών νερών.

Οι «μνηστήρες» και το «προξενιό»

Γάλλοι με τις ψηφιακές φρεγάτες «Belh@ra», Αμερικανοί με τις MMSC, Γερμανοί με τις ΜΕΚΟ 200, Ολλανδοί με τις «Karel Doorman» (σ.σ. μάλλον ως την ενδιάμεση λύση και πιθανό νέο πλοίο τις Onega, Ιταλοί με τις FREMM (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες ίδιες με εκείνες που προτάθηκαν για τους Αμερικανούς), οι Ισπανοί με τις F-110 Navantia.

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι «μνηστήρες» που επιθυμούν το «συνοικέσιο» με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό.

  • Την πύλη της Γενικής Διεύθυνσης εξοπλισμών έχουν περάσει για συζητήσεις οι Ολλανδοί και οι Γάλλοι, οι οποίοι έκαναν ένα βήμα πιο πάνω από τους υπόλοιπους. Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα αναμένονται για συζητήσεις- προτάσεις και οι Αμερικανοί, οι οποίοι ήδη έχουν βρεθεί στην Αθήνα και εθεάθησαν λίγες ώρες νωρίτερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση η Διεύθυνση Εξοπλισμών του Πολεμικού Ναυτικού ως χρήστης των μονάδων αυτών αξιολογεί όλες τις προτάσεις σε επιχειρησιακό και τεχνικό επίπεδο για να παραδώσει στην ηγεσία τις προτάσεις που χρειάζονται.

Η λύση πακέτο σημείο κλειδί για συμφωνία

Το Πολεμικό Ναυτικό εκείνο που θέλει αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα φέρει αρχικά πλοίο ενδιάμεσης λύσης στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσει η υλοποίηση της αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, για τις οποίες να υπενθυμίσουμε ότι το ποσό εκσυγχρονισμού εκτοξεύτηκε από τα 160.000.000, στα 460.000.000 εκ. ευρώ.

Πάντως αξιόπιστες πηγές επαναλαμβάνουν κάτι που είναι πολύ βασικό για την διαπραγμάτευση που είναι εν εξελίξει.

  • Δεν αποκλείεται τα νέα πλοία να τα «κερδίσει» η χώρα εκείνη που θα υποβάλει ένα συνολικό πακέτο, δηλαδή καινούρια φρεγάτα, ενδιάμεση λύση, αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, κατασκευή τουλάχιστον των δυο εκ των τεσσάρων πλοίων σε Ελληνικά ναυπηγία.

Κάτι τέτοιο από τους έξι μνηστήρες λίγοι είναι εκείνοι που δύναται να προσφέρουν αυτό το συνολικό πακέτο. Από την ημέρα που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, στρατιωτικές πηγές σημείωναν ότι δεν αποκλείεται εκείνος που έχει την άμεση δυνατότητα να παραχωρήσει πλοίο ενδιάμεσης λύσης, θα προηγηθεί όλων των άλλων.

Όμως η συνολική λύση- πακέτο, δηλαδή το ένας για όλα, είναι μια εξέλιξη που βλέπει το Επιτελείο με θετικό πρόσημο ώστε να γίνουν οι διαδικασίες πολύ πιο γρήγορα και να έχουν απέναντί τους έναν και μόνο συνομιλητή.

hellasjournal

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά