ΣΑΣΜΥ: Βελτίωση Νομοθετικού Πλαισίου Λήψης ΒΟΕΑ

Τα στελέχη των ΕΔ, σύμφωνα με την υπ.’ αριθμ. 2412/Φ.951/360/431347 Υπουργική Απόφαση της 15.2.84 (ΦΕΚ 74 Β΄), καταβάλλουν μηνιαία κράτηση υπέρ των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ), για το Βοήθημα Οικογενειακής Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) των τέκνων τους, με σκοπό την παροχή σε αυτά εφάπαξ βοηθήματος για τη(ν) δημιουργία ή ενίσχυση της οικογενειακής ή επαγγελματικής αυτοτέλειάς τους.
Η κράτηση υπέρ ΒΟΕΑ που αρχίζει από την 1η του επόμενου μήνα από τη γέννηση του τέκνου, μέχρι το τέλος του μηνός που συμπληρώνονται οι προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος, ενώ αυτή παύει αυτό-δικαίως στο 25ο έτος (συμπληρωμένο) του τέκνου. Το δικαίωμα λήψη του ΒΟΕΑ παραγράφεται μετά την παρέλευση πέντε (5) ετών από τη συμπλήρωση του 30ου έτους της ηλικίας του τέκνου.
Αναλυτικότερα, για τον Στρατό Ξηράς (ΣΞ), που είναι το κατ’ εξοχήν πεδίο ενδιαφέροντός μας, ισχύουν οι κάτωθι προϋποθέσεις χορήγησης:
α. Με  τη συμπλήρωση 25 ετών και μέχρι συμπλήρωσης του 30ου έτους της ηλικίας.
β. Λόγω τέλεσης γάμου (ή σύναψης συμφώνου συμβίωσης), ανεξαρτήτου ηλικίας.
γ. Για αποδεδειγμένα σοβαρούς λόγους υγείας.
Παράλληλα, σύμφωνα με το N.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α΄), τα στελέχη των ΕΔ μισθοδοτούνται πλέον βάσει νέου ειδικού μισθολογίου, το οποίο προβλέπει μισθολογικό κλιμάκιο αντί μισθολογικού βαθμού, με συνέπεια – ελλείψει σχετικής νομοθετικής/κανονιστικής ρύθμισης – να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του μερίσματος και του δικαιούμενου ποσού του ΒΟΕΑ.
Το εισόδημα των στελεχών των ΕΔ έχει συρρικνωθεί δραστικά τα τελευταία έτη, εξαιτίας της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, που είχε σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των συναδέλφων.
Η δυσχερέστερη οικονομικά περίοδος για κάθε οικογένεια είναι αναμφισβήτητα με την εισαγωγή των τέκνων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όταν αυξάνονται εκθετικά οι δαπάνες και εκεί πρέπει να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας, ώστε το πρόβλημα να αμβλυνθεί κατά το δυνατόν.
Στη κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά η διαφοροποίηση ορισμένων προϋποθέσεων χορήγησης του ΒΟΕΑ, οι οποίες καταγράφονται αναλυτικά στο έγγραφο που απέστειλε ο Σύνδεσμος στην πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, με απώτερο στόχο να γίνει η αναγκαία υπέρβαση προς όφελος των συναδέλφων, με τις ελάχιστες δυνατές συνέπειες στη ρευστότητα του ΜΤΣ, που είναι ομολογουμένως πολύτιμη και πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω.
Διαβάστε παρακάτω το έγγραφο του Συνδέσμου:
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά