Πρόεδρος Καστελόριζου στο Newsbomb.gr: Περάσαμε δύσκολες ώρες - Βλέπαμε τις αερομαχίες

© Newsbomb ΕΘΝΙΚΑ
«Περάσαμε τρεις πολύ δύσκολες ώρες». Έτσι περιέγραψε στο Newsbomb.gr το μεσημέρι της Τρίτης (21/07) ο πρόεδρος του Καστελόριζου Δημήτρης Αχλαδιώτης.
Οι αερομαχίες που σημειώθηκαν πάνω από το ακριτικό νησί, όπως είπε στο Newsbomb.gr ο Δημήτρης Αχλαδιώτης, διήρκεσαν από τις 14:30 το μεσημέρι έως και τις 17:30 το απόγευμα. Μάλιστα, κάποια στιγμή τα αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου με αποτέλεσμα να ακουστεί ένας εκκωφαντικός θόρυβος στο νησί, ενώ – όπως είπε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Καστελόριζου – υπήρξαν στιγμές που η δίωξη των αεροσκαφών ήταν ορατή.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Δημήτρη Αχλαδιώτη, η κατάσταση στο νησί είναι ήρεμη.

Κρεσέντο προκλητικότητας πάνω από το Αιγαίο

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), το μεσημέρι της Τρίτης (21/07) τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω, τη Μεγίστη και τη Στρογγυλή. Τα αεροσκάφη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, πραγματοποίησαν μέσα σε μισή ώρα 10 υπερπτήσεις.
Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω, στα 17.000 πόδια, στις 16:12 μ.μ., και στις 16:16 μ.μ πάνω από τη Ρω, το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια.
Δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω και το Καστελόριζο, στα 29.000 πόδια, στις 16:26 μ.μ και πέντε λεπτά αργότερα πάνω πάλι από το Καστελόριζο, στα 9.500 πόδια.
Τη σκυτάλη των έκνομων ενεργειών πήρε 3ο ζεύγος τουρκικών F- 16 που εισερχόμενο στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης επίσης, πέταξε πάνω από το Καστελόριζο στα 11.000 πόδια στις 16:41 μ.μ., ένα λεπτό αργότερα πάνω από τη Ρω, μόλις στα 5.000 πόδια, στις 16:43 μ.μ. πάνω πάλι από τη Ρω, στα 9.000 πόδια, και ξαναπέταξε πάνω από το ίδιο ακριτικό νησί στα 13.000 πόδια στις 16:51 μ.μ..
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Εκτός ελέγχου η Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει για ακόμα μια φορά το πόσο επικίνδυνος είναι…
Πρώτα εκδόθηκε τουρκική NAVTEX για σεισμικές έρευνες εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Λίγο αργότερα, η Τουρκία συνόδευσε τη NAVTEX με υπερπτήσεις.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές έως το μεσημέρι σήμερα, είχαν καταγραφεί δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη.

Στο Αιγαίο όλο το Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η κρίση που έχει ξεσπάσει κρίνεται άκρως σοβαρή και για το λόγο αυτό η Ελλάδα βγάζει στο Αιγαίο όλο το στόλο του Πολεμικού Ναυτικού.
Την ίδια ώρα, δόθηκε εντολή ανάκλησης των αδειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και μετάβασης στις μονάδες τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει έντονη κινητικότητα στην περιοχή τoυ νοτιοανατολικού Αιγαίου και του Έβρου.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία προχωρά σε έρευνες στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλεια.
Η Τουρκική NAVTEX είναι η ακόλουθη:
TURNHOS N/W : 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23)
TURNHOS N/W : 0977/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 21 JUL-02 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.13 N – 030 06.38 E
33 40.95 N – 028 46.62 E
33 47.37 N – 028 20.27 E
33 52.98 N – 027 59.97 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 022059Z AUG 20.
Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα έως τις 2 Αυγούστου.
Δείτε στον παρακάτω χάρτη την περιοχή που περικλείουν τα στίγματα της τουρκικής Navtex:
© Παρέχεται από: Newsbomb.gr Πρόεδρος Καστελόριζου στο Newsbomb.gr: Περάσαμε δύσκολες ώρες - Βλέπαμε τις αερομαχίες - 1

Εικόνα κλιμακούμενης ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο

Στο μεταξύ, από το ναύσταθμο του Ακσάζ στην Τουρκία συνεχίζουν να αποπλέουν πολεμικά πλοία.
Σύμφωνα με το militaire.gr, 17 έχουν βγει από το ναύσταθμο μέχρι στιγμής.

Ερντογάν για Navtex: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα γεωτρύπανα μας»

Την ώρα που στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει σημάνει συναγερμός από την έκδοση NAVTEX για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο «σουλτάνος» κάνει εμπρηστικές δηλώσεις δυναμιτίζοντας το κλίμα.
Κατά τον απολογισμό του για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης, ο αιμοσταγής «σουλτάνος» αναφέρθηκε στη NAVTEX που εξέδωσε για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δείχνοντας για ακόμα μία φορά πως δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν.
«Εμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και για τα γεωτρύπανά μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά, κάναμε τα βήματα και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».
Συσκευή αναπαραγωγής βίντεο από: YouTube (Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένωνΌροι)

Στο Μαξίμου ο Δένδιας - Επικοινωνία Μητσοτάκη με Παναγιωτόπουλο και Φλώρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης (21/07) είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα, αναφέρει η ανακοίνωση του Μαξίμου.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, αναφέρθηκε στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, αλλά και στην NAVTEX που εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης η Τουρκία και δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Δεν ξέρω αν η Τουρκία ενοχλείται καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο από την Ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε επίσης, πως η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου αποτελεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης και τόνισε ότι η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μονόδρομος.
«Η Τουρκία προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά