Εντολή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ: «Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία στις επάλξεις - Έτοιμοι για τα πάντα»




Πέμπτη 23 Ιουλίου, ώρα 21:35. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρίσκεται καθ’ οδόν για το σπίτι του. Είναι η πρώτη στιγμή μετά το μεσημέρι της Τρίτης που εμφανώς με λιγότερες έγνοιες στο μυαλό του μπορούσε να πάει για να κοιμηθεί.
Ήδη μετρούσε 62 ώρες στις επάλξεις. Όταν το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου που ξύπνησε στην Κύπρο όπου βρέθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την εισβολή του Αττίλα το 1974 και την απόδοση τιμών στους ήρωες πεσόντες ενημερώθηκε από τους επιτελείς του για τις κινήσεις των Τούρκων αποφάσισε λίγες ώρες αργότερα να επισπεύσει την επίσκεψή του και να αναχωρήσει εκτάκτως για την Αθήνα στις 3 το μεσημέρι.
Δύο ώρες νωρίτερα ο υδρογραφικός σταθμός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην Αττάλεια είχε εκδώσει παράνομη NAVTEX με την οποία ανήγγειλε την έναρξη ερευνών του σεισμογραφικού Oruc Reis και των δύο συνοδευτικών του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Λίγη ώρα μετά άρχισε να καταγράφεται η πρώτη κινητικότητα στον ναύσταθμο του Ακσάζ ανατολικά της Ρόδου. Οι πληροφορίες που έρχονταν επιβεβαίωναν έντονη κινητικότητα του τουρκικού στόλου με συνολικά 15 πολεμικά - 5 φρεγάτες και 10 μικρότερα επιπέδου κορβέτας και πυραυλακάτου - να έχουν αποπλεύσει έως τις 4 το απόγευμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, τα γεγονότα που άρχισαν να εκτυλίσσονται από την πλευρά των Τούρκων αμέσως μετά την έκδοση της NAVTEX ήταν ένα από τα σενάρια που είχαν μελετηθεί και αναλυθεί εκτενώς σε μια από τις πολυάριθμες συσκέψεις στο ΓΕΕΘΑ.
Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε την πρώτη εντολή προς τους αρχηγούς των επιτελείων.
Εννέα λέξεις οι οποίες συμπύκνωναν όλα όσα ακολούθησαν από ελληνικής πλευράς τις επόμενες ώρες: «Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία στις επάλξεις έτοιμοι για τα πάντα» ήταν η διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Αμέσως μετά επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο επιστρέφοντας στην Αθήνα από τη Λευκωσία.

«Περιμένουμε τριπλό χτύπημα από την Τουρκία»

Η τέταρτη σοβαρότερη ελληνοτουρκική κρίση που έχει φέρει ξανά στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης τις δύο χώρες (η πρώτη ήταν το 1976 με το Χόρα, η δεύτερη το 1987 με το Σισμίκ και η τρίτη το 1996 στα Ίμια) βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα πενθήμερο.
Από την περασμένη Τρίτη πιο συγκεκριμένα όταν δηλαδή η Τουρκία ανακοίνωσε με την προκλητική Navtex ότι δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός και με τα όπλα ανά χείρας σε όλη την επικράτεια, με τον ελληνικό Στόλο να έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο αναπτυγμένος σχεδόν στο σύνολο του στο Αιγαίο.
Ο στόχος του ελληνικού Στρατού είναι ένας και μοναδικός: Να μην επιτραπεί η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, δηλαδή να εμποδιστεί πάραυτα η διεξαγωγή έρευνας από το τουρκικό σκάφος Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η προετοιμασία του ΓΕΕΘΑ και των ελληνικών Επιτελείων για να αποτραπεί και να εξουδετερωθεί εν τη γενέσει της μία τέτοια πρόκληση είχε ξεκινήσει ήδη από την Άνοιξη.
Για την ακρίβεια η πιο συστηματική και περαιτέρω προετοιμασία καθώς τέτοια σενάρια είχαν μελετηθεί πολλές φορές από το Πεντάγωνο.
Έπειτα όμως και από την υβριδική απειλή στον Έβρο κρίθηκε απαραίτητο τα σχέδια αποτροπής να εμπλουτιστούν και να επικαιροποιηθούν.
Τα αντανακλαστικά και ο τρόπος αντίδρασης της Αθήνας έδειξαν ότι είχε μελετηθεί ένα σχέδιο απάντησης με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η ελληνική πλευρά δεν περίμενε καν, σε συνδυασμό και με τις πληροφορίες που υπήρχαν για την κινητικότητα του τουρκικού στόλου στην περιοχή της ναυτικής βάσης Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο, να αποπλεύσει το Oruc Reis.
Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της Navtex ένα πολύ μεγάλος μέρος του ελληνικού Στόλου αναπτύχθηκε σε όλο το Αιγαίο και βεβαίως στην περιοχή του Καστελόριζου.
Και όχι μόνο. Από το μεσημέρι της Τρίτης είχαν τεθεί σε συναγερμό οι Ένοπλες Δυνάμεις από τον Έβρο έως την Κρήτη.

Τι περιμένουμε

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η ετοιμότητα σε όλη την επικράτεια κρίθηκε επιβεβλημένη διότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο η κρίση να ξεκινήσει από τα νότια του Καστελόριζου και να επεκταθεί σε πολλές περιοχές.
Άλλωστε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος είχε επισημάνει ότι ένα θερμό επεισόδιο δεν θα είναι σημειακό αλλά μπορεί να εκδηλωθούν κρίσεις σε πολλά σημεία.
Γι’ αυτόν το λόγο η στρατιωτική ηγεσία είχε θέσει σε πολεμική ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις με συνεχείς ασκήσεις ρεαλιστικού χαρακτήρα που δεν περιορίζονταν σε συνήθη πεδία βολών αλλά σε πολλούς διαφορετικούς φυσικούς χώρους όπου πιθανολογείτο ότι μπορεί να εκδηλωθεί μία τουρκική απειλή και κρίση.
Πληροφορίες αναφέρουν δε ότι η Αθήνα και τα επιτελεία έχουν ετοιμαστεί ακόμη και για μία διπλή ή τριπλή πρόκληση της Τουρκίας με απόπειρα δηλαδή για ταυτόχρονη αποστολή ερευνητικών της σκαφών σε διαφορετικά σημεία.
Άλλωστε η Άγκυρα, όπως έδειξε και η νέα Navtex που εξέδωσε προχθές για ασκήσεις εκτόξευσης πυραύλων νότια του Καστελόριζου, επιμένει στην ίδια επιθετική τακτική.
msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά