Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Πρώτα θα κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε όποιον πατήσει ελληνικό έδαφος






Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Πρώτα θα κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε όποιον πατήσει ελληνικό έδαφος
Eurokinissi


Αυστηρή προειδοποίηση προς όποιον επιβουλεύεται την ελληνική κυριαρχία απηύθυνε ο Κωνσταντίνος Φλώρος


Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέλυσε σε δημοσιογράφους πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Αν συμβούν τέτοια πράγματα, η Ελλάδα θα εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπάρχει δέσμη μέτρων κλιμακούμενη» δήλωσε ο στρατηγός Φλώρος και πρόσθεσε: «Αν θα φτάσουμε σε καθαρά στρατιωτική δράση, είναι κι αυτή μια πιθανότητα. Δεν την έχει αποκλείσει κανένας. Δεν υπάρχει σημειακή κρίση, θα εξαπλωθεί αμέσως, δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού».

«Μετά τον Έβρο ήρθαν υπερπτήσεις, σπασμωδικές κινήσεις, πρωτοφανή πράγματα» είπε ο στρατηγός Φλώρος αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα το διάστημα που ακολούθησε τα γεγονότα στον Έβρο, στις 28 Φεβρουαρίου, όταν οι Τούρκοι «έσπρωξαν» χιλιάδες μετανάστες προς τα ελληνιικά σύνορα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προειδοποίησε μάλιστα σε αυστηρό τόνο όποια χώρα αποπειραθεί να καταλάβει ελληνικό έδαφος. «Όποιος πατήσει τα ποδάρια του πάνω πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε»

«Εγώ έχω κάθε καλή πρόθεση να μιλήσω με τον Τούρκο αρχηγό αλλά δεν μπορώ να το κάνω υπό πίεση, υπό απειλή, υπό τον κίνδυνο επεισοδίου, και καθημερινής καταπόνησης των ενόπλων δυνάμεών μας» σημείωσε ο Φλώρος και αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι «η Τουρκία ενοχλεί πολλά εθνικά συμφέροντα. Του Ισραήλ, της Συριας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, μεγάλου μέρους της Λιβυης, της Κύπρου, της Ελλάδας. Ενοχλεί πολλά κράτη».



Στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, φέρνοντάς το ενώπιoν των Ευρωπαίων ομολόγων του. Η Αθήνα επιμένει πως το ζήτημα των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουν και οι Ευρωπαίοι και να μην περιορίζουν, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την αντίδρασή τους μόνο σε προφορικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα επιδιώκει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 9 και 10 Ιουλίου, στο κείμενο συμπερασμάτων που θα εκδοθεί να περιληφθεί μια παράγραφος «καταδίκης» της τουρκική προκλητικότητας. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως ακριβώς αυτή η παράγραφος, είναι ένα απαραίτητο «σκαλοπάτι», για την ενεργοποίηση κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά το σημερινό «briefing» των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως βάση του Δικαίου της Θάλασσας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των τοποθετήσεων μεγάλων δυνάμεων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα ελληνικά νησιά έχουν τόσο υφαλοκρηπίδα όσο και ΑΟΖ , ενώ σε ότι αφορά τι εν εξελίξει συζητήσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτος για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, οι κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ιταλία συνιστά ένα καλό προηγούμενο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ παρέπεμψε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε πιο αποφασιστική αντίδραση από την Ε.Ε. στην τουρκική προκλητικότητα. «Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς» συνέχισε ο κ. Πέτσας, ερωτηθείς για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.


ethnos
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά