© Παρέχεται από: capital.gr
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την επέκταση του φράχτη, μετατρέποντας σε πραγματικό φρούριο την περιοχή του Έβρου. Μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέσα σε επτά μήνες θα είναι έτοιμα τα οχυρωματικά έργα που έχουν έκταση 30 χιλιόμετρα.
Ήδη έχουν τοποθετηθεί συρματοπλέγματα που οριοθετούν το σημείο που θα κατασκευαστεί ο φράχτης, ενώ έχουν ενισχυθεί και τα σημεία που είχαν υποστεί ζημιές από τις επιθέσεις μεταναστών και τούρκων τον περασμένο Μάρτιο.
Η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εργασίες που γίνονται στην περιοχή, ωστόσο τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν, δείχνουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει επισήμως ενώ έχουν σταματήσει και οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους για τις παρεμβάσεις που γίνονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, υποστηρίζοντας πως όλα γίνονται βάση του προγραμματισμού που έχει γίνει με αφορμή τα όσα συνέβησαν στις Καστανιές. Άλλωστε αυτό επεσήμανε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που επισκέφθηκε τις Φέρες. "Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η κυβέρνηση προστατεύει τα σύνορα της χώρας

Η στάση αυτή της κυβέρνησης όπως επιβεβαιώνεται μέσα από τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού δεν σημαίνει πως αλλάζει η στρατηγική και η αποφασιστικότητα που υπάρχει για την φύλαξη και των συνόρων και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το ινστιτούτο "Brooking" τόνισε πως η Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο αποπειράθηκε να εκβιάσει την Ευρώπη, στέλνοντας χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. "Είπαμε όχι, αυτό δεν θα γίνει. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή".
Η ίδια στρατηγική αναμένεται να ακολουθηθεί και στην περίπτωση που υπάρξει ένα δεύτερο μεταναστευτικό κύμα με την βοήθεια της Άγκυρας. Οι υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία τονίζοντας πως ο φράχτης θα ολοκληρωθεί και πως η κυβέρνηση θα φυλάξει τα σύνορα της χώρας, χερσαία και θαλάσσια, όπως πράττει από την πρώτη στιγμή.

Πρόσληψη 480 συνοριοφυλάκων

Εκτός από τους 400 αστυνομικούς που μεταβαίνουν στον Έβρο, η κυβέρνηση προχωρά στην πρόσληψη 480 συνοριοφυλάκων μετά το "πράσινο" φως που άναψε το ΣτΕ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του Διατάγματος, η πρόσληψη των 480 συνοριακών φυλάκων κρίνεται επιβεβλημένη, "αφενός μεν διότι θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού φαινομένου, αφετέρου δε θα αποτελέσει το πρόκριμα για την επιστροφή ικανού αριθμού από το ένστολο προσωπικό των κατά τόπους Διευθύνσεων Αστυνομίας και αστυνομικών υπηρεσιών όλης της επικράτειας, που απασχολείται με απόσπαση, με άμεση απόρροια την παύση δαπανών οδοιπορικών, εκτός έδρας, διαμονής και διατροφής του εν λόγω προσωπικού και τη διάθεσή τους προς εκτέλεση της αποστολής του Σώματος στις περιοχές αρμοδιότητας των υπηρεσιών όπου ανήκουν οργανικά".

Στήριξη από τις ΗΠΑ : Τα ελληνικά σύνορα δεν αλλάζουν

Διπλό μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης έστειλα οι ΗΠΑ στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ μιλώντας στο Mega είπε σχετικά:
"Τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω του διαλόγου. Έχουμε τεθεί ανοιχτά στο θέμα αυτό. Έχουμε πάρει σαφή θέση για την κατάσταση στον Έβρο. Είδα με προσοχή την δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια πριν από δυο μέρες. Τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν! Αυτό είναι βέβαιο"
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του βοηθού του υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ ο οποίος τόνισε πως οι ΗΠΑ εργάζονται συστηματικά για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
"Υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση. Και πάλι, συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις".
ΠΗΓΗ: thetoc.gr 
msn