Απάντηση Στεφανή για την Ασφάλεια μαθητών Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ)




ΘΕΜΑ:  Κοινοβουλευτικός Έλεγχος ΣΧΕΤ. :  Ερώτηση 4726/06-03-2020 της Βουλής των Ελλήνων 

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Ασφάλεια μαθητών Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ)», σας γνωρίζονται τα ακόλουθα:
Στο πρόγραμμα σπουδών της ΣΜΥΝ συμπεριλαμβάνονται μαθήματα στα οποία θίγονται εκτενώς και διεξοδικά τα θέματα που σχετίζονται με την ανάληψη και την τήρηση κανόνων ασφάλειας προσωπικού που υπηρετεί στα πολεμικά πλοία. 
Πιο συγκεκριμένα, στους ισχύοντες κανονισμούς εκπαίδευσης της ΣΜΥΝ, προβλέπονται εκπαιδευτικές διαδικασίες που συντελούν στην επαύξηση του γνωστικού επιπέδου των σπουδαστών, επί ζητημάτων διαχείρισης επικινδύνων καταστάσεων και  συνθηκών με την ανάλογη λήψη αντιστοίχων μέτρων προφύλαξης.
Επίσης, στη Σχολή ελέγχου βλαβών του «ΚΕ ΠΑΛΑΣΚΑΣ» πραγματοποιούνται συντονισμένες εκπαιδεύσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της ασφάλειας του προσωπικού και του υλικού, όπως επίσης της πρόβλεψης επικίνδυνων καταστάσεων υγείας και σωματικής ακεραιότητας.
Επιπλέον, κατά την εκτέλεση χειμερινών εκπαιδευτικών πλόων (ΧΕΠ) και θερινών εκπαιδευτικών πλόων (ΘΕΠ), οι επιτηρητές των Δοκίμων Υπαξιωματικών (ΔΥ), σε συνεργασία με τους Αξιωματικούς και τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, αναλύουν διεξοδικά τα θέματα ασφαλούς επιβίβασης, εκτέλεσης πάσης φύσης δραστηριοτήτων - κινήσεων - γυμνασίων, χρήσης συσκευών, μηχανημάτων και εξοπλισμού, ενώ επεξηγούν τις έκτακτες διαδικασίες ανάγκης, που δύνανται να ανακύψουν και ταυτόχρονα παρέχονται ενδελεχώς οδηγίες χρήσης όλων των μέσων και υλικών, που συμβάλλουν στην ασφάλεια του προσωπικού.

  
Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών πλόων (ΧΕΠ και ΘΕΠ), οι ΔΥ ανά ομάδες/ομοχειρίες και ανάλογα με την θέση στην οποία εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται με τα απαραίτητα είδη Μέσων Ατομικής Προστασίας ανά περίπτωση. Τα συγκεκριμένα υλικά και ο εξοπλισμός ασφαλείας παρέχονται στους ΔΥ από το προσωπικό του πλοίου και επιστρέφονται μετά την εκπαίδευση - ολοκλήρωση διαδικασιών (στην οποία έχουν συμμετάσχει οι ΔΥ).
Τέλος, πέραν των ανωτέρω, κατά την παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες της ΣΜΥΝ για την έγκαιρη προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, ως εξοπλισμού της Σχολής,  προκειμένου να διασφαλίζεται ο εκάστοτε απαιτούμενος αριθμός αυτών για να παρέχονται στους ΔΥ κατά την διάρκεια των εκπαιδευτικών πλόων.


 ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ  ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά