Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει ο Αποστολάκης με το ΣΥΡΙΖΑ

Αποστολάκης για Oruc Reis: Να μην κάνουμε πολεμικά σενάρια - Τυπική η παραβίαση του τουρκικού πλοίου - Media

«Υπάρχει μία λογική εξήγηση. Επειδή αυτό σέρνει καλώδια, η περιοχή στην οποία είχε βγάλει μία NAVTEX ήταν ανατολικότερα και ο καιρός αρκετά δυνατός, έχει μία δυσκολία στο να στρίψει και να αλλάξει πορεία. Ενδεχομένως λόγω καιρού να αναγκάστηκε να πήγε προς τα εκεί», δήλωσε στον Realfm 97, 8 και στην εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης., με αφορμή το ερευνητικό πλοίο Όρουτς Ρέις που βρέθηκε στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Εάν ο καιρός το επιτρέψει πρέπει να αναστρέψει και να γυρίσει πίσω. Αν ο καιρός μαλακώσει και δεν το κάνει , σημαίνει ότι το κάνει από πρόθεση. Βλέποντας τα στοιχεία του πλοίου, ενδεχομένως να αναγκάστηκε να κινηθεί έτσι και δεν μπορούσε να αλλάξει πορεία, δεν παρασύρθηκε. Είναι πλοίο ερευνών, δεν κάνει ουσιαστικά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η μόνη παραβίαση είναι ότι δεν έχει ζητήσει άδεια στην περιοχή την οποία έχουμε εμείς αρμοδιότητα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι «έπρεπε να ζητήσει άδεια. Επειδή είχε προσδιορίσει μία περιοχή λίγο ανατολικότερα στην οποία έκανε τη δραστηριότητα ή έπρεπε να ζητήσει να του εκδώσουμε μία NAVTEX εμείς επειδή είναι στην περιοχή μας ή να εκδώσει μία NAVTEX».
Ο κ. Αποστολάκης επισήμανε, «να μην κάνουμε πολεμικά σενάρια και να μην ανησυχούμε παραπάνω τον κόσμο από ότι πρέπει. Όλοι μας έχουμε τις ανησυχίες μας, αλλά το σημαντικό είναι να υπάρχει ψυχραιμία και οι αντιδράσεις να είναι δουλεμένες και βασισμένες στο τι έχουμε δικαίωμα και τι δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε τα τουφέκια και να κινούμαστε στην περιοχή».
«Αυτά τα θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν θέματα εθνικά, δεν έχουν πολιτικό χρώμα και θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να κλεινόμαστε σε ένα δωμάτιο, να παίρνουμε μία απόφαση, άσχετα με το πως θα την πάρουμε, ρίχνοντας μπουνιές ή έχοντας διαφωνίες. Βγαίνοντας από την πόρτα πρέπει να έχουμε μία θέση η οποία να υποστηρίζεται. Αυτό δίνει σοβαρή ισχύ στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό κάποια στιγμή να καταφέρουμε αυτά τα θέματα να τα εξετάζουμε όλοι μαζί , και να μην υπάρχουν βλέψεις και ευκαιρίες για να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση. Δεν είναι θέματα που δίνουν σε κανέναν πόντους. Επειδή η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ανάλογη σοβαρότητα και σαν εθνικά ζητήματα», πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε ότι «η παραβίαση συνίσταται στο γεγονός ότι μέσα στο FIR την αρμοδιότητα εκδόσεως των NAVTEX , τις έχουν οι ελληνικοί σταθμοί. Η οποιαδήποτε NAVTEX σε αυτήν την περιοχή πρέπει να εκδοθεί από την Ελλάδα. όταν κάποιος κάνει επιστημονικές έρευνες, ακόμα και εάν σου ζητήσει άδεια στην περιοχή της υφαλοκρηπίδας είσαι υποχρεωμένος να τη δώσεις. Η παραβίαση συνίσταται στο τυπικό κομμάτι».
Για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ότι «την έχω δουλέψει εγώ, είναι μία πολύ καλή συμφωνία, επωφελής και για τα δύο κράτη, είναι ένα νοικοκύρεμα συνεργασιών με τις ΗΠΑ. Θα δώσει το δικαίωμα στους Αμερικάνους να κάνουν επενδύσεις στους χώρους που χρησιμοποιούν. Έπρεπε να το συζητήσουμε λίγο ακόμα και να εκμαιεύσουμε θετικές και ξεκάθαρες δηλώσεις υποστήριξης. Τι θα πει βρείτε τα; Αν μπορούσαμε να τα βρούμε θα τα είχαμε βρει. Το θέμα είναι ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Η επιστολή Πομπέο είναι θετική, σε καλό κλίμα αλλά στρογγυλεύει τα πράγματα, θα έπρεπε να είναι πιο σαφής».
«Εμείς δεν είμαστε αυτοί που προκαλούμε θέματα, ούτε έχουμε γκριζάρει περιοχές ούτε διεκδικούμε κάτι από αυτά που ανήκουν στην Τουρκία. Είμαστε στην άμυνα και αντιμετωπίζουμε τις παραβιάσεις. Όταν είμαστε στην άμυνα και ο άλλος αρχίζει και διεκδικεί κάποιος πρέπει να τους βάλει τους κανόνες. Σε πολύ κρίσιμα στοιχεία, αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε τη στήριξη που πρέπει», πρόσθεσε.
Τέλος, ερωτηθείς αν θα συνεχίσει στην πολιτική «θα δείξει ...Η δική μου θέση και αποστολή είναι να μπορώ να προσφέρω στην πατρίδα. Έχω κάνει έναν κύκλο που σαν στρατιωτικός έκλεισε. Υπάρχουν δυνατότητες να προσφέρω στο τι είναι καλό για την πατρίδα και όχι στο τι είναι καλό για το οποιοδήποτε κόμμα και θέλω να έχω αυτήν την άνεση. Προσπαθώ να είμαι χρήσιμος στην πατρίδα με τον οποιονδήποτε τρόπο».
«Από εκεί και πέρα, τι θα βγει στο μέλλον... θα δούμε» απάντησε στην ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

topontiki
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά