ΕΣΠΕΕΡ: Καταγγελία για μη ορθή πληρωμή αργιών.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΣΧΕΤ.:   α.  Ν.4336/2015
              β.  Ν.4587/2018
              γ.  Φ.845/33/1199280/Σ.6404/Αθήνα,15 Δεκ 19/ΓΕΣ/ΔΟΙ/4α
Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, θέλει να εκφράσει τον έντονο προβληματισμό της και την απορία της για τον τρόπο καταβολής, της οικονομικής αποζημίωσης των Ημερών Εκτός Έδρας (ΗΕΕ) μηνός Δεκεμβρίου 2019, για το προσωπικό που εκτέλεσε 24ωρη υπηρεσία τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις επίσημες και κατά τόπους αργίες, κατά το έτος 2019 , όπως αυτή καταβάλλεται σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο (γ) σχετικό. 
Συγκεκριμένα και κατόπιν μελέτης του Παραρτήματος «Α» του (γ) σχετικού, όπου αναγράφεται ο πίνακας των δικαιούμενων Ημερών Εκτός Έδρας (Η.Ε.Ε.) και Ημερήσιων Αποζημιώσεων (Η.Α) ανά αριθμό εκτελούμενων 24ωρων υπηρεσιών έτους 2019, διαπιστώσαμε κάποια αδικία και άνιση μεταχείριση  που υφίσταται το προσωπικό του Στρατού Ξηράς, η οποία θεωρούμε ότι είναι η εξής:
α) Σε όλες τις στήλες του πίνακα βλέπουμε ότι υπάρχει μία ομαδοποίηση και ανά τριάδα, αλλάζει ο αριθμός εκτελεσθέντων 24ωρων υπηρεσιών - αριθμός δικαιούμενων Ημερών Εκτός Έδρας (Η.Ε.Ε.) - δικαιούμενη Ημερήσια Αποζημίωση (Η.Α) και δικαιούμενο ποσό, στο οποίο εκεί ακριβώς εντοπίζουμε την αδικία και άνιση μεταχείριση του προσωπικού π.χ. ένα στέλεχος που έχει εκτελέσει δώδεκα (12) 24ωρες υπηρεσίες κατά το έτος 2019, με ένα στέλεχος που έχει εκτελέσει δεκατρείς (13) και δεκατέσσερις (14)  υπηρεσίες αντίστοιχα, ο αριθμός των δικαιούμενων ΗΕΕ και η ΗΑ είναι το ίδιο και στις τρείς κατηγορίες (127,18€), ενώ θα έπρεπε το δικαιούμενο πόσο, να πιστωθεί αναλογικά και σύμφωνα με τον συνολικό αριθμό εκτέλεσης 24ωρων υπηρεσιών.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, έχει ως αποτέλεσμα σε αρκετές κατηγορίες των ομαδοποιημένων τριάδων, να πιστωθούν σε στελέχη λιγότερα χρήματα από αυτά που θα δικαιούταν στην περίπτωση που η προβλεπόμενη Ημερήσια Αποζημίωση (Η.Α.) καταβαλλόταν αναλογικά και σύμφωνα με τον συνολικό αριθμό εκτέλεσης 24ωρων υπηρεσιών. Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τον τρόπο που καταβλήθηκε η οικονομική αποζημίωση σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο παράρτημα «Α» του (γ) σχετικού και καταδικάζει την αδικία που υφίστατο το προσωπικό, ζητώντας, την υλοποίηση της πληρωμής των 24ωρων υπηρεσιών με το ακριβές ποσό που αναλογεί στο κάθε στέλεχος για το έτος 2019.
Επίσης μία άλλη αδικία που υφίσταται το προσωπικό του Στρατού Ξηράς σύμφωνα με την παράγραφο 5 του (γ) σχετικού, είναι η εξαίρεση συγκεκριμένων στελεχών από την χορήγηση των εν λόγω Ημερών Εκτός Έδρας (ΗΕΕ), λόγω της υπηρεσιακής τους κατάστασης π.χ. στέλεχος που είναι Εκτός Οργανικής Δύναμης (Ε.Ο.Δ.) και εκτέλεσε τις 24ωρες υπηρεσίες αργίες του 2019 εξαιρείται, όπως αντίστοιχα στην περίπτωση της Άδειας Ανατροφής Τέκνου π.χ. στέλεχος που έλαβε την συγκεκριμένη άδεια μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο έτους 2019 με επιστροφή έως και τον Νοέμβριο του 2019, δεν εξαιρούνται σε σχέση με στελέχη που έλαβαν την ίδια άδεια από Μάρτιο – Απρίλιο του 2019 με επιστροφή Δεκέμβριο του 2019 και Ιανουάριο 2020 που εξαιρούνται, επίσης στην ίδια κατηγορία είναι και όσοι βρίσκονται σε άδεια κύησης και αναρρωτικής. Επιπλέον γνωρίζουμε από πληροφορίες στελεχών που υπηρετούν στο εξωτερικό και έχουν εκτελέσει υπηρεσίες – αργίες στο 2019 δεν έχουν λάβει την ανάλογη πληρωμή. Αναμένοντας το ΓΕΣ να προβεί στην έκδοση νεότερης διαταγής που θα συμπεριλάβει τα συγκεκριμένα στελέχη. Είναι κρίμα για τα στελέχη που σχεδόν όλο τον χρόνο έκαναν πιστά τις υπηρεσίες των αργιών και τώρα έρχεται η ηγεσία του ΓΕΣ να τους βάλει στην αναμονή και στην αγωνία για το πότε θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Είμαστε σίγουροι ότι με καλύτερη οργάνωση και ενημέρωση θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν όλους αυτούς που εξαιρούν.
Επιπλέον, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου διαπίστωσε ότι, το (α) σχετικό που μνημονεύεται στο (γ) όμοιο δεν είναι το προβλεπόμενο, καθώς και σύμφωνα με το (α) όμοιο έχει ψηφιστεί ο νόμος που καθορίζει εκ νέου την ημερήσια αποζημίωση του προσωπικού στα σαράντα 40€ ευρώ και σύμφωνα με το (β) όμοιο δόθηκε παράταση έως την 30/06/2019 για την έκδοση του Π.Δ. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 15 του (α) όμοιου ορίζει ότι, στην περίπτωση μη έκδοσης του ως άνω προεδρικού διατάγματος, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του παρόντος νόμου.
Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, κατόπιν όλων των παραπάνω, καταγγέλλει κατηγορηματικά την μη τήρηση των νόμων που αναγράφονται στα (α) και (β) σχετικά και στην μη ίση οικονομική κατανομή των υπηρεσιών του προσωπικού, όπως και την εξαίρεση που έχει υποστεί το προσωπικό με αποτέλεσμα να χάνει την αξία των δεδουλευμένων του.
Πρέπει επιτέλους η Στρατιωτική και η Πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α να σκύψει στα προβλήματα του προσωπικού και να τα επιλύσει και όχι να κωφεύει, αγνοώντας ανθρώπους και καταστάσεις.
Ευελπιστούμε ότι το ΓΕΣ θα μεριμνήσει και θα προβεί σύντομα στην πληρωμή των υπηρεσιών των αργιών και του 2018 ανάλογα κατά τις εκτελέσεις των υπηρεσιών των στελεχών σε αριθμό.
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο  Ο
Πρόεδρος Γεν Γραμματέας
Αντώνιος Καρτσωνάκης Νικόλαος Αντωνόπουλος

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά