Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο: Έτοιμη για όλα η Ελλάδα – Τα σενάρια που εξετάζονται© Newsbomb ΕΘΝΙΚΑ

Ο αλλοπρόσαλλος Ερντογάν και οι κινήσεις της Αθήνας – Σε ετοιμότητα τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας – Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να κλιμακώνει τις διεκδικήσεις του έναντι της Ελλάδος, ο κίνδυνος για ένα «καυτό» Ιανουάριο στο Αιγαίο γίνεται συνεχώς πιο ορατός.

Η Τουρκία πλέον έχει… ανακατέψει τα πάντα στην περιοχή με σκοπό να δημιουργήσει τεχνίτη κρίση… από την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα, μέχρι το μεταναστευτικό και τη μουσουλμανική μειονότητα.

Διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο ο ερχόμενος Ιανουάριος να είναι ο… θερμότερος των τελευταίων 20 ετών, δηλαδή από την τραγική κρίση των Ιμίων μέχρι σήμερα.

Θετικό αντίβαρο στη συγκεκριμένη προοπτική αποτελεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσει τη στήριξη των εταίρων. Παράλληλα, διατηρεί ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και επίσης έχει στα χέρια του το «χαρτί» της συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μια στρατηγική που συνδυάζει την αποφασιστική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων με την παράλληλη αποφυγή κινήσεων «υπεραντίδρασης», που θα κλιμάκωναν κατακόρυφα την ένταση. Οι κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια και του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι ψύχραιμες, νηφάλιες και στοχευμένες κατά του καθεστώτος Ερντογάν, το οποίο καθημερινά «ζυγίζει» τις αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο, όσο και τα αντανακλαστικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.Παίζει με τη… φωτιά η Άγκυρα

Μετά την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνησης της Τρίπολης, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Ερντογάν θα δώσει διαταγή για την επόμενη κίνηση. Ποια θα είναι αυτή; Να αποστείλει ερευνητικό σκάφος νοτίως της Κρήτης, βάζοντας «φωτιά» στην ανατολική Μεσόγειο.

Έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν με τις αλλεπάλληλες αναφορές του στη νομιμότητα της συμφωνίας με την Τρίπολη, σε συνδυασμό μάλιστα με την παρουσίαση «χαρτών», έχει αυτοδεσμευθεί στην επόμενη κίνηση και είναι εξαιρετικά απίθανο να υπαναχωρήσει.
Τα πιθανά σενάρια

Η Ελλάδα λοιπόν εστιάζει στις επόμενες κινήσεις του «σουλτάνου», μελετώντας λεπτομερώς τα πιθανά σενάρια και το βαθμό επικινδυνότητας που θα έχουν.

Το πρώτοκαι πλέον ήπιο σενάριο προβλέπει τουρκικό ερευνητικό σκάψος να κινηθεί νότια της Κρήτης, αλλά σε περιοχή που ανήκει στη Λιβύη. Υπενθυμίζεται πως με βάση τον νόμο 4001/2011 προβλέπεται ότι «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτωνικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ (αφού κηρυχθεί), είναι η μέση γραμμή». Ως εκ τούτου, εάν το ερευνητικό κινηθεί πέραν της μέσης γραμμής προς την πλευρά της Λιβύης, η ενέργεια δεν θα θεωρηθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει η Τουρκία να αποστείλει ερευνητικό σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, αλλά χωρίς τη συνοδεία πολεμικών σκαφών.

Το τρίτο συνεπάγεται ότι το ερευνητικό σκάφος θα συνοδεύεται και από πολεμικά πλοία, ενώ το τέταρτο περιλαμβάνει και την παρουσία τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Όπως προαναφέρθηκε, σε κάθε μία από τις παραπάνω πιθανές εξελίξεις η Αθήνα σχεδιάζει πέραν των διπλωματικών πρωτοβουλιών που δεδομένα θα αναλάβει, και στρατηγικές αποτροπής, καθώς, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «πιθανότερο είναι να γίνει κάτι, παρά να μη γίνει».

msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

1 σχόλια:

 1. Αναμφισβήτητα υπάρχει κρίση ετών από έναν άνθρωπο που θέλει πάντα να είναι πρωταγωνιστής στην σκηνή σε όλα τα επίπεδα.
  Φυσικά η παρουσία του οπότε του το επιτρέπει στην χώρα μας τον μεγαλώνει στα μάτια του φτωχού λαού του.
  Εμείς πρέπει να προσέχουμε να μην κάνουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος με λάθους χειρισμούς τύπου Ιμίων που σηκώσαμε με άσχημο καιρό ελικόπτερο να δούμε τι; αν υπάρχουν Ο.Υ.Κ της Τουρκίας; αφού το γνωρίζαμε.
  Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα σε περίπτωση κρίσης είναι οι χιλιάδες πρόσφυγες που είναι μέσα στην χώρα μας τους οποίους τους προσέχουμε και τους παρέχουμε τροφή.
  Φυσικά έχουμε και Πακιστανούς που το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι έχουν συμμαχία με τους Τούρκους.
  Βλέπουμε παραβιάσεις αεροπλάνων και πλοίων.
  Όλους αυτούς ποιος θα τους απομονώσει και φυλάξει σε μια κρίση; ο στρατός που θα πρέπει να βρίσκετε σε προχωρημένα σημεία η μήπως τα γυναικόπαιδα μας.
  Έχουμε δώσει σε όλους τους αλλοδαπούς κοινωνικά μερίσματα και κάρτες να ψωνίζουν και το ευχαριστώ ποιο νομίζετε θα είναι;
  ΠΡΟΣΟΧΗ,ΠΡΟΣΟΧΗ,ΠΡΟΣΟΧΗ ..........,

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά