Μια ιστορία είπε ο Παναγιωτόπουλος στην ΑΣΔΕΝ




Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά, επισκέφθηκε την Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Γεώργιος Δημητρόπουλος.
 
Στην επίσκεψη παρέστη και ο Βουλευτής Α’ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Διοικητής της ΑΣΔΕΝ κ. Νικόλαος Μανωλάκος.
 
Κατά την επίσκεψή του στην ΑΣΔΕΝ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε μέσω βιντεοκλήσης με τα Επιτηρητικά Φυλάκια Παναγιάς και Φαρμακονησίου. Επίσης συνομίλησε με τους Διοικητές όλων των Σχηματισμών των τοπικών ΑΔΤΕ.
 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην ομιλία που απηύθυνε στο προσωπικό της ΑΣΔΕΝ, είπε τα εξής:
 
«Αγαπητά Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων,
 
Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ και αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι ανάμεσά σας για να δω στην πράξη πώς λειτουργεί ο μεγάλος αυτός βραχίονας, που ξεκινάει από εδώ, από τη Διοίκηση της ΑΣΔΕΝ, και φτάνει στο τελευταίο φυλάκιο στην άκρη του Αιγαίου.
 
Θα σας πω μια ιστορία. Το 2010, εάν δεν απατώμαι, βρέθηκα προσκεκλημένος στη μεγάλη παρέλαση της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη. Το πιο ενδιαφέρον σημείο αυτής της παρέλασης είναι η συμμετοχή ομάδας της Προεδρικής Φρουράς, δηλαδή οι Εύζωνες, που παρελαύνουν και αποτελούν κυριολεκτικά αντικείμενο λατρείας από τους Έλληνες της Διασποράς. Το βράδυ, λοιπόν, της ημέρας της παρέλασης, έγινε μία μεγάλη εκδήλωση για τον Ελληνισμό της Διασποράς, με περίπου 1500 άτομα, σε κεντρικό σημείο της Αστόρια, στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών πήρε το λόγο ένας Ελληνοαμερικανός υποψήφιος τοπικός γερουσιαστής, ο οποίος εξέφρασε το φόβο και τη μεγάλη ανησυχία ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Ελλάδα - θυμάστε τι γινόταν τότε, το 2010, είχαμε μπει στα προβλήματα - και φοβόταν ότι οι Τούρκοι θα μας «πάρουν κάνα δύο νησιά» και έλεγε «τι θα γίνει;» και ότι «ανησυχούμε πάρα πολύ».
 
Κοιτάχτηκα με τον συνάδελφό μου βουλευτή της Βουλής των Ελλήνων, που βρισκόταν μαζί μου σε αυτή την αποστολή. Μου είπε, με τα μάτια, «θα απαντήσεις». Και τους είπα απλά - γιατί είδα και τα παλικάρια εκεί, τους Εύζωνες και τον Διοικητή τους, εκνευρισμένους από αυτό που ακούστηκε - απευθυνόμενος βέβαια στον Ελληνοαμερικανό υποψήφιο γερουσιαστή ότι «καταλαβαίνω ότι στο πλαίσιο της ανάγκης σας να καταγράψετε μια προεκλογική παρουσία εκεί και να πείτε κάτι πιο δυνατό, κάτι πιο έντονο, έπρεπε να πείτε αυτό. Αλλά ήταν λάθος. Ήταν μεγάλο λάθος. Και έρχομαι εγώ από τη Βουλή των Ελλήνων, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και ως κάποιος ο οποίος κατανοεί απολύτως τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ότι ο λόγος που δε θα γίνει αυτό για το οποίο ανησυχείτε και ούτε καν θα τολμήσει κανείς να κάνει την προσπάθεια, είναι ότι όλοι καταλαβαίνουν, αλλά ιδίως οι «απέναντι» καταλαβαίνουν, τι τους περιμένει αν θα το αποτολμήσουν».
 
Αυτό είπα, λοιπόν. Εκείνη την ώρα φυσικά λες και περίμενε όλη η αίθουσα να εκραγεί σε πανηγυρισμούς, αλλά αυτό που με ικανοποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι τα παιδιά εκεί κάτω, η αίθουσα δηλαδή, το απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, ήρθαν μετά ένας - ένας να με συγχαρούν. ‘Έτσι το αισθανόμουν τότε, έτσι το αισθάνομαι, πολύ πιο έντονα. και τώρα.
 
Κοιτάξτε, το Αιγαίο είναι ένα δύσκολο θέατρο επιχειρήσεων. Είναι μια θάλασσα, αλλά μια θάλασσα με σύνορα. Δεν υπάρχει άλλη άποψη, είναι μια θάλασσα με σύνορα. Και τα σύνορα του Αιγαίου είναι ένα νοητό τείχος με πύργους. Οι πύργοι αυτοί είναι τα νησιά. Οι πύργοι στους οποίους αναπτύσσεται αυτή η φύλαξη που καλύπτει όλο το τείχος του Αιγαίου, είναι τα νησιά, μικρά και μεγάλα. Και εκεί υπάρχετε εσείς. Είστε οι φρουροί στα τείχη. Και ενώ έχετε επίγνωση αυτής της ιερής αποστολής σας, είμαι σίγουρος ότι το κάνετε και με το παραπάνω, η μόνη κατεύθυνση που έχω να σας δώσω, είναι να λειτουργείτε, πρώτον, με επαγγελματισμό. Όλοι σε αυτή τη χώρα πρέπει να αρχίσουμε να λειτουργούμε με λίγο παραπάνω επαγγελματισμό σε ό.τι κι αν κάνουμε.
 
Γνωρίζω ήδη ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν μεγαλύτερο επίπεδο επαγγελματισμού από όλα τα υπόλοιπα στελέχη οπουδήποτε αλλού, αλλά έτσι πρέπει να είναι. Επαγγελματισμός σημαίνει προσήλωση, αφοσίωση, διαρκή εκπαίδευση, διαρκή προσπάθεια για ατομική και ομαδική βελτίωση σε ό,τι κάνουμε. Ο επαγγελματισμός τελικά σημαίνει μεγάλο και προσπάθεια για απόκτηση μεγαλύτερου βαθμού ετοιμότητας.
 
Αυτό, εξ όσων γνωρίζω, εξ όσων διαπιστώνω μέρα με τη μέρα, υπάρχει, παρά τα προβλήματα που όλοι τα αντιλαμβανόμαστε.
 
Εμείς, ως πολιτική ηγεσία, είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με τη στρατιωτική ηγεσία και να λύσουμε υφιστάμενα προβλήματα. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα τα λύσουμε όλα, αλλά μπορώ να εγγυηθώ ότι θα λύσουμε αρκετά και με καλές πιθανότητες να λύσουμε τα περισσότερα.
Σε κάθε περίπτωση μπορώ επίσης να εγγυηθώ ότι θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να είμαστε δίπλα σας και είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι είμαστε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη δουλειά σας με επαγγελματισμό. Ο επαγγελματισμός, λοιπόν, είναι το ένα στοιχείο, το άλλο στοιχείο είναι η επίγνωση και η αίσθηση της αποστολής. Η αποστολή που έχετε αναλάβει με πατριωτικό αίσθημα και αίσθηση καθήκοντος και κατεπείγοντος είναι να υλοποιείτε αυτό που περιγράφουμε ως αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Αξιόμαχο, ετοιμότητα, αποτρεπτική ισχύς.
 
Εσείς είστε ο λόγος που όλοι όσοι επιβουλεύονται οτιδήποτε εναντίον της πατρίδα μας θα το σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασίσουν να μην προχωρήσουν. Με όλα τα προβλήματα, για τα οποία, όπως σας είπα, έχουμε επίγνωση. Γιατί δεν είναι μόνο η κατάσταση, στο τέλος της ημέρας, του υλικού, του οπλισμού, για τα οποία κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά είναι και το στοιχείο της ποιότητας του έμψυχου δυναμικού, το οποίο εκτείνεται από την προετοιμασία, την εκπαίδευση, την αφοσίωση, αλλά τελικά φτάνει και μέσα βαθιά στην ψυχή. Πάντα είχα την αίσθηση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αποτελούνται από στελέχη με ψυχή, με πατριωτικό αίσθημα, με απόλυτη επίγνωση της σπουδαιότητας της αποστολής τους.
 
            Με αυτά τα λόγια - και ελπίζω να μην ήταν πολλά - θα σας προτρέψω να συνεχίσετε να κάνετε τη δουλειά σας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, σε συνεργασία πάντα με τη λοιπή πολιτική ηγεσία και τη στρατιωτική ηγεσία, για να σας βοηθήσουμε να την κάνετε όσο καλύτερα μπορείτε.
 
Υπάρχουν πάρα πολλές σκέψεις, ήδη η ενημέρωση ήταν εντατικότατη από την πρώτη ημέρα, έχω μία αρκετά πλήρη εικόνα της κατάστασης η οποία μέρα με τη μέρα γίνεται πληρέστερη και το μόνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι ως στρατιώτης της Ελλάδος, που δήλωσα επί της αναλήψεως των καθηκόντων μου, μαζί σας, από την πρώτη ημέρα συντάσσομαι και εγώ και η πολιτική ηγεσία και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μας επισκέφθηκε για να ακούσει τα πράγματα όπως έχουν, επομένως να λάβει και αυτός εικόνα και να δει πώς θα προχωρήσουμε όλοι μαζί να βελτιώσουμε την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα.
 
Συντασσόμαστε λοιπόν μαζί σας στην προσπάθειά σας. Μπορεί εσείς να είστε οι φρουροί στην άκρη του Αιγαίου, αλλά η δύναμή σας εκτείνεται μέχρι εδώ. Το Αιγαίο, ξέρετε δεν είναι μόνο, όπως σας είπα, μία θάλασσα με σύνορα όπως το προσμοίασα αλλά είναι ο ζωτικός χώρος της Ελλάδας. Είναι το στρατηγικό βάθος αυτής της χώρας, είναι ο λόγος που η χώρα αυτή, η οποία υπέμεινε πάρα πολλά, αλλά και ξεπέρασε ακόμα περισσότερα, έχει το βάθος, έχει το ζωτικό χώρο για να συνεχίσει να είναι μία ισχυρή παρουσία, που εκπέμπει σήματα σταθερότητας, σωφροσύνης και σοβαρότητας στην ευρύτερη περιοχή.
 
Πλέον αντιλαμβάνονται και οι σύμμαχοί μας - και μάλιστα οι πιο ισχυροί σύμμαχοί μας - ότι εμείς είμαστε αυτοί πάνω στους οποίους πρέπει να επενδύουν και να ποντάρουν έτσι ώστε η περιοχή μας να γίνει μία περιοχή ειρήνης και σταθερότητας και να ξεπεραστούν οι όποιες αστάθειες. Αντιλαμβανόμαστε τις αστάθειες, αντιλαμβανόμαστε την προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων, όμως αυτή η συμπεριφορά, όσο προκλητική και να γίνει, το ξέρετε και το ξέρουμε ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές». Όταν οι «κόκκινες γραμμές» τείνουν να ξεπεραστούν, είμαστε και εμείς εδώ για να εκπέμψουμε ισχυρό στίγμα ψυχραιμίας αλλά και αποφασιστικότητας, περίσκεψης, αλλά και σθένους. Αυτή είναι η αποτρεπτική ισχύς της χώρας και εσείς είστε ένας από τους βασικούς βραχίονες εκδήλωσης αυτής της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.
 
Και πάλι σας ευχαριστούμε και εγώ προσωπικά. Αισθανόμαστε περήφανοι για αυτό που κάνετε. Είμαστε δίπλα σας και αποστολή μας, από εδώ και πέρα, είναι να σας το αποδείξουμε εμπράκτως.
 
Να είστε καλά, καλή δύναμη, υγεία, σε εσάς, στις οικογένειές σας και στους οικείους σας. Και εμείς, είμαστε εδώ, μαζί σας και ενεργά δίπλα σας».
 




Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά