Η πρόταση Σιζόπουλου σε Μητσοτάκη για ενίσχυση του ελληνικού στρατού στην Κύπρο




Την ενίσχυση της παρουσίας του ελληνικού στρατού στην Κύπρο τόσο αριθμητικά όσο και οπλικά στο πλαίσιο ενεργοποίησης του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου προκειμένου να αναβαθμιστεί ο γεωστρατηγικός ρόλος των δύο χωρών εισηγείται σε δεκασέλιδη πρόταση που παρέδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και που εξασφάλισε το AlphaNews.live. Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «ενδιαφέρουσα» πρόταση.
 «Δεν είναι δυνατόν η μία εγγυήτρια δύναμη με την παρουσία 35 χιλ. στρατού να κατέχει το 37% της κυπριακής επικράτειας, η δεύτερη να αξιοποιεί κατά παράβαση της συνθήκης εγκαθίδρυσης τις στρατιωτικές βάσεις που έχει στην Κύπρο, ενώ η τρίτη που εγγυήθηκε την ασφάλεια του 82% του πληθυσμού να έχει μηδαμινή στρατιωτική παρουσία. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο αγώνας αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού είναι κοινός. Η Κύπρος δεν είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού, αλλά το τελευταίο. Εάν χαθεί η μάχη της Κύπρου θα χαθεί και η μάχη της Θράκης και του Αιγαίου», αναφέρεται στην πρόταση.
Αναλυτικά οι εισηγήσεις για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας:
Τον στρατιωτικό
Η υλοποίηση των δύο προηγούμενων πυλώνων θα ενισχυθεί σημαντικά από ανάλογη στρατιωτική υποστήριξη, την οποία η Κύπρος από μόνη-της αδυνατεί να προσφέρει. Σε συνεργασία όμως με την Ελλάδα τα δεδομένα αλλάζουν σημαντικά.
 Οι συνθήκες σήμερα προσφέρονται για στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου. Πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Τουρκίας καθώς και η πρόταση για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη δημιουργία νέων δεδομένων.
 Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να ενεργοποιηθεί το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και να ενισχυθεί η παρουσία του ελληνικού στρατού στην Κύπρο, τόσο αριθμητικά όσο και οπλικά.
 Δεν είναι δυνατόν η μία εγγυήτρια δύναμη με την παρουσία 35 χιλ. στρατού να κατέχει το 37% της κυπριακής επικράτειας, η δεύτερη να αξιοποιεί κατά παράβαση της συνθήκης εγκαθίδρυσης τις στρατιωτικές βάσεις που έχει στην Κύπρο, ενώ η τρίτη που εγγυήθηκε την ασφάλεια του 82% του πληθυσμού να έχει μηδαμινή στρατιωτική παρουσία.
 Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο αγώνας αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού είναι κοινός. Η Κύπρος δεν είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού, αλλά το τελευταίο. Εάν χαθεί η μάχη της Κύπρου θα χαθεί και η μάχη της Θράκης και του Αιγαίου.
Περαιτέρω αναφέρει πως Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να αναπτύξουν ενιαία πολιτική τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών. Στα ενεργειακά εισηγείται μεταξύ άλλων την περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών συμφωνιών με κράτη της περιοχής, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και την προώθηση της υλοποίησης του αγωγού East-Med.
Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/politics/i-protasi-sizopoyloy-se-mitsotaki-gia-enishysi-toy-ellinikoy-stratoy-stin-kypro
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά