Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Πάνου Ρήγα στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»




Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ και στη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά αναφέρει τα παρακάτω:
-          Τι σηματοδοτεί η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα; Πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο τελικά;
Πριν απαντήσω στην ουσία της ερώτησής σας, θα ήθελα να αναφερθώ στην όλη φιλολογία, η οποία εκπορεύεται από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της, που κάνουν λόγο περί «δραματοποίησης» της κατάστασης εκ μέρους της κυβέρνησης, υπονοώντας ότι δεν υπάρχει κάτι σοβαρό. Παράλληλα, ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβητούν το δικαίωμα της κυβέρνησης να συγκαλέσει το πλέον αρμόδιο όργανο, το ΚΥΣΕΑ,  προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας.
Τους καλώ να σοβαρευτούν γιατί κάνουν ζημιά στη χώρα. Δεν αλέθονται όλα στον μύλο της προεκλογικής σκοπιμότητας. Επί της ουσίας, τώρα. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, εκτίμησε τα δεδομένα - διπλωματικά και στρατιωτικά -  και όρισε τον οδικό χάρτη των δικών μας κινήσεων. Έχουμε ένα ισχυρό πολιτικό-διπλωματικό οπλοστάσιο και δεν είμαστε αυτοί που θα πέσουν στην παγίδα της στρατιωτικοποίησης και της κλιμάκωσης της έντασης.
Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, στεκόμαστε με ψυχραιμία αλλά και με αποφασιστικότητα, που την ενισχύει η αποτρεπτική μας ισχύς και το πολιτικό κεφάλαιο της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, όπως αυτό έχει πάρει μορφή με τη συμμετοχή μας σε ευρύτερες και τοπικές συμμαχίες και συμπράξεις, αλλά κυρίως με τον ρόλο μας σαν παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σχετικά με την πιθανότητα ενός «θερμού επεισοδίου», το ζητούμενο από την πλευρά μας είναι να μην υπάρχει το έδαφος για την αξιοποίηση ενός τέτοιου επεισοδίου ως τετελεσμένου από την άλλη πλευρά. Και δεν αναφέρομαι στο όποιο «τυχαίο» συμβάν αλλά σε κάτι προμελετημένο για να παράγει αποτέλεσμα.
 
 -          Εκτιμάτε ότι διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μπορούν να εξομαλύνουν το κλίμα;
Θέλω να επαναφέρω αυτό που σας είπα προηγούμενα, ότι δηλαδή αξιοποιούμε το πολιτικό-διπλωματικό μας κεφάλαιο συνδυαστικά με την αποτρεπτική μας ισχύ. Θεωρώ ότι πολύ περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν, σήμερα έχει γίνει κατανοητό, τόσο σε επίπεδο εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα. Η τουρκική προκλητικότητα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επεκτείνεται και απέναντι στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας, ενεργειακής και μη. Η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση δεν μπορεί να είναι όμηρος επιδιώξεων και σχεδίων της τουρκικής ομάδας εξουσίας.
Θέλουμε βέβαια η διεθνοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η Κύπρος και η Ελλάδα εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων να λειτουργήσει σαν παράγοντας εξομάλυνσης και εξισορρόπησης της κατάστασης και όχι κλιμάκωσης, σε ένα πεδίο, όπως είναι η ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου ήδη φορτισμένο με εντάσεις και πολεμικές συγκρούσεις.       
 
-          Η αξιωματική αντιπολίτευση σας εγκαλεί ότι χρησιμοποιείτε την τουρκική προκλητικότητα για προεκλογικούς σκοπούς. Τι απαντάτε;
Θα προτιμούσα να μην απαντήσω σε μεγαλύτερο βάθος. Απλά θα προέτρεπα την ηγεσία και τα στελέχη της ΝΔ, να βάλουν κάποιο όριο, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το θέμα, γιατί κινδυνεύουν να γίνουν εθνικά επιζήμιοι. Δεν είναι τα πάντα αναλώσιμα προεκλογικά. Η χώρα και η ασφάλειά της έχει συνέχεια και πρέπει να έχει και προοπτική. Βλέπουμε όμως εκπροσώπους της ΝΔ να συμπεριφέρονται σαν νεοφώτιστοι μνηστήρες της εξουσίας.
 
-          Θεωρείτε εφικτή την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στις 7 Ιουλίου; Η αποχή ή η αντιπολίτευση είναι ο βασικός σας αντίπαλος;
Πηγαίνουμε όλοι προς τις εθνικές εκλογές έχοντας μηδενίσει το κοντέρ. Το με ποια ταχύτητα θα κινηθεί καθένας είναι ένα ζήτημα που κρίνεται αυτές τις μέρες. Πάντως, οι κάλπες το πρωί της Κυριακής 7 Ιούλη θα είναι άδειες. Προφανώς και λάβαμε υπόψιν το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών, ωστόσο υπάρχει μια δυναμική στο εκλογικό σώμα που θα αποτυπωθεί ανάλογα με την κινητοποίηση όλων αυτών των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μεν μια δυσαρέσκεια για την όλη κατάσταση, αλλά μπορούν να διακρίνουν ποιοι οδήγησαν στην καταστροφή και ποιοι αντέστρεψαν την κατάσταση. Κάνουμε λοιπόν κυρίαρχο το πραγματικό διακύβευμα της κάλπης, θέτοντάς το επιτακτικά επί τάπητος.
Μέσα σε ένα σκηνικό, που εν πολλοίς συσκοτίζεται από μια συντονισμένη επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας εκ μέρους του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, δίνουμε τη μάχη για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και ο λαός να μπορέσει να κρίνει και να συγκρίνει με βάση τα πραγματικά γεγονότα. Το πραγματικό και κυρίαρχο διακύβευμα είναι, το εάν η χώρα και η κοινωνία θα συνεχίσουν να πορεύονται σε μια πορεία ανάκαμψης από τη βαριά κρίση ή εάν θα γυρίσουμε πίσω στο βάραθρο με οδηγούς αυτούς που προκάλεσαν την καταστροφή. Αυτό θα ήταν ένα ιστορικό ολίσθημα για τη χώρα, ένα πλήγμα για το λαό, για τις θυσίες και την προσπάθεια που κατέβαλε αυτά τα χρόνια.
 
-          Πολιτεύεστε στο Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών. Ποια προβλήματα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στην περιοχή;
Ο Δυτικός Τομέας της Β’ Αθήνας, δηλαδή οι λαϊκές συνοικίες που εκτείνονται πέρα από τη δυτική όχθη του Κηφισού ποταμού, είναι η κοιτίδα του Λεκανοπεδίου. Εδώ ήταν ο πρώτος σταθμός της μεγάλης εσωτερικής μετανάστευσης τις μεταπολεμικές δεκαετίες. Από εδώ ξεκίνησε η πληθυσμιακή μεγέθυνση της Πρωτεύουσας. Είναι ο τόπος, η μεγάλη αγκαλιά που συνυπάρχουν λαϊκά στρώματα όλων των οικονομικών επιπέδων, εργάτες, υπάλληλοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι επιστήμονες, μικροί επιχειρηματίες. Βίωσαν την οικονομική κρίση με τρόπο βίαιο και πολύ επιθετικό, αλλά στάθηκαν όρθιοι και παλεύουν για την επόμενη μέρα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν έχουν άμεση σχέση με τη βελτίωση της ζωής τους, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσοι και σε επίπεδο ποιότητας ζωής που ορίζεται από το περιβάλλον. Αυτές είναι οι δύο βασικές συνιστώσες που αγωνιζόμαστε να αποκτήσουν μια νέα δυναμική.      
 
-          Η Δυτική Αθήνα υπήρξε προνομιακή εκλογική περιφέρεια για το ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι το κόμμα σας θα διατηρήσει τις δυνάμεις του στις δυτικές συνοικίες;
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τις ιδέες του και τις αγωνίες του, όπου και αν χτυπάει η καρδιά των καθημερινών ανθρώπων είναι μια προνομιακή περιοχή. Στη Δυτική Αθήνα αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες και τις αναζητήσεις των κατοίκων της, γιατί ζούμε ανάμεσά τους και είμαστε κάποιοι από αυτούς. Η διατήρηση και ενίσχυση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή δεν είναι απλά ένα εκλογικό στοίχημα, αλλά μια πολιτική επιβεβαίωση για την επόμενη μέρα
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά