Συμμετοχή ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε Ημερίδα του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού στο ΥΨΗΠΤΕ


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  Ευάγγελος Αποστολάκης,  την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, συμμετείχε σε ημερίδα του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με θέμα “HELLAS TO THE MOON”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ).
 
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:
‘’Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην εκδήλωση αυτή, για την παρουσίαση των προτάσεων συμμετοχής της Ελλάδας σε ένα πρωτοποριακό, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα.
Με το πρόγραμμα «H Ελλάδα στη Σελήνη», όπως έχετε πει και εσείς κύριε Υπουργέ, η Ελλάδα μπαίνει στην κατηγορία των ελάχιστων χωρών, οι οποίες θα έχουν πατήσει στο έδαφος της Σελήνης . Η χώρα αναβαθμίζεται και μπαίνει στην πρωτοπορία της παγκόσμιας έρευνας.
Βέβαια, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού το πρόγραμμα είναι απότοκος της ιστορικής συμφωνίας συνεργασίας του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τη γνωστή σε όλους μας NASA.
Η συνεργασία αυτή είναι ακόμα μία επιβεβαίωση της εξαιρετικής στρατηγικής σχέσεως που διατηρούμε και συνεχώς αναβαθμίζουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Γι αυτό, η παρουσία σήμερα εδώ και του Πρέσβυ των Ηνωμένων Πολιτειών, του κυρίου Pyatt, εκτός από συμβολική, είναι και ουσιαστική.
Είναι δεδομένο, ότι η συνεργασία αυτή ανοίγει ένα τεράστιο καινούριο κεφάλαιο με απεριόριστες προοπτικές, στον τομέα της έρευνας, της τεχνογνωσίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης.
Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν, κύριε Υπουργέ, σε εσάς, στους συνεργάτες σας, στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα μέλη του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Σε όλους όσους συνεισέφεραν σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Οι ενέργειές σας αποδίδουν καρπούς και ισχυροποιούν και αναβαθμίζουν το ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές διαστημικό και γενικότερα τεχνολογικό στερέωμα.
Ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την επίτευξη των εθνικών στρατηγικών στόχων. Άλλωστε το σύγχρονο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον το επιβάλλει. Το επιβάλλει γιατί χαρακτηρίζεται από μεταβολές στη διεθνή κατανομή ισχύος, στρατηγικούς ανταγωνισμούς και ραγδαίες εξελίξεις. Εξελίξεις κάθε είδους: πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές.
Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη δεν μας επιτρέπει να παραμείνουμε απλοί παρατηρητές.
Για να είναι εφικτή η επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και η ικανοποίηση των εθνικών συμφερόντων, πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά, γιατί όχι, και να τις συνδιαμορφώνουμε.
Θέλω να τονίσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η χρήση του διαστήματος είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την Εθνική Άμυνα αλλά και για την ίδια τη χώρα, καθώς μας αποφέρει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα.
Έτσι, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στηρίζουμε με σθένος αυτήν την εθνική, όπως είπα προσπάθεια.
Είμαστε αρωγοί σε κάθε σας βήμα. Και έτσι θα συνεχίσουμε.
Άλλωστε αυτό έχει αποδειχθεί. Με την πρόσφατη επικύρωση της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπογράφοντας το αντίστοιχο Μνημόνιο Συνεργασίας μας στον τομέα του Διαστήματος.
Η πρωτοποριακή αυτή συνεργασία αναβαθμίζει αισθητά τις δυνατότητές μας στο πεδίο αυτό. Μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και να εκσυγχρονίζουμε το υλικό, τις υποδομές και τις μεθόδους μας. Είναι πολύ σημαντική για εμάς η επιχειρησιακή αξιοποίηση της τεχνολογικής καινοτομίας γιατί αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα που μας προσδίδει στρατιωτική υπεροχή.
Έτσι λοιπόν, είμαι πεπεισμένος ότι η αγαστή και πολυεπίπεδη συνεργασία μας σύντομα θα αποδώσει ακόμα περισσότερα οφέλη.
Κύριες και Κύριοι,
Η σημερινή ημέρα, είναι μια ιστορική ημέρα για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, για το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, για ολόκληρη την Ελλάδα.
Ανοίγεται μπροστά μας μία προοπτική, η οποία θα δώσει μια νέα πνοή στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στο διεθνές εκτόπισμα της Ελλάδος.
Είμαστε όλοι αισιόδοξοι για την ευόδωση των στόχων του προγράμματος και ευελπιστούμε το κατασκευασμένο από ελληνικά χέρια όχημα να πατήσει στη σελήνη με απόλυτη επιτυχία.
Συγχαρητήρια και πάλι σε όλους.
Σας ευχαριστώ πολύ.’’









Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά