Απόφυγε ο Ρήγας να μιλήσει για προσλήψεις στις ΕΔΟ Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (14/04/2019) και στο δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα, αναφέρει τα ακόλουθα:
 
1.   Για το νομοσχέδιο που καταρτίσατε προκειμένου να λυθούν ζητήματα ετών που απασχολούν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μερίδα της  αντιπολίτευσης να σας κατηγορεί για «παροχολογία»…
 
Είναι πραγματικά δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος τον ειρμό στα λεγόμενα της ηγεσίας της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, εάν δεχθούμε ότι υπάρχει τέτοιος. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, η ΝΔ και όσοι τη στηρίζουν εφαρμόζουν μια τακτική αντιστροφής των πραγμάτων, προβάλλοντας μια εικονική πραγματικότητα πάνω στην οποία δομούν τον πολιτικό τους λόγο. Εδώ και τέσσερα χρόνια η ΝΔ ζητάει εκλογές, σύμφωνα με την λογική τους κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που δίνει λύσεις σε λαϊκά προβλήματα συνιστά προεκλογικού τύπου κινήσεις. Θα προτιμούσαν προφανώς, κόντρα στις ανάγκες των πολλών, αυτή η κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα προκειμένου οι ίδιοι να περιφέρουν το αφήγημά τους. Έτσι πολιτεύονται και με αυτό τον τρόπο πορεύονται. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι, με σημείο αναφοράς την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο 2018 προχωράμε ακόμα πιο αποφασιστικά. Η πολιτική μας στο ΥΠΕΘΑ δεν είναι «παροχολογία», είναι ώριμες παρεμβάσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. Και δεν μένουμε εδώ θα υπάρχει και συνέχεια.
 
2.   Η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων συχνά «παραπονιέται» για ελλείψεις στο προσωπικό...
 
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, ωστόσο ρόλος της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι να οργανώνει την άμυνα της χώρας και την αποτρεπτική της ισχύ με βάση τις πραγματικές δυνατότητες και τα υπάρχοντα μέσα. Αυτό γίνεται και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά. Τα δημοσιονομικά δεδομένα μάς ανάγκασαν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το έμψυχο δυναμικό και την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των υπαρχόντων μέσων. Ξεπεράσαμε τον ασφυκτικό κλοιό των συνεχών περικοπών και της συσσώρευσης εκκρεμοτήτων και ανοικτών ζητημάτων της πρώτης μνημονιακής περιόδου 2010-2014 και οδεύουμε σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης.
 
3.   Ένα ακόμα θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, είναι η επανεκκίνηση της αμυντικής βιομηχανίας. Ποιο είναι το σχέδιο για τη σωτηρία και την περαιτέρω ανάπτυξης της;
 
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία, στο σύνολό της, δημόσια και ιδιωτική -συμπεριλαμβανομένων και των ναυπηγείων που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν σταθερά οργανικό κομμάτι του κλάδου- βρίσκεται σε θετική πορεία. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις εταιρείες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, πρώτο μέλημα αυτής της κυβέρνησης ήταν να τις κρατήσουμε ζωντανές. Τα πράγματα ήταν οριακά. Ο στόχος αυτός επετεύχθη, έχουμε την επανεκκίνηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, ενώ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης με διασφαλισμένες τις θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και στην κατεύθυνση αυτή πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι η Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική. Καθοριστική εξάλλου είναι η συμβολή του ΥΠΕΘΑ στη διάσωση των ναυπηγείων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέσω των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού.
 
4.   Σας προβληματίζουν η ρητορική -κυρίως- και η δράση της Άγκυρας, σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο;
 
Τόσο η ρητορική όσο και οι προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς, μπορεί να περνάνε διακυμάνσεις με μικρά ή μεγάλα σκαμπανεβάσματα, δεν παύουν όμως, να εντάσσονται σε μια στρατηγική την οποία παρακολουθούμε και αναλύουμε διαρκώς. Δεν υποτιμάμε τίποτα, ούτε τη ρητορική -που δεν είναι ουδέτερη αλλά παράγει αποτελέσματα - ούτε πολύ περισσότερο δεν υποτιμάμε τις προκλήσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τουρκική ηγεσία κατανοεί  πως η τακτική των προκλήσεων είναι ατελέσφορη και δεν την οδηγεί πουθενά, αντίθετα την απομονώνει και περισσότερο αποκαλύπτει μια αδυναμία. Η ειρηνική συνύπαρξη και ο αμοιβαίος σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας, είναι η αναγκαία προϋπόθεση, ώστε όχι μόνο οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι παραγωγικές αλλά και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή διασφαλισμένη.
 
5.   Μπορεί η κυβέρνηση να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και να κερδίσει τις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολουθούν;
 
Επιτρέψτε μου να έχω άλλη εικόνα για το πολιτικό σκηνικό από αυτή που η μονταζιέρα της ΝΔ προωθεί μέσω των φιλικών σε αυτή μέσων ενημέρωσης. Η εικόνα που έχω εγώ είναι η εξής: Η Ελλάδα επί ημερών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχασε το 25% του ΑΕΠ της, οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή και ο λαός της σε απόγνωση. Ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σε πρώτη φάση ανέκοψε τον κατήφορο και στη συνέχεια όχι μόνο σταθεροποίησε, αλλά έβαλε την οικονομία σε τροχιά πραγματικής ανάκαμψης. Έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, η ανεργία μειώθηκε κατά 10%, σταθεροποιήθηκαν οι συντάξεις και δεν έγιναν νέες περικοπές, καταργήθηκε ο υποκατώτατος και αυξήθηκε κατά 11% ο κατώτατος μισθός, κανένας ανασφάλιστος δεν μένει χωρίς περίθαλψη, διασώθηκε το σύστημα δημόσιας Υγείας και δημόσιας Παιδείας. Επιπλέον, η διανομή κοινωνικού μερίσματος καθιερώθηκε πλέον σε ετήσια βάση, ενώ παράλληλα στηρίζουμε τους πλέον αδύναμους με επιδότηση ενοικίου και άλλες παροχές. Όλα αυτά και πολλά άλλα συνθέτουν το πραγματικό σκηνικό των εκλογικών αναμετρήσεων που θα γίνουν μέσα στο 2019. Έχουμε εμπιστοσύνη στη μνήμη και την κρίση του ελληνικού λαού.
 
6.   Η αισιοδοξία πηγάζει και από το κάλεσμα για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;
 
Η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων δεν αποτελεί μια στενή κομματική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια στρατηγική απόφαση που έρχεται να ανταποκριθεί σε μια ανάγκη που ξεπερνάει τα κομματικά και τα εθνικά όρια. Είναι η ανάγκη να μπει φραγμός σε αυτό το υβρίδιο σύμπλευσης του ακραίου νεοφιλελευθερισμού με τα ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα που επανακάμπτουν, αξιοποιώντας την απαξίωση της πολιτικής για να εγχύσουν το δηλητήριό τους στις κοινωνίες. Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα είδος συναγερμού, ενεργοποίησης του προοδευτικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, για τη συγκρότηση ενός μετώπου αναγέννησης της πολιτικής και λαϊκής εμπιστοσύνης που θα προσφέρει όραμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Η κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ μας δίνει το πλεονέκτημα αλλά και την αισιοδοξία ότι ο λαός θα ανταποκριθεί.
 
7.   Δεν αποτελεί τροχοπέδη για το εγχείρημα η άρνηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να συμμετέχει σε αυτή; 
 
Οι επιλογές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ  δεν έχουν ούτε το κύρος, ούτε την εμβέλεια για να εμποδίσουν τις ώριμες και αναγκαίες εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο. Άλλωστε κεντρικός στόχος της είναι η «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς η «στρατηγική νίκη» της ΝΔ, ώστε το ΚΙΝΑΛ να πάρει μερίδιο από τη νομή της εξουσίας. Στόχος τους είναι η παλινόρθωση του παλιού και η από κοινού συγκάλυψη και παραγραφή παλαιών αμαρτιών όπως εξόχως αποκαλύφθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα με την υπόθεση Novartis. Μάλιστα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, μέσω των κ.κ. Βενιζέλου και Αθανασίου, έφθασαν στο σημείο να παραδεχθούν ότι η… μίζα εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα! Όμως ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και κρίση και δεν θα τους επιτρέψει να κάνουν πράξη τα σχέδια τους και να επανέλθουν στο καταστροφικό τους έργο. Δεν είμαστε χώρα λωτοφάγων.  
 
8. Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια συζήτηση για τα εξοπλιστικά. Με δεδομένο ότι υπάρχουν ανάγκες τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και του Πολεμικού Ναυτικού, θα υπάρξουν άμεσα παραγγελίες για νέα συστήματα;
 
Η συζήτηση για τους εξοπλισμούς βοηθούντων και των ΜΜΕ έχει γίνει λίγο και… εθνικό σπορ. Η κυβέρνηση αυτή με δεδομένη την οικονομική στενότητα και τις συσσωρευμένες εκκρεμότητας που παρέλαβε, έδωσε προτεραιότητα στη συντήρηση και την αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, πράγμα που έχει άμεση αντανάκλαση στην επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των μέσων. Έχοντας διασφαλισμένη την αποτρεπτική επάρκεια των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μπορούμε πλέον χωρίς βιασύνες να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα σχετικά με τη μελλοντική ενίσχυση του οπλοστασίου της χώρας, είτε αυτό αφορά σκάφη για το Πολεμικό Ναυτικό είτε εναέρια μέσα ή άλλα μέσα για την Πολεμική Αεροπορία είτε αφορά τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς, υπό το πρίσμα πάντα της διακλαδικότητας και της συμπληρωματικότητας των Κλάδων.
 
9. Πριν από λίγες ημέρες ο Πάνος Καμμένος σας επιτέθηκε προσωπικά, ενώ άφησε αιχμές και για ορισμένες επιλογές στις κρίσεις των αρχηγών…
 
Θα εμμείνω στη σύντομη δήλωση που είχα κάνει εκείνη την ημέρα. Με αφήνουν αδιάφορο οι κατηγορίες όσων επιλέγουν και χρησιμοποιούν τον ευαίσθητο χώρο της Εθνικής Άμυνας για τα μικροκομματικά τους παιχνίδια. Είναι όμως υποχρέωσή μου από τη θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να δηλώνω σταθερά την πλήρη εμπιστοσύνη μου και την υποστήριξή μου στη στρατιωτική ηγεσία απέναντι σε οποιαδήποτε κακόβουλη επίθεση, η οποία εκ των πραγμάτων βλάπτει το ίδιο το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά