Προοδευτική συμμαχία για τον στρατιωτικό συνδικαλισμό

Προοδευτική συμμαχία για τον στρατιωτικό συνδικαλισμό


  • A-
  • A+
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τις Ενοπλες Δυνάμεις, φάνηκε ξεκάθαρα η αίσθηση που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις Ενοπλες Δυνάμεις, η οποία πόρρω απέχει από εκείνες άλλων πολιτισμένων χωρών.
Tα όσα διημείφθησαν τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή -κυρίως στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας- κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τις Ενοπλες Δυνάμεις, απέδειξαν για άλλη μία φορά το «πατρονάρισμα» που επιθυμεί να πετύχει η Ν.Δ. στον πολύπαθο στρατιωτικό συνδικαλισμό, αλλά και την αίσθηση που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις Ενοπλες Δυνάμεις, η οποία πόρρω απέχει από εκείνες άλλων πολιτισμένων χωρών.
Χρειάστηκε να επέλθει μια συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, να βρεθεί κοινός τόπος αντίληψης και να αναχαιτιστεί τελικά η μεθοδευμένη προσπάθεια από τη Ν.Δ. αλλά και από τη Χρυσή Αυγή ώστε ο συνδικαλισμός στις Ενοπλες Δυνάμεις να παραμείνει ακομμάτιστος και να μην έχει δεξιές-ακροδεξιές αποχρώσεις.
Το σόου το έδωσε για άλλη μία φορά ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης με βαρύτατη προσωπική επίθεση στον υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, ενώ από κοντά ακολούθησε και ο τομεάρχης Αμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας. Και οι δύο έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή -από κοντά και η Χρυσή Αυγή- να παγιωθεί στη συνείδηση όλων και ειδικά στην ηγεσία του υπουργείου το γεγονός ότι η ΠΟΜΕΝΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών) είναι ο μοναδικός αναγνωρισμένος συνδικαλιστικός φορέας των στρατιωτικών.
Το νομοσχέδιο που ήρθε στην Ολομέλεια έλυνε ορισμένα χρονίζοντα και ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν τόσο το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και τους κληρωτούς. Η Ν.Δ., πιστή στο δόγμα «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια», επιχείρησε να «σαμποτάρει» μια σειρά άρθρων του νομοσχεδίου που αφορούσαν τους αντιρρησίες συνείδησης, τον στρατιωτικό συνδικαλισμό, όπως επίσης και το μέτρο για τα Γραφεία Νομικής Προστασίας Στελεχών.
Ετσι, οι εισηγητές της Ν.Δ., με αφορμή τα ανωτέρω έκαναν για άλλη μία φορά λόγο για «κομματικούς κομισάριους στις Ενοπλες Δυνάμεις», για «διχασμένες Ενοπλες Δυνάμεις με ευθύνη της κυβέρνησης», για «νομιμοποίηση της λούφας» (αναφορικά με τους αντιρρησίες συνείδησης) και για κομματικές ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες επιχειρεί να επιβάλει στο στράτευμα, ενώ διά στόματος Αδ. Γεωργιάδη έγινε γνωστό πως όταν η Ν.Δ. έρθει στα πράγματα, το νομοσχέδιο αυτό θα καταπέσει. Ας πάρουμε όμως τις περιπτώσεις ξεχωριστά:
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ: Από τη συζήτηση αποδείχθηκε αυτό που ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Η Ν.Δ. θεωρεί αδιανόητο τον συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις - κάτι που αποτελεί θεσμό ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οταν διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να τον σταματήσει, επιχείρησε να τον «καπελώσει». Οι κραυγές του Αδ. Γεωργιάδη περί «διχασμού» στις Ενοπλες Δυνάμεις λόγω του συνδικαλισμού θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ένα κακό αστείο.
Μόλις πριν από έναν μήνα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΕΝΣ (της ένωσης που ιδρύθηκε αμέσως μετά την ΠΟΕΣ, τον έτερο συνδικαλιστικό φορέα που έδωσε δικαστικούς αγώνες -και δικαιώθηκε- για τα αναδρομικά των ένστολων) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Εχουμε κερδίσει δικαστήρια, έχει φύγει ο Καμμένος, έχουν γίνει τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Σε λίγο θα φύγει και... μην πω τώρα, εντάξει, άσ’ το, όλα έχουν μπει σε έναν δρόμο και προχωράμε όπως πρέπει»! Και λίγο αργότερα, ο άνθρωπος που κατηγορεί την κυβέρνηση για κομισάριους στο στράτευμα και για διχασμό έλεγε: «Δεν σας κρύβω ότι με μεγάλη χαρά διαφημίζω στα δικά μας social media τις δράσεις της ΠΟΜΕΝΣ, έτσι, για να σκάνε οι εχθροί μας».

Οι... εχθροί του Αδώνιδος

Το ποιοι είναι οι «εχθροί» είναι λογικό να το καταλάβει κανείς. Είναι η ΠΟΕΣ, ο άλλος συνδικαλιστικός φορέας, ο οποίος έχει πολύ περισσότερα μέλη από εκείνα της ΠΟΜΕΝΣ. Με απλά λόγια, είναι στρατιωτικοί ανά την επικράτεια, τους οποίους ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήριζε «εχθρούς»!
Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι για στελέχη της ΠΟΜΕΝΣ υπάρχει σε εξέλιξη Ενορκη Διοικητική Εξέταση από το ΓΕΣ αναφορικά με τις αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου μεταφέρουν μηνύματα ρατσισμού, ισλαμοφοβίας, αλυτρωτισμού, ευθείας αμφισβήτησης της εξωτερικής πολιτικής και πρόκλησης βίας κατά πολιτικών αρχηγών. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι υπέρ της ΠΟΜΕΝΣ έχουν κατά καιρούς αναφερθεί με δηλώσεις τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., ωστόσο, δεν έμεινε εκεί. Προχώρησε και σε μια απίστευτη επίθεση στον υπουργό Αμυνας με αφορμή το νομοσχέδιο, αποκαλώντας τον συνέχεια «βατράχι» -λόγω της θητείας του υπουργού στις ειδικές δυνάμεις-, κατηγορώντας τον ότι κάνει «δωρεά κύρους» στην κυβέρνηση, ότι συναινεί να έρθει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα.
Από την πλευρά του ο υπουργός τον ρώτησε αν έχει να πει κάτι επί της ουσίας του νομοσχεδίου ή αν θα αρκεστεί στις προσωπικές επιθέσεις. Και εν συνεχεία, απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. είπε: «Δεν δέχομαι να μου κάνετε μάθημα ήθους και θα ήθελα να μην επαναληφθεί αυτό εδώ μέσα. Δεν θα μπω, όμως, στον πειρασμό να σας απαντήσω σε τίποτα από αυτά που είπατε. Μας ακούει ο κόσμος και κρίνει».
Πιστός στις αρχές του και κατά του συνδικαλισμού στο στράτευμα εμφανίστηκε ο βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης, ενώ περισσότερο συναινετικός στο θέμα που έχει ανακύψει μεταξύ ΠΟΕΣ-ΠΟΜΕΝΣ εμφανίστηκε ο βουλευτής Εβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, αποδεικνύοντας έτσι ότι η Ν.Δ. έχει περισσότερες από μία απόψεις στο επίδικο ζήτημα.
ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ: Εδώ η κυβέρνηση δέχθηκε έντονη κριτική τόσο από τη Ν.Δ. -«ο Καρανίκας έγραψε το νομοσχέδιο;», αναρωτήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας- όσο και από θεσμούς όπως η Διεθνής Αμνηστία, με τη σημείωση ότι δεν είναι τόσο τολμηρό όσο θα έπρεπε. Τα στελέχη της Ν.Δ. (Γεωργιάδης, Κικίλιας) επαναλάμβαναν συνεχώς ότι με το νομοσχέδιο «νομιμοποιείται η λούφα» -προβλέπει ότι οι αντιρρησίες συνείδησης θα κάνουν περισσότερο χρόνο όχι κανονικής, αλλά εναλλακτικής θητείας- και κουνούσαν το δάχτυλο σε όλους, θυμίζοντας σε πόσο επικίνδυνη γειτονιά ζούμε, κάνοντας λόγο για τον εχθρό εξ Ανατολών και τονίζοντας ότι «εδώ δεν είναι Σουηδία και Φινλανδία».
Τι κι αν ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας τούς θύμιζε ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη να συνταχθεί με τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές οδηγίες περί του θέματος, τι κι αν τους τους μιλούσε για τον ΟΗΕ και για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Εβρισκε σε τοίχο.
Για την Ιστορία, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Η τροπολογία του ΚΚΕ για τον ν. 1264/1982

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω το ΚΚΕ πρότεινε τροπολογία σύμφωνα με την οποία ο συνδικαλισμός στις Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να γίνει στη βάση του νόμου 1264, που προβλέπει ότι η συνδικαλιστική εκπροσώπηση δεν είναι υπόθεση μόνο μιας πανελλήνιας οργάνωσης.
«Από ορισμένους ζητήθηκε να αποσυρθεί η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, σχετικά με τον συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις. Αυτό το οποίο ζητάει το ΚΚΕ, με την τροπολογία του, είναι οι Ενώσεις Στρατιωτικών να λειτουργούν με βάση τον ν. 1264.
Αυτό διασφαλίζει το δικαίωμα των στρατιωτικών στον συνδικαλισμό και όχι η βιομηχανία διώξεων, μηνύσεων και δικαστηρίων, που γίνεται από ορισμένους», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Η αναφορά του κ. Παφίλη ήταν καθαρά πολιτική, υπό το πρίσμα ότι η «ενασχόληση» ενός συνδικαλιστικού σωματείου με τα δικαστήρια εξαντλείται μόνο στην αναγνώρισή του και όχι στη λειτουργία του.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της και παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικών ενώσεων που πρόσκεινται καθαρά ή έστω φιλικά προς τη Ν.Δ. (ΠΟΜΕΝΣ, ΠΟΕΠΛΣ, ΠΑΕΛΣ κ.ά.) έκανε δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ, δίνοντας έτσι το «πράσινο» φως για τη νομιμοποίηση και της ΠΟΕΣ, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει περισσότερες περιφερειακές ενώσεις-μέλη (σε νομούς της χώρας) απ’ ό,τι η ΠΟΜΕΝΣ.

Παναγιώτης Ρήγας

«Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων»​​​​​​
Για τη σημασία του νομοσχεδίου μίλησε στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Παναγιώτης Ρήγας:
«Με τη νομοθετική μας πρωτοβουλία αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όλων των βαθμίδων, μονίμων και εφέδρων, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον ρόλο τους.
Στη χώρα μας η συζήτηση για την Αμυνα όλα αυτά τα χρόνια επικεντρωνόταν σε ζητήματα εξοπλισμών και στρατιωτικής διπλωματίας, αφήνοντας εκτός συζήτησης το έμψυχο δυναμικό. Εδώ έχουμε την εξαίρεση σε αυτόν τον «κανόνα», αντιλαμβανόμενοι ότι το οφείλαμε προς το προσωπικό, στη βάση της παραδοχής πως αποτελεί τον πολλαπλασιαστή ισχύος για τη χώρα μας, είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα, παρά τη δοκιμασία της οικονομικής κρίσης και τη συνεπακόλουθη μείωση των αμυντικών δαπανών στο μισό, στάθηκε όρθια και με ενισχυμένη την αποτρεπτική της ισχύ. Κανείς δεν τόλμησε ούτε να σκεφτεί πως η αδυναμία στην οποία βρεθήκαμε, θα ήταν ευκαιρία για να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό σε μέγιστο βαθμό το οφείλουμε στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ταυτόχρονα, με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο δίνουμε λύσεις σε χρονίζοντα ζητήματα που αφορούν τους οπλίτες που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία, καθώς και τους ανυπότακτους και τους αντιρρησίες συνείδησης που επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους».

Γραφεία νομικής προστασίας στελεχών

Η Ν.Δ. ήταν αντίθετη στη λειτουργία της νομικής προστασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με το επιχείρημα ότι παρακάμπτεται η ιεραρχία, ότι απαξιώνονται οι κατά τόπους διοικητές και ότι διασαλεύεται η πειθαρχία στο στράτευμα.
Και όμως, τα εν λόγω γραφεία που λειτουργούν ήδη σε πολλούς στρατούς ανά τον κόσμο έχουν στόχο να προστατέψουν τα στελέχη από περιπτώσεις κακοδιοίκησης, οικονομικών ατασθαλιών κ.λπ. με βασικό γνώμονα τη διαφάνεια και την αίσθηση ότι το προσωπικό δεν είναι έρμαιο στις ορέξεις και τις απειλές οποιουδήποτε ανωτέρου. Ενας στρατός που θέλει να λέγεται σύγχρονος δεν μπορεί να λειτουργεί με μυστικοπάθεια και με όρους που παραπέμπουν σε λογικές άλλων, περασμένων εποχών.
πηγή 
https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/192270_proodeytiki-symmahia-gia-ton-stratiotiko-syndikalismo


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά