Συντονιστικό συμβούλιο αποφοίτων ΑΣΣΥ: η επιχειρούμενη αναίτια διατάραξη της αρχαιότητας εις βάρος των Αξιωματικών εκ ΑΣΣΥ μας βρίσκει κάθετα αντίθετους


Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο κατατεθέν την 12/4/2019 στη ΒτΕ σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ με τίτλο "Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις", προστέθηκε διάταξη που δεν υπήρχε κατά την ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου, εμφανίστηκε αιφνιδίως και ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατός ο σχολιασμός της από τους αποφοίτους ΑΣΣΥ.
Η διάταξη αυτή, βάλει ευθέως κατά των Αξιωματικών εκ ΑΣΣΥ καθώς στο άρθρο 32 παράγραφος 1 αναγράφει :
"Στο τέλος της παραγράφου 26 του άρθρου 18 του ν.4407/16 προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:
Για τους εν ενεργεία αξκους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του N. 445/1974 (Α’160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του N. 705/1977 (Α’279) οι οποίοι μέχρι τις 31-12-14 συμπλήρωσαν είκοσι πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας , ο χρόνος των υποπαραγράφων β´ και γ´ της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας µόνιµου αξιοκρατικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Για τους αξκους που αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής δε γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών.".
Από τη διάταξη αυτή, που αφορά τα στελέχη που κατατάχθηκαν από τα έτη 1984 έως 1990 (ήτοι 7 σειρές Αξκών εκ ΑΣΣΥ) και προάγονται σύμφωνα με τις εναπομείνασες σε ισχύ διατάξεις του ν.2439/96, απορρέει η προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (και αντιστοίχων) στα 30 έτη υπηρεσίας ακριβώς και στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη (και αντιστοίχων) στα 34 έτη, ανεξαρτήτως ύπαρξης οργανικών θέσεων (13+17 και 13+21, ν.2439/96 άρθρο 5, υποπαράγραφοι 8β & γ).
Tα Γενικά Επιτελεία, προκειμένου να μην καταστεί άκρως προβληματική η ιεραρχική σχέση μεταξύ Αξκών εκ ΑΣΣΥ και Μονιμοποιηθέντων Αξκών Εθελοντών/Εθελοντριών
των νόμων 445/74 και 705/77, ρύθμισαν πλήρως το θέμα με το ν.4443/16 ώστε να ισχύει μόνο για τους Αξκούς εκ ΑΣΣΥ.
Αν τελικώς ψηφισθεί η συγκεκριμένη τροποποιητική διάταξη :
- Θα παρακαμφθούν πλήρως οι διατάξεις του άρθρου 5 του ν.2439/96 που δίνουν προπορεία προαγωγής στους αποφοίτους ΑΣΣΥ έναντι των Μονιμοποιηθέντων Αξκών Εθελοντών/Εθελοντριών του ίδιου ημερολογιακού έτους κατάταξης - και σε ορισμένες περιπτώσεις προγενέστερου έτους κατάταξης - καταστώντας την ημερομηνία κατάταξης αυτών ως το μοναδικό κριτήριο προαγωγής τους.
- Θα προκληθεί διατάραξη της αρχαιότητας εις βάρος των Αξκών εκ ΑΣΣΥ, δεδομένου ότι, μεγάλος αριθμός Μονιμοποιηθέντων Αξκών Εθελοντών/Εθελοντριών, έχουν προγενέστερη ημερομηνία κατάταξης μερικών μηνών έως και άνω του ενός έτους έναντι Αξκών εκ ΑΣΣΥ συγκεκριμένων σειρών με τους οποίους αποτελούσαν κοινό σύνολο ενιαίας επετηρίδας επί 30ετία, ακολουθώντας τους στις προαγωγές έως και το βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων.
- Θα αποτελεί παράδοξο η θεμελίωση δικαιώματος προαγωγής σε βαθμό ανώτερου Αξιωματικού, λόγω ύπαρξης χρόνου στρατιωτικής θητείας, δεδομένου ότι για τους Μονιμοποιηθέντες Αξκούς Εθελοντές/Εθελόντριες, ο χρόνος θητείας ισχύει τόσο στο Συνταξιοδοτικό όσο και στο Εξελικτικό τους (καθορίζει ημερομηνία κατάταξης), εν αντιθέσει με τους Αξκούς εξ ΑΣΣΥ, για τους οποίους τυχόν ύπαρξη χρόνου στρατιωτικής θητείας, αυτός προσμετράται μόνο στον συντάξιμο χρόνο υπηρεσίας και όχι για την προαγωγή τους στους βαθμούς Ταγματάρχη-Αντισυνταγματάρχη (και αντιστοίχων) στα 30 και 34 έτη αντίστοιχα.
Κατόπιν των ανωτέρω,
δ η λ ώ ν ο υ μ ε
ότι, η επιχειρούμενη αναίτια διατάραξη της αρχαιότητας εις βάρος των Αξιωματικών εκ ΑΣΣΥ, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Για το λόγο αυτό ζητούμε την άμεση απόσυρση της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 32 του κατατεθέντος Σ/Ν του ΥΠΕΘΑ. Θα προωθηθεί άμεσα και αρμοδίως αναλυτική σχετική επιστολή με τις κοινές απόψεις και προτάσεις των τριών συλλόγων (ΣΑΣ, ΣΑΣΥΔΑ, ΣΑΙΡ).

  Για τα Δ.Σ. των Συλλόγων ΣΑΣ, ΣΑΣΥΔΑ και ΣΑΙΡ
Δημήτριος Φαλτάιτς - Σμχος (ΤΤΗ) ε.α. Πρόεδρος ΣΑΣ
Κων/νος Τσιγγάρης - Σμχος (ΤΤΗ) ε.α. Γεν.Γραμματέας ΣΑΣ
 Γεώργιος Ρούσσος - Ταξχος (Ο) ε.α. Πρόεδρος ΣΑΣΥΔΑ
 Ηλίας Γ. Ντούβλης - Σγός (ΥΔΚ) ε.α. Γεν.Γραμματέας ΣΑΣΥΔΑ
Ιωάννης Κρανιάς - Ασμχος (Ρ) ε.α. Πρόεδρος ΣΑΙΡ
Ξενοφών Γκουγκουλής - Ανθσγός (Ρ) ε.α. Γεν.Γραμματέας ΣΑΙΡ
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

2 σχόλια:

 1. Αφού δημιουργηθηκε πρόσφατα ξεχωριστή επιτηριδα, και μέχρι πρότινος οι εθελοντές ακολουθούσαν βάση νόμου πρόσληψης τους εκ σχολής ΣΤΥΑ και ΣΥΔ χωρίς να υπάρχει προβλημα αφού και οι δύο κατηγορίες ειχαν εισαχθεί μέχρι το 1990 χωρίς πανελλήνιες ποιο είναι το πρόβλημα; και ποιοί βάλλονται έστω και αυτη την ύστατη στιγμή;
  Και γιατί κύριοι γίνεται όλο αυτό τώρα πού το τελευταίο στέλεχος των εθελοντών έχει συμπληρώσει 30 έτη πραγματικής υπηρεσίας και έχει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  Μήπως επειδή είναι η μονη κατηγορία που δεν έχει φτιάξει σωματείο;
  Είμαστε Έλληνες στρατιωτικοι με αξιοπρέπεια αλλά δυστυχώς βλέπουμε οτό και σε κάθε ευκαιρία υπάρχουν κάποιοι που μας χτυπάνε αναδρα.
  Χαιρετιζουμε την σεβαστη ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την επίλυση του προβλήματος.
  Η συγκεκριμένη ρύθμιση υπήρχε στον ν.4407/16 αλλά κάποιοι με το ν.4433/16 την αφαίρεσαν χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο, τώρα καταλαβαμε με όνομα ποιοί μας πολεμάνε.
  Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κύριοι καλή σας ημέρα. Με λύπη μου βλέπω ότι βάλλεται κατά των εθελοντών οι οποίοι εισήχθηκαν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων με τον ίδιο τρόπο όπως και οι συνάδελφοι των ΣΤΥΑ και ΣΥΔ εώς το 1992, δηλαδή χωρίς πανελλήνιες και οι οποίοι σήμερα έχουν 30 και 31 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας θεμελιώνοντας ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  Αναφέρεστε ότι διαταράσσεται η αρχαιότητα, από κάποια στελέχη τα οποία ενδεχομένως έχουν εκπληρώσει την στρατιωτική τους θητεία. Πόσα είναι αυτά τα στελέχη κύριοι, γνωρίζετε;
  Όσο αφορά την διαβούλευση του νομοσχεδίου, αν παρακολουθούσατε τα σχόλια τα οποία αναγράφονταν κατά την διάρκεια αυτής,δεν θα διαμαρτυρόσασταν.
  Δεν είναι άδικο κύριοι για τους εθελοντές, που μέχρι πρότινος ακολουθούσαν κοινή επετηρίδα και είχαν κοινή εξέλιξη, τώρα να τους παρακάμπτουν οι εκ σχολής προερχόμενοι κατά δύο ή τρεις σειρές;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά