ΣΑΣΜΥ: Συντάξεις Στρατιωτικού Προσωπικο




Κύριε Υπουργέ,
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) αφουγκραζόμενος την εντεινόμενη ανησυχία και αγανάκτηση μεγάλου αριθμού μελών του συνδέσμου και πληθώρας συναδέλφων αποφοίτων της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), δια της παρούσας δηλώνει σημειολογικά, (αποτείοντας ελάχιστο φόρο τιμής προς τους απόντες συναδέλφους), αλληλέγγυος στην υπεράσπιση δικαιωμάτων των οικογενειών όσων απεβίωσαν και οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με τις επονείδιστες διατάξεις του άρθρου 12 του σχετικού, που αφορά στον κανονισμό της σύνταξης χηρείας σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου.
Οι υπόψη διατάξεις συνιστούν μνημείο κυβερνητικής αναλγησίας και αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση αδικοπραξίας του δημοσίου. Αγνοείται προκλητικά μια εκ των βασικών αρχών δικαίου, γνωστή και στους πλέον αδαείς σε νομικά θέματα, η οποία προβλέπει ότι «Ουδείς υποχρεούται στα αδύνατα».
Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που επηρέασε όσο κανείς άλλος το σύγχρονο παγκόσμιο γίγνεσθαι, υπήρξε ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η φροντίδα για τους απόμαχους της ζωής, το οποίο ως θεμελιώδης πολιτισμική αρχή έθεσε τις βάσεις των σύγχρονων προνοιακών συστημάτων.
Δυστυχώς, ο Ν.4387/2016 που ρυθμίζει (για την ακρίβεια απορρυθμίζει) ζητήματα συντάξεων, βασίζεται στην Προκρούστεια συλλογιστική. Ο απόλυτος κυνισμός του συστήματος, καθώς με το άρθρο 12, τίθενται αυστηρά ηλικιακά όρια για τη λήψη της σύνταξης που αναλογεί στη/ο σύζυγο του εκλιπόντος δικαιούχου.
C:\Users\Στέφανος\Desktop\sasmy_logo.jpg ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (Σ.Α.Σ.Μ.Υ) Νόμιμα αναγνωρισμένο σωματείο με την υπ’ αριθ. 07/27-3-2018 διάταξη Εκούσιας δικαιοδοσίας του Ειρηνοδικείου Λάρισας, καταχωρημένο στα βιβλία σωματείων του αυτού δικαστηρίου με αριθμό μητρώου 1602/2018. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.sasmy.gr/ Ε-mail : info@sasmy.gr Ομάδα Face book : https://web.facebook.com/groups/
Το γεγονός αυτό, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση των μελών της οικογενείας του εκλιπόντος, στερώντας το βασικό μέσο βιοπορισμού, χωρίς να υφίσταται ουσιαστική δυνατότητα αναπλήρωσης του εισοδήματος μέσω άλλων πόρων.
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι σε πλήρη αντίθεση στη συνταγματική Αρχή της Αναλογικότητας όσο και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, που επιβάλλει ρητά συγκεκριμένη στάθμιση ως προς την τήρηση της δίκαιης ισορροπίας μεταξύ του υπηρετούμενου δημοσιονομικού συμφέροντος και των θιγόμενων περιουσιακών δικαιωμάτων πολιτών.
Τα κονδύλια των συντάξεων προέρχονται κυρίως από τις εισφορές των εργαζομένων καθ΄ όλη τη διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης και ήταν μέρος του οικογενειακού εισοδήματος και ουδείς μπορεί να παραβλέψει τη σημαντική αυτή παράμετρο. Στα παραπάνω κεφαλαία έρχονται σε βάθος χρόνου να προστεθούν σωρευτικά οι τόκοι αυτών (ως μια μορφή κεφαλαιοποίησης), οι «ορφανές» εισφορές όσων δε θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης και οι κάθε μορφής πληρωμές, ειδικά τέλη και υποχρεωτικές εισφορές που καταβλήθηκαν στα Ταμεία από διάφορες πηγές.
Στη χώρα μας οι συντάξεις δεν αποτελούν προνοιακό επίδομα, αλλά έχουν και ανταποδοτικό (κεφαλαιοποιητικό) χαρακτήρα.
Η δημόσια ασφάλιση συνιστά μια εθιμικού δικαίου «σύμβαση» μεταξύ δημοσίου και ασφαλισμένου. Για το λόγο αυτό οι ασφαλιστικοί νόμοι θα έπρεπε, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης γενεών, να είναι διαχρονικοί και να μη μεταβάλλονται ανάλογα με τις εκάστοτε ταμειακές ανάγκες, που προέρχονται από μη χρηστή διοίκηση, με απόλυτη ευθύνη του Κράτους.
Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα περιθώριο κοινωνικής ανοχής στη βιολογική εξόντωση συνανθρώπων μας, η οποία αδιάκριτα συντελείται με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Οι χήροι/ες συνταξιούχων, στην πλειοψηφία τους ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και προφανώς δεν προκάλεσαν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.
Στην οικογένεια μας, ως Σύνδεσμος δυστυχώς, έχουμε περιπτώσεις συναδέλφων που "χάθηκαν" και οι χήρες σύζυγοί τους βρίσκονται στην δύσκολη κατάσταση, όπως περιεγράφηκε παραπάνω.
Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, εκείνες (χήρες) και εκείνους (χήρους), που βιώνουν την απαξίωση και την περιθωριοποίηση, από μέρους της Πολιτείας και της Κυβέρνησης, διότι κανείς δεν γνωρίζει τι του επιφυλάσσει το αύριο, ας είμαστε όλοι εμείς, αυτοί που θα δείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο στους συνανθρώπους μας. Ας ξημερώσει ο ήλιος και γι’ αυτές τις οικογένειες!
Κύριε Υπουργέ,
Κατόπιν των παραπάνω, για την άρση της κατάφωρης αδικίας και την αποκατάσταση της περί δικαίου έννοιας, ο ΣΑΣΜΥ ζητά:
1) Την άμεση και οριστική ακύρωση των ηλικιακών κριτηρίων που περιλαμβάνονται στις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.4387/2016 και
2) Τον υπολογισμό εκ νέου όλων των συντάξεων χηρείας που προέκυψαν από την εφαρμογή του Ν.4387/2016.
Είναι απολύτως αναγκαίο, να παρθούν μέτρα για την προστασία και στήριξη των μελών οικογενειών στρατιωτικών που απεβίωσαν και για το λόγο αυτό ο ΣΑΣΜΥ συμπορευόμενος προς αυτή την κατεύθυνση, προτίθεται να συνεχίσει και εντατικοποιήσει τις σχετικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα μέχρι τελικής επίλυσης του θέματος.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
-Ο- Πρόεδρος Ευάγγελος Στέφος 
-Ο- Γεν. Γραμματέας Στέφανος Κουκουράβας

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά