Ένας χρόνος από τη σύλληψη των δύο Στρατιωτικών – αναπάντητα τα ερωτήματα

Ένας χρόνος από τη σύλληψη των δύο Στρατιωτικών – αναπάντητα τα ερωτήματα

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*
Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, την Παρασκευή 2 Μαρτίου πληροφορηθήκαμε από ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού με ανεξήγητη καθυστέρηση μίας σχεδόν ημέρας, ότι «δύο άνδρες στρατιωτικής περιπόλου που κινούταν κατά μήκος της οριογραμμής συνελήφθησαν χθες τις μεταμεσημβρινές ώρες από τουρκική περίπολο στο δάσος Καστανεών, εντός τουρκικού εδάφους. Οι συνθήκες παραμένουν αδιευκρίνιστες». Οι δύο συλληφθέντες Στρατιωτικοί ήταν ο Ανθυπολοχαγός ΜΧ Άγγελος Μητρετώδης και ο ΕΠΟΠ Λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης και τα ερωτηματικά πάρα πολλά.
Νωπές ακόμα στο μυαλό μας οι τηλεοπτικές εικόνες με τους Τούρκους Στρατοχωροφύλακες να «σέρνουν» τους κουκουλωμένους Στρατιωτικούς μας στο Δικαστικό Μέγαρο της Αδριανούπολης, σε ένα κρεσέντο Ψυχολογικών Επιχειρήσεων. Δεν ήταν μόνο οι υπαρκτές διοικητικές ευθύνες, δεν ήταν μόνο η λανθασμένη εκτίμηση του ΓΕΣ ότι το ζήτημα θα διευθετεί το «εντός ωρών» μεταξύ των τοπικών διοικητών.
Είχαμε και τους τραγικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης που πρωτίστως ενδιαφερόταν για την επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος δείχνοντας για μία ακόμα φορά την τραγική και επικίνδυνη ανεπάρκεια της. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρχικά υποβάθμιζαν το γεγονός και μας διαβεβαίωναν ότι η επιστροφή των «2» ήταν θέμα …ημερών! Φαίνεται κανείς τους δεν προβληματίστηκε συνειδησιακά και να παραιτηθεί ως μια κίνηση «καθαρτήρια» τόσο για τους ίδιους όσο και για το κοινό αίσθημα.
Η έλλειψη σωστής και έγκαιρης πληροφόρησης από το Υπουργείο με τα πραγματικά περιστατικά, έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους να αναπτύσσουν «ψεκασμένα» σενάρια για… τουρκικές ενέδρες στο ελληνικό έδαφος και υφαρπαγή του οχήματος «Τζιπ» και των ασυρμάτων…
Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν το ανέλπιστο «ελληνικό αυτογκόλ» και με προκάλυμμα χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, κράτησαν σε κατάσταση ουσιαστικής ομηρίας τους «2» για περίοδο 167 ημερών, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη περίπλοκες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εμμέσως πλην σαφώς συνέδεσαν την φυλάκιση των «2» με τους 8 Τούρκους Στρατιωτικούς που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του 15 Ιουλίου 2016.
Με χαρά ακούσαμε το απόγευμα της 14 Αυγούστου, την είδηση για την άμεση απελευθέρωση των Στρατιωτικών μας που ήταν καθαρά μία «μεγαλόθυμη» απόφαση Ερντογάν και όχι της κατ’ επίφαση ανεξάρτητης Τουρκικής Δικαιοσύνης. Και βέβαια καμία … νίκη της Ελληνικής Διπλωματίας όπως δήλωσε με τον γνωστό αυτοθαυμασμό του ο κ. Κοτζιάς κάτι που θα δικαιούταν να πει αν η απελευθέρωση των «2» επιτυγχανόταν σε λίγες ημέρες ή έστω σε 2-3 εβδομάδες το πολύ και όχι μετά από 5,5 μήνες!
Δυστυχώς όμως για μια ακόμα φορά χάθηκε  το μέτρο με όσα τραγελαφικά συνέβησαν με την επάνοδο των «2» στην Ελλάδα εκθέτοντας πρωτίστως την Στρατιωτική Ηγεσία μιας και από τον κ. Καμμένο δεν περιμέναμε κάτι σοβαρότερο. Να θυμίσουμε ότι οι «2» δεν επέστρεψαν στις Καστανιές και στο Φυλάκιο (μόλις 10 χιλιόμετρα από την Αδριανούπολη) από όπου έφυγαν για να εκτελέσουν το υπηρεσιακό τους καθήκον εκείνο το μεσημέρι της 1 Μαρτίου. Δεν παρουσιάστηκαν μετά την αποφυλάκιση τους στον Διοικητή τους και στους Ιεραρχικά προϊστάμενους τους στην Ταξιαρχία που ανήκουν αλλά στάλθηκε το… πρωθυπουργικό αεροσκάφος να τους παραλάβει και να τους μεταφέρει στην Θεσσαλονίκη όπου τους έγινε υποδοχή με τιμές λες και ήταν… ήρωες!
Ο τότε ΑΓΕΕΘΑ και νυν Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκης από την πρώτη ημέρα, όπως όφειλε, διέταξε την διενέργεια Ένορκης Διοικητική Εξέτασης (ΕΔΕ) από το ΓΕΣ για την εξακρίβωση των συνθηκών, αιτιών και τον καταλογισμό ευθυνών για αυτό το σοβαρό περιστατικό που αναντίρρητα μείωσε το κύρος των ΕΔ και δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στην Χώρα.
Το πρώτο αξιοπερίεργο είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο πόρισμα που κατατέθηκε με σημαντική καθυστέρηση κρίθηκε απαράδεκτο από το ΓΕΕΘΑ και επιστράφηκε στο ΓΕΣ μαζί με ένα πολυσέλιδο ερωτηματολόγιο που αφορούσε ζητήματα που ουδόλως είχαν διερευνηθεί προκειμένου να επανυποβληθεί. Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές μας τον Οκτώβριο 2018, η ΕΔΕ επανυποβλήθηκε με πόρισμα που προσδιόριζε ευθύνες τόσο για τους άμεσα εμπλεκόμενους δύο Στρατιωτικούς όσο και για τους Προϊσταμένους τους Διοικητές. Ο ΑΓΕΕΘΑ διέταξε το ΓΕΣ να αποσταλούν διοικητικές απολογίες και να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος σε όλους τους εμπλεκόμενους. Παράλληλα υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου για ποινική αξιολόγηση. Αποτέλεσμα μηδέν!
Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε τότε στα ΜΜΕ, το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση πληροφορώντας μας ότι: «Η διαδικασία της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που αφορά στο περιστατικό με τα δύο (2) Στελέχη του ΣΞ στην περιοχή του Έβρου, ευρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ….ολοκληρωθεί.» Και όμως είχε! Από τότε η τύχη της ΕΔΕ… αγνοείται, μπαίνοντας σε κάποιο «συρτάρι» μετά από κυβερνητικές πιέσεις; Εμείς βέβαια δεν γνωρίζουμε σε ποιους καταλογίζονται ευθύνες μετά την πολύμηνη διερεύνηση των συνθηκών και αιτίων αλλά θέτουμε ερωτήματα, οι απαντήσεις των οποίων πρέπει να γνωστοποιηθούν στον Ελληνικό λαό:
- Ποιες εντολές είχαν δοθεί για αποφυγή πιθανής σύλληψης και ποια μέτρα είχαν ληφθεί από τις Διοικήσεις μετά την κατακόρυφη κλιμάκωση της εντάσεως με την Τουρκία με τον εμβολισμό του σκάφους του ΛΣ/ΕΑ «Γαύδος» και την πληθώρα των Ασκήσεων του Τουρκικού Στρατού στην περιοχή του Έβρου;
- Είχαν αναφερθεί ιεραρχικά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την σε απαράδεκτο βαθμό υποστελέχωση των Μονάδων μας στον Έβρο και τις δυσχέρειες υλοποίησης του Σχεδίου Επιτηρήσεως Προκαλύψεως; Όλα θεωρούνταν ότι είναι σε «εξαιρετική κατάσταση»; Μήπως στο Δ’ΣΣ ενδιαφέρονταν περισσότερο για τις διημερίδες «Πολιτισμού» και «Περιβάλλοντος» που οργάνωνε την περίοδο εκείνη, από την λήψη ενισχυμένων μέτρων;
- Γιατί δεν υποβλήθηκε άμεση αναφορά σοβαρού Μεθοριακού Επεισοδίου προς το ΕΘΚΕΠΙΧ σύμφωνα με τις Διαταγές, προκειμένου να ενημερωθεί «στο λεπτό» ο ΑΓΕΕΘΑ και από αυτόν άμεσα ΥΕΘΑ , ΥΠΕΞ και φυσικά ο Πρωθυπουργός αλλά χάθηκε σημαντικός χρόνος; Ποιος παρέσυρε όλο το σύστημα που πίστεψε ότι η απελευθέρωση των «2» ήταν θέμα ωρών; Μήπως για τον λόγο αυτό κρύφτηκε το σοβαρό αυτό περιστατικό για μία σχεδόν ημέρα και σε θετική έκβαση «ούτε γάτα ούτε ζημιά»;
- Πως γίνεται με την ΕΔΕ να είναι «εξαφανισμένη» ο αναπόδραστα εμπλεκόμενος Διοικητής του Δ’ΣΣ να προάγεται στις πρόσφατες Κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων σε …ΑΓΕΣ (θα μου πείτε ελέω Βίτσα, Ρήγα και ΣΥΡΙΖΑ…) και ο επίσης εμπλεκόμενος Υποστράτηγος Διοικητής της Μεραρχίας σε Αντιστράτηγο; Άραγε τι λέει ο τότε ΑΓΕΕΘΑ που ζητούσε από το ΓΕΣ τον διοικητικό έλεγχο τους;
Υπάρχουν και άλλα πολλά ζητήματα που δεν κρίνεται σκόπιμο να δημοσιευτούν και τα γνωρίζει πολύ καλά ο σημερινός Υπουργός Άμυνας. Και επειδή πρέπει να είμαστε και δίκαιοι να πούμε ότι ως ΑΓΕΕΘΑ έδωσε τις αναγκαίες διαταγές για αποκατάσταση κάποιων από τις παραλείψεις που έπαιξαν τον ρόλο τους σε αυτό το ντροπιαστικό περιστατικό. Η ΝΔ την 12 Φεβρουαρίου με ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου σχετικά με το υπόψη θέμα ζήτησε από τον ΥΕΘΑ να δώσει σχετικές απαντήσεις κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει.
Αποτελεί στην κυριολεξία κοροϊδία για τον Ελληνικό λαό, ένα χρόνο μετά το σοβαρό αυτό και ντροπιαστικό περιστατικό που ταλαιπώρησε την Χώρα να παραμένουν αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα για τις συνθήκες και όλους ανεξαιρέτως τους υπευθύνους και η ΕΔΕ…. εξαφανισμένη.
*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal»
liberal
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά