Αναδρομικά... ψίχουλα για 125.000 απόστρατους

Οικονομία© www.cnn.gr Οικονομία
Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι των 125.000 απόστρατων αξιωματικών Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, καθώς τα αναδρομικάπου έλαβαν στη βάση της κυβερνητικήςρύθμισης για τα ειδικά μισθολόγια είναι στην κυριολεξία «ψίχουλα».
Ήδη από την αρχή Νοεμβρίου, όταν κατατέθηκε η σχετική τροπολογία για τα αναδρομικά των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια στη Βουλή, είχε καταδειχθεί πως η κυβέρνηση θα επέστρεφε μόνο ένα μέρος των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών στους αποστράτους, καθώς δεν εφάρμοζε συνολικά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Και αυτό επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Αντί αύξησης σύνταξης, αυτό που έλαβαν χιλιάδες απόστρατοι ήταν ένα εφάπαξ ποσό ίσο με τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης προ μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια και της σύνταξης που έχουν σήμερα (στην οποία σημειωτέον δόθηκε αύξηση με το νόμο 4307/2014).
Το ποσό δε επί του οποίου υπολογίσθηκε το εφάπαξ είναι μικρότερο του αναμενόμενου, κάτι που οφείλεται στο ότι περιορίσθηκε δραστικά ο χρόνος.
Στην πράξη τα εφάπαξ αναδρομικά επιδόματα δίνονται για τις περικοπές από την 1η Αυγούστου 2012 ως την 31η Δεκεμβρίου 2014, δηλαδή για 30 μήνες. Εάν είχε ακολουθηθεί το πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας, δηλαδή η αναπροσαρμογή συντάξεων βάσει της αναπροσαρμογής των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών, τα αναδρομικά θα κάλυπταν και τα έτη 2015 και 2016, δηλαδή θα δίνονταν για 54 μήνες.
Βέβαια χθες τα δημοσιογραφικά γραφεία κατακλίσθηκαν από καταγγελίες που παρουσίαζαν ως «θολή» και απροσδιόριστη τη διαδικασία υπολογισμού του εφάπαξ ποσού, καθώς συνταξιούχοι με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας, που αποστρατεύτηκαν με τον ίδιο βαθμό, έλαβαν διαφορετικά αναδρομικά και μάλιστα με μεγάλες διαφορές.

Χθες, οι Ενώσεις των Αποστράτων ζήτησαν εξηγήσεις και αναλυτική πληροφόρηση, δεδομένου ότι κανένας εκ των δικαιούχων δεν έλαβε εκκαθαριστικόέγγραφο ανάλυσης κρατήσεων. Από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τους ενημέρωσαν πως τα εν λόγω εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στις 19 Ιανουαρίου
cnn
msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά