Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε στον Τούρκο Αρχηγό να τερματισθεί η παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο

Συμμετοχή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ



Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session), στη Βαρσοβία.


Οι θεματικές ενότητες της συνόδου διέλαβαν:
Την επισκόπηση των τρεχουσών επιχειρήσεων, αποστολών και επιχειρησιακών δράσεων της Συμμαχίας.
Τη συμβολή της Στρατιωτικής Επιτροπής στην εκπόνηση της Πολιτικής Οδηγίας ‘’Political Guidance 2019” και στη διαμόρφωση του “NATO’s Military Strategy’’.
Tην εξέταση των διαδικασιών ετοιμότητας (Readiness), ανταπόκρισης (Responsiveness) και ενίσχυσης (Reinforcement) του στρατιωτικού σκέλους της Συμμαχίας.
Τον εκσυγχρονισμό και την αναπροσαρμογή της δομής διοίκησης και λειτουργίας του ΝΑΤΟ.
Την προετοιμασία της προσεχούς συνόδου, σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας.


Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
Η αντιμετώπιση ευρέως φάσματος και υψηλής πολυπλοκότητας αναδυόμενων προκλήσεων, καθιστά ως επιτακτική ανάγκη για τη Συμμαχία την ανάπτυξη συνεργειών με περιφερειακούς και διεθνείς δρώντες.
Η περαιτέρω ενεργός αξιοποίηση των εκπαιδευτικών οντοτήτων της Συμμαχίας (NATO Defence College, NATO Maritime Interdiction Operational Training Center, Multinational Peace Support Operations Training Center, Centers of Excellence) θα συνδράμει αποφασιστικά στην προαγωγή των συνεργατικών δράσεων και πρωτοβουλιών της Συμμαχίας.
Ο επιμερισμός των επιχειρησιακών απαιτήσεων και η εξοικονόμηση πόρων, δύναται να επιτευχθεί με υψηλότερη συνοχή μεταξύ ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΟΗΕ και έτερων διεθνών συνασπισμών και πρωτοβουλιών, κυρίως στους τομείς της Διαχείρισης Κρίσεων και της Συνεργατικής Ασφάλειας.
Η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, θα επιτρέψει τη βέλτιστη αξιοποίηση των μέσων και δυνατοτήτων των δύο Οργανισμών, εφόσον εξετάζεται υπό το πρίσμα συμπληρωματικότητας (complementarity) και αποφυγής επικάλυψης προσπάθειας (duplication of effort).
Η προσαρμογή της δομής διοίκησης (Command Structure) της Συμμαχίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των κρατών-μελών για συνεισφορά και σε κάθε περίπτωση να συμβαδίζει με τη δομή δυνάμεων (Force Structure).


Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με:
Tον Αρχηγό ΓΕΕΔ Τουρκίας, General Yasar Guler, στον οποίο μετέφερε ότι θα πρέπει να τερματισθεί η παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και ότι απαιτείται περιορισμός των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και τον Έβρο.
Τους λοιπούς ομολόγους του, καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Command Europe-SACEUR), General Curtis Scaparrotti, τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας (Supreme Allied Command Transformation-SACT), General Andre Lanata και τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά