ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΣΑΕΜΘ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ Ε.Μ.Θ





Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Αξιότιμε κ.Αν.Υπουργέ
Αξιότιμη κα.Υφυπουργέ
Λαμβάνουμε την τιμή να σας ενημερώσουμε για θέματα αρμοδιότητάς σας που αφορούν τους Εθελοντές Μακράς Θητείας των Ε.Δ και χρήζουν νομοθετικής ρυθμίσεως  ,όπως παρακάτω:
     1.Απαιτείται η  παρακάτω νομοθετική ρύθμιση «Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 3865/2010, όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:«Αν τα ανωτέρω πρόσωπα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις κατά την οποία ήταν ασφαλισμένα στο ΙΚΑ, είχαν καταβάλει τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και στα οικεία Μετοχικά Ταμεία, τα καταβληθέντα ποσά για επικουρική σύνταξη στο ΕΤΑΜ ή στο ΕΤΕΑΜ αποδίδονται στους ίδιους. Εάν τα ανωτέρω ποσά έχουν αποδοθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις που αντικαθίστανται, από το ΕΤΑΜ ή ΕΤΕΑΜ στα οικεία Μετοχικά Ταμεία, αποδίδονται στους ίδιους από τα Ταμεία αυτά.» ώστε να επιλυθεί το θέμα με τις διπλές εισφορές υπέρ των Μετοχικών Ταμείων για το χρόνο που οι Εθελοντές Μακράς Θητείας είχαν την ιδιότητα του ΟΠΥ-ΕΠΥ.
     Να σας διευκρινίσουμε ότι η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση περιλαμβανόταν στο από 19/06/2015 Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο αν και ήταν στη φάση της Ολοκλήρωσης στην ΒτΕ δεν πέρασε στη φάση της ψήφισης λόγω των πολιτικών εξελίξεων και της λήξης της ΙΣΤ κοιν.περίοδου.(Αρθρο 2 παρ.4β).Στο συγκεκριμένο ΣΝ υπάρχει θετική Έκθεση του Γ.Λ.Κ, του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 3ης Ιουνίου 2015 ,αιτιολογική έκθεση κ.λ.π  και φέρει τις υπογραφές όλων των συναρμοδίων Υπουργών. Να επισημάνουμε ότι η παραπάνω  νομοθετική ρύθμιση ΟΥΔΕΝ δημοσιοοικονομικό κόστος  έχει!!!
    Επίσης θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε πως ανάλογη θέληση του νομοθέτη να ρυθμίσει το συγκεκριμένο θέμα είχε ανακοινωθεί και με τήν επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών της 14 Νοεμβρίου 2014 σχετικά με υπό κατάθεση Σ.Ν ,το οποίο λόγω των πολιτικών εξελίξεων δεν έφτασε στην φάση της ψήφισης στην ολομέλεια της ΒτΕ!!!   
    Οι απαντήσεις που έχουμε λάβει από τα Υπουργεία  Εθν.Αμυνας,Οικονομικών και Εργασίας στο ερώτημα ποιος τελικά είναι αρμόδιος για τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος, αγγίζουν το όριο του εμπαιγμού, μιας και το ένα Υπουργείο παραπέμπει στο άλλο, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται αυτή η αδικία εις βάρος μας.
 
    2.Απαιτείται η νομοθετική ρύθμιση με την  κατάθεση της παρακάτω τροπολογίας « Αντίκαθίσταται η παρ. 2 άρθρου 15 του Ν. 2936/2001, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7παρ 1 του Ν. 3257/2004 ως εξής:
«Ο χρόνος ασφάλισης τους στο Ι.Κ.Α. και στο Ι.Κ.Α. /Τ.Ε.Α.Μ. συνυπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας από την κατάταξη τους μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού αναγνωρίζεται ως χρόνος μετοχικής σχέσης στα Ταμεία Αλληλοβοήθειας χωρίς την καταβολή  καμίας πρόσθετης κράτησης, για το χρονικό διάστημα της πενταετίας που υπηρετούσαν ως εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας.» ώστε να επιλυθεί το θέμα με την καταβολή επιπρόσθετης εισφοράς 2% υπέρ  των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας
 
    
     3.Με το Άρθρο 2 Ν.4494/2Νοε 2017(ΦΕΚ 165Α) προβλέπονται τα εξής: Στην παρ. 6 του άρθρου 13 του ν. 1848/1989 (Α΄ 112) προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:«Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 ως προς τον καταληκτικό βαθμό, με όμοιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας βαθμού Ανθυπασπιστή που τίθενται σε αποστρατεία
    Ένα χρόνο  μετά την δημοσίευση του στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δεν έχει εκδοθεί το όμοιο προεδρικό διάταγμα  το οποίο θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απονομή του αποστρατευτικού βαθμού του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων στους  στους εθελόντριες μακράς θητείας βαθμού Ανθυπασπιστή που τίθενται σε αποστρατεία, με συνέπεια να αποστρατεύονται συνεχώς Εθελοντές Μακράς Θητείας βαθμού Ανθυπασπιστή χωρίς να τους απονέμεται ο βαθμός  του Ανθυπολοχαγού σύμφωνα με τις διάταξης του παραπάνω νομοθετήματος. Πόσος χρόνος απαιτείται για την έκδοση ενός Προεδρικού διατάγματος άραγε;
    Eπειδή όπως φαίνεται , η συγκεκριμένη διάταξη  Άρθρο 2 Ν.4494/2Νοε 2017(ΦΕΚ 165Α)  ,δεν  έχει ισχύ από την έναρξη ισχύος  του Ν. 1848/1989(αναδρομικότητα) και αυτό αποτελεί αδικία εις βάρος των Ανθυπασπιστών Εθελοντών Μακράς Θητείας που έχουν αποστρατευθεί πριν την δημοσίευση του σχετικού, παρακαλείσθε όπως  νομοθετήσετε σχετικά με την κατάθεση της παρακάτω τροπολογίας:  Αντικαθίσταται  το άρθρο 2 Ν.4494/2Νοε 2017 ως εξής : Στην παρ. 6 του άρθρου 13 του ν. 1848/1989 (Α΄ 112) προστίθεται δεύτερο εδάφιο από τότε που ίσχυσε ως εξής:«Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 ως προς τον καταληκτικό βαθμό, με όμοιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας βαθμού Ανθυπασπιστή που τίθενται σε αποστρατεία.»
 
   Σας παρακαλούμε κύριοι Υπουργοί, προς ενημέρωση των συναδέλφων μας  ε.α και ε.ε Εθελοντών Μακράς Θητείας όπως μας κάνετε γνωστό αν προτίθεστε να δώσετε μια τελική λύση στα παραπάνω θέματα που ταλαιπωρούν τους συναδέλφους μας.
  Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
 
  Με τιμή
                                                Για το ΔΣ
                      Ο                                                                                  Ο
                Πρόεδρος                                                                Γεν.Γραμματέας
 
 
Παναγιώτου Δημήτριος                                                  Καραγιάννης Χαράλαμπος
       Ανθστης ε.α                                                                           Ανθστης ε.α
 

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά