Π. Ρήγας Είμαστε αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουμε




Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (25/09/2018) και στον δημοσιογράφο Μάνο Χαραλαμπάκη, αναφέρει τα ακόλουθα:
Πώς σχολιάζετε τις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων για το προσφυγικό από το Υπουργείο Άμυνας;
Όλα αυτά τα δημοσιεύματα ξεκίνησαν μετά τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Κωσταράκου, ο οποίος με τρόπο άκομψο –και πιθανότατα υποκρύπτοντας πολιτικές σκοπιμότητες- κατήγγειλε ουσιαστικά την ελληνική κυβέρνηση. Θα πρέπει όσοι αναφέρονται σε τέτοια ζητήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, πολύ περισσότερο όταν δεν έχουν την πλήρη εικόνα και γνώση. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη γύρω από τη διαχείριση του Προσφυγικού, με τη συμμετοχή του αρμόδιου Ευρωπαϊκού Επίτροπου, του κ. Αβραμόπουλου, όπου επιβεβαιώθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η σωστή δουλειά που γίνεται από την ελληνική πλευρά. Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Άμυνας, είναι προσβλητικά για το προσωπικό των ΕΔ, που έχουν επωμιστεί το δύσκολο έργο της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, τα όσα λέγονται και γράφονται, χωρίς μάλιστα να έχει δοθεί ούτε ένα στοιχείο.
Μήπως το Σκοπιανό φέρει τις εκλογές νωρίτερα; Ο Πάνος Καμμένος επιμένει πως αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, ο ίδιος και οι υπουργοί του θα παραιτηθούν…
Με τους ΑΝΕΛ, παρά τις διαφορές μας, κάναμε μια πολύ συγκεκριμένη συμφωνία, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία, να ανατάξουμε την ελληνική οικονομία και να θωρακίσουμε το κράτος απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Θεωρώ ότι η συμφωνία αυτή υλοποιείται με τρόπο έντιμο και αποτελεσματικό. Κοινή μας προτεραιότητα είναι η πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η πατρίδα μας στην πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο. Όταν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή προς κύρωση θα δούμε τι θέση θα κρατήσουν όλοι εντός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Ως τότε έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε, με αιχμές τη θωράκιση του κόσμου της εργασίας, την ανακούφιση όσων πιέστηκαν υπέρμετρα την προηγούμενη περίοδο και την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.
Βλέπετε αλλαγή στη συμπεριφορά της Άγκυρας; Οι δύο στρατιωτικοί επέστρεψαν αλλά οι παραβιάσεις και η προκλητική ρητορική της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται…
Είναι αλήθεια πως η γειτονική χώρα εμφανίζει μία επιθετικότητα την τελευταία περίοδο, ιδιαίτερα σε επίπεδο ρητορείας. Η γενεσιουργός αιτία της έντασης αυτής βρίσκεται στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας και ειδικότερα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία. Πρόκειται για μία προσπάθεια της Τουρκικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί για τις επιδιώξεις της στο εκεί μέτωπο, ασκώντας ασύμμετρη πίεση στα δυτικά της σύνορα. Από την πλευρά μας επιδιώκουμε σταθερά μια σχέση καλής και ειρηνικής γειτονίας, θεωρώντας προφανώς αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να σφυρηλατήσουμε ειλικρινείς σχέσεις συμμαχίας και συνεργασίας με τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες. Αυτός εξάλλου είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος προκειμένου η συμφωνία των Πρεσπών να προχωρήσει.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στον τομέα της Άμυνας. Πώς αισθάνεται γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούσε προηγούμενες κυβερνήσεις για «προσκόλληση στις ΗΠΑ»;
Στις διεθνείς σχέσεις μεταξύ των κρατών η κάθε πλευρά αποζητά την καλύτερη δυνατή συμφωνία αμοιβαίου οφέλους. Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει εδώ και 3,5 χρόνια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποτελεί πόλο σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Δεν υπάρχει λοιπόν κάποια προσκόλληση στις ΗΠΑ. Με σταθερό γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα και στη βάση του διεθνούς δικαίου η κυβέρνηση αναπτύσσει πολυεπίπεδα τις σχέσεις της με όλους τους μεγάλους στρατηγικούς παίκτες, ανακτώντας ένα ρόλο-κλειδί στις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής.
Τελικά κ. υπουργέ θα ακυρωθεί η περικοπή των συντάξεων; Τα μηνύματα των Θεσμών είναι διαφορετικά…
Δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, καθώς και όλων των αρμόδιων υπουργών, έχει διακηρυχθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει τελικά η περικοπή των συντάξεων. Είμαστε αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουμε. Έχουμε όλα τα στοιχεία που πιστοποιούν πως δεν πρόκειται για διαρθρωτικό μέτρο και πως η μη εφαρμογή της περικοπής όχι μόνο δεν θα θέσει σε κίνδυνο, αλλά θα συνεισφέρει στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς επιτυγχάνονται, η επιλογή των μέσων και των πολιτικών που θα εφαρμοστούν ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και μόνο. Εξάλλου με τους θεσμούς δεν βρισκόμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης πλέον, αλλά ειλικρινούς συζήτησης.
Η πρωτιά της ΝΔ παγιώνεται, και μάλιστα με διψήφια διαφορά. Είναι αναστρέψιμο τέτοιο προβάδισμα;
Εάν οι δημοσκοπήσεις έβγαζαν κυβερνήσεις ή έκριναν δημοψηφίσματα η πρόσφατη πολιτική ιστορία της Ελλάδας θα είχε γραφτεί πολύ διαφορετικά. Από το 2012 και μετά ο κόσμος έχει αποδείξει στις κάλπες -εκεί δηλαδή που έχει σημασία- πως εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αναγνωρίζει σαν τον μεγάλο προοδευτικό πόλο στη χώρα. Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τα τελευταία τρία χρόνια μια σκληρή μάχη και τα κατάφερε εκεί που ΝΔ και ΚΙΝΑΛ απέτυχαν παταγωδώς. Η οκταετής μνημονιακή περιπέτεια της χώρας τελείωσε. Από εδώ και πέρα εμείς προτείνουμε και έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε ένα τετραετές, κοινωνικά στοχευμένο πρώτο πακέτο μέτρων. Ο τελικός απολογισμός θα γίνει το φθινόπωρο του 2019.
Εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, γραμματέας ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ή αναπληρωτής υπουργός Αμυνας;
Στη μεγάλη εικόνα, εκ των πραγμάτων, και τα τρία. Μέσα μου ωστόσο αισθάνομαι υπερηφάνεια και ταυτόχρονα ταπεινότητα απέναντι στην εκπαιδευτική μου ιδιότητα. Έχω τη βεβαιότητα ότι εάν θα μπορούσα να αρχίσω από την αρχή, πάλι δάσκαλος θα γινόμουνα.
 

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά