Το μυστικό περιεχόμενο της συνάντησης Αρχηγών Στρατού Κύπρου-ΗΠΑ
Η συνάντηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο Λάρνακας δεν ήταν απλώς τυπική.
 
Αντιθέτως, φαίνεται ότι είχε ουσιαστικό περιεχόμενο κι αφορούσε ένα μεγάλο κεφάλαιο  στις σχέσεις ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί κι αυτό δεν είναι άσχετο με το νόμο που υπέγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας, όπου περιέχεται και πρόνοια η οποία αφορά τις Αμερικανοκυπριακές σχέσεις.
 
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, τα δεδομένα αλλάζουν, με τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή να ισχυροποιείται. 
 
Η άρση του εμπάργκο δημιουργεί συζήτηση πιθανών βημάτων ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και βημάτων ενδυνάμωσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων και ασφάλειας της Κύπρου, αλλά και την ικανότητα των ΗΠΑ και των εταίρων τους να επιτύχουν κοινούς στόχους ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 
 
Το κυριότερο σε μια τέτοια περίπτωση είναι ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών θα δημιουργήσει μεσοπρόθεσμα επιπρόσθετες αποτρεπτικές ασφαλιστικές δικλίδες σε περίπτωση παράνομης ενέργειας της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ανάλογα και με το «πότε» και «πώς» θα εκδηλωθεί».
 
Η εν λόγω κίνηση δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η όξυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αμερικής είναι ένας σημαντικός παράγοντας που έχει να κάνει με τα ενεργειακά ζητήματα της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και με τις τριμερείς συμφωνίες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
sigmalive
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά