Δήλωση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου μετά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, στα σημεία αρμοδιότητας των ΕΔ




«Με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τον Διοικητή του Μηχανικού και τοπικούς βουλευτές, τον κ. Κωνσταντίνο Κατσίκη και άλλους, ήρθαμε εδώ για να επισκεφθούμε τις προσωρινές εγκαταστάσεις του Στρατού Ξηράς, που αναπτύχθηκαν κατόπιν κοινής αποφάσεως με τους δημάρχους στην πληγείσα περιοχή.


Οι Ένοπλες Δυνάμεις κινούμαστε αυτή τη στιγμή σε πέντε επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι ότι ενισχύουμε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη συμμετοχή μας σε μικτά περίπολα, για να διευκολύνουμε το έργο της διερεύνησης των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές, προκειμένου να αναζητηθούν πιθανώς αγνοούμενοι και να καταγραφούν οι καταστροφές που έχουν γίνει.


Παράλληλα, σε επίπεδο πρόχειρων υποδομών που έχουμε στήσει, δηλαδή με κινητά μαγειρεία, με καντίνες, θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε κυρίως το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των εθελοντικών ομάδων που βοηθούν σε αυτή την περιοχή.


Επίσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες, με τις δυνάμεις του Μηχανικού που έχουν αναπτυχθεί και θα αναπτύσσονται σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, να συνεισφέρουν προκειμένου, μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να προχωρήσει η καταγραφή των δέντρων που θα υλοτομηθούν και εν συνεχεία τα περισσότερα από αυτά τα δέντρα θα χρησιμοποιηθούν ως φράγματα για την αποφυγή άλλης φωτιάς ή για αντιπλημμυρικά έργα και να διευκολύνουμε πιθανώς στο άνοιγμα κάποιων ρεμάτων, τα οποία έχουν κλείσει από μεταφερόμενα υλικά, για να μην έχουμε άμεσα πλημμύρες, γιατί το δελτίο καιρού δίνει κάποιες βροχές στην περιοχή, αλλά κυρίως στα βασικά αντιπλημμυρικά έργα, πάντα με μελέτες οι οποίες θα γίνουν από το Υπουργείο Υποδομών για να είμαστε έτοιμοι για το Σεπτέμβριο.


Η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ιδιαίτερη σημασία και για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Έχουμε θέσει στη διάθεση των δημάρχων, όπως έγινε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όλες τις δυνατότητες για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Βρεφονηπιαγωγούς και νηπιαγωγούς οι οποίοι θα ενισχύσουν τη δυνατότητα δημιουργίας βρεφονηπιακών σταθμών για τα παιδιά των πληγεισών περιοχών.


Υπάρχει η εγκατάσταση ενός πρόχειρου στρατηγείου το οποίο βοηθάει και στη διεκπεραίωση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη ανακοινώσει δεκαήμερη άδεια για όλα τα μέλη των οικογενειών των πληγεισών περιοχών. Ανακοινώσαμε χθες από το ΓΕΕΘΑ την άμεση μετάθεση των στελεχών και των στρατευσίμων που είναι μέλη οικογενειών των πληγεισών περιοχών, από τον Έβρο, από τα νησιά, οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα αναβολής στράτευσης για όλους τους στρατεύσιμους που προέρχονται από αυτές τις περιοχές.


Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μεταφερόμενων μονάδων, μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί, αλλά θέτουμε στη διάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Εδώ, στην περιοχή της Ραφήνας, δεν έχει χρειαστεί. Στην περιοχή του Δήμου Μαραθώνα έχουμε ειδοποιήσει τον Δήμαρχο, ο οποίος νομίζω ότι θα έπρεπε να ήταν εδώ κατά τη διάρκεια της σημερινής μας επίσκεψης. Γνώριζε ότι θα έρθουμε. Του δίνουμε και τη δυνατότητα να ηλεκτροδοτήσει τα αντλιοστάσια αν αυτό δεν γίνει από τη ΔΕΗ σήμερα. Μαθαίνουμε, όμως, ότι η ΔΕΗ θα αποκαταστήσει το ρεύμα. Έχουμε και τη δυνατότατα παροχής νερού μέσω υδροφόρων, που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την περιοχή, αλλά και ισχυρών μονάδων αφαλατωτών.


Αυτά, μέχρι τώρα, μπορούμε να κάνουμε για τη μετά τη μεγάλη καταστροφή περίοδο. Όπως γνωρίζετε, χθες παρουσιάσαμε αναλυτικά ποια ήταν η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων την ώρα της πυρκαγιάς. Εδώ, θέλω να πω, ότι η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι επικουρική και εφόσον ζητηθεί. Εμείς ξεκινήσαμε πριν μας ζητηθεί και είναι σημαντικό αυτό που ανέφερε ο Δήμαρχος ότι ιδίως μέσα στο θέρετρο, στο ΚΑΑΥ, με προσωπική παρέμβαση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που ήρθε ο ίδιος εδώ, ρίξαμε τις μάντρες για να μπορέσουν να διαφεύγουν οι πολίτες προς τη θάλασσα και να μην έχουμε το φαινόμενο που αντιμετωπίσαμε εδώ στο Μάτι, ενώ παράλληλα οι δυνάμεις πυρασφάλειας κατάφεραν να σταματήσουν τη φωτιά στα όρια του ΚΑΑΥ».



Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά