Κέντρο επιχειρήσεων, κινητά μαγειρεία στις πληγείσες περιοχές και άλλα η βοήθεια του ΥΠΕΘΑ





Εισαγωγική ομιλία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στη συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΘΑ


«Αυτή η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται προκειμένου να ενημερώσουμε τους στρατιωτικούς συντάκτες όσον αφορά τις ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε σχέση με αυτή την τεράστια τραγωδία, στην οποία βλέπουμε να έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών. Εκφράζουμε, για μια ακόμα φορά, τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

 

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το πρωί συναντήθηκα με τον Δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου, με τον οποίο συμφωνήσαμε, όπως θα είδατε και από τις πρωινές ανακοινώσεις, κάποιες δράσεις στην ευρύτερη περιοχή, για να διευκολύνουμε το έργο του, κατόπιν δικών του αιτημάτων.

 

Θα σας πω ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανάγκη χρήσης των καταλυμάτων που προσέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις στους πληγέντες. Στο θέμα της παρασκευής μερίδων συσσιτίου που έχουν διατεθεί από τα ΚΑΑΥ, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και τα κινητά μαγειρεία, αυτό που έχει συμφωνηθεί με τον Δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου είναι η τοποθέτηση ενός κινητού μαγειρείου στην περιοχή ανάμεσα στο Μάτι και τη Ραφήνα για να εξυπηρετούνται τα συνεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των εθελοντών των ΜΚΟ και βεβαίως των ανθρώπων του Τύπου που θα βρίσκονται εκεί, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα να σιτιστούν.

 

Έτσι, στον πεζόδρομο κοντά στην Αργυρή Ακτή, εντός των επομένων ωρών, ο Στρατός Ξηράς θα τοποθετήσει ένα μαγειρείο και δυνατότητες σίτισης. Για αυτό το θέμα θα σας ενημερώσει αργότερα και ο κ. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

 

Μέχρι στιγμής, παρότι έχουν γίνει όλες οι προβλέψεις για τη διάθεση πόσιμου ύδατος με υδροφόρα οχήματα και αφαλατωτές, δεν έχει ζητηθεί. Για το θέμα της χρήσης ηλεκτρογεννήτριας μεγάλης ισχύος θα εξεταστεί σήμερα εάν και κατά πόσο η ΔΕΗ θα μπορέσει να αποκαταστήσει την παροχή ρεύματος στις εγκαταστάσεις της περιοχής της Ραφήνας. Αν δεν αποκατασταθεί η παροχή ρεύματος το Μηχανικό θα προβεί σε διάθεση ηλεκτρογεννήτριας μεγάλης ισχύος για την ηλεκτροδότηση.

 

Αποφασίστηκε ότι θα δημιουργηθεί στην περιοχή ένα κέντρο επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο θα συντονίζει τις μικτές περιπόλους που βρίσκονται, όπως γνωρίζετε, μαζί με την Αστυνομία στις πληγείσες περιοχές. Για το θέμα αυτό θα σας ενημερώσουν και τα τρία Επιτελεία που διαθέτουν δυνάμεις.

 

Θέλω σε αυτό το σημείο να πω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν πολύ περισσότερους ειδικά εκπαιδευμένους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατεύσιμους, ιδίως αυτούς που έχουν για το σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» για τις πληγείσες περιοχές.

 

Όσον αφορά τη διάθεση προσωπικού και μέσων του Μηχανικού για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, μιλήσαμε με την τοπική αυτοδιοίκηση και θέτουμε στην διάθεσή της, κατόπιν βεβαίως συνεννόησης με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, τις δυνατότητες που έχουμε να ετοιμάσουμε την αντιπλημμυρική θωράκιση στις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί, σύντομα, μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις, όπως επίσης να γίνει και διάνοιξη, εάν χρειάζεται, δρόμων, ζωνών που θα διευκολύνουν τους κατοίκους.

 

Στην περιοχή, έχουμε διαθέσει - δεν έχει γίνει ακόμα χρήση - μέσα μεταφοράς με λεωφορεία και mini-bus για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι, όπως επίσης τα Επιτελεία θα διαθέσουν, εάν χρειαστεί, βρεφονηπιοκόμους για να μπορέσουμε να καλύψουμε μέσα στα ΚΑΑΥ του Αγίου Ανδρέα τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής που έχουν πληγεί.

 

Τα στρατιωτικά εργοστάσια, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός τα έχει θέσει σε ετοιμότητα να παρέχουν αργότερα και όταν θα αρχίσει η ανακατασκευή των οικιών, χρώματα και άλλα υλικά τα οποία μπορεί να χρειαστούν.

 

Αναλάβαμε με το Μηχανικό την αποκατάσταση του αθλητικού κέντρου του Νέου Βουτζά το οποίο είναι ένα σημαντικό σημείο συγκέντρωσης των νέων σε αυτή την περιοχή.

 

Όσον αφορά άλλα μέτρα, τα στρατιωτικά νοσοκομεία παραμένουν στη διάθεση των πληγέντων. Δεν χρειάστηκε αίμα, διότι ήταν πραγματικά συγκλονιστική η προσέλευση των πολιτών χθες στα κέντρα αιμοδοσίας και έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες που υπήρχαν μέχρι σήμερα και μέχρι τώρα απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα χρειαστεί να γίνει διάθεση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που και γι’ αυτό ήμασταν έτοιμοι.

 

Θέλω σε αυτό το σημείο, να ενημερώσω τους πολίτες από τις περιοχές που έχουν πληγεί, ότι με απόφαση των Αρχηγών, κατόπιν δικής μου προτάσεως, θα μετατεθούν στο Λεκανοπέδιο όλα τα στελέχη και οι οπλίτες θητείας που υπηρετούν στον Έβρο και στις νήσους ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας και που προέρχονται από οικογένειες που έχουν θύματα ή έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους.

 

Με μια απλή ενημέρωση στους στρατιωτικούς διοικητές τους ή από μέρους των οικογενειών τους στο γραφείο που θα αρχίσει να λειτουργεί από αύριο στην περιοχή, θα μετατίθενται άμεσα στο Λεκανοπέδιο όλα τα στελέχη και οι οπλίτες θητείας απ’ όλη την Ελλάδα που προέρχονται από οικογένειες που έχουν θύματα ή έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους.

 

Παράλληλα, ενημερώνουμε ότι με πρόταση της πολιτικής ηγεσίας, οι Αρχηγοί αποφάσισαν να εγκρίνουν την προσωρινή αναβολή στράτευσης για όλους τους διαμένοντες στην περιοχή, από τη στιγμή που θα το αιτηθούν.

 

Παρακαλώ τους στρατιωτικούς συντάκτες, αυτά τα δύο τουλάχιστον να τα μεταφέρουμε για να ενημερωθούν οι πολίτες.

 

Δημιουργήσαμε ήδη ένα συντονιστικό όργανο του Στρατού Ξηράς στην πληγείσα περιοχή που θα συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς και παράλληλα έχουν διατεθεί μηχανικοί για να μετέχουν στα μικτά συνεργεία που βρίσκονται στην περιοχή για την αποτίμηση των ζημιών.

 

Όσον αφορά τις περιπολίες και τις υπόλοιπες διαθέσεις εκ μέρους των Επιτελείων, θα παρακαλέσω τους κυρίους Αρχηγούς με πρώτο τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ να σας ενημερώσουν για τις δράσεις των Επιτελείων.

 

Κλείνω, κατ’ αρχήν, ενημερώνοντάς σας για την άμεση συνδρομή της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ρουμανίας με προσωπικό και μέσα που ανταποκρίθηκαν - μαζί και με άλλες χώρες - προκειμένου να βοηθήσουν μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος.

 

Να πω ότι επικοινώνησαν και σήμερα μαζί μου και οι Υπουργοί της Ρουμανίας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουμε αρχή ροής πληροφοριών από τα εναέρια μέσα και παράλληλα συγκροτούμε και μια ομάδα συλλογής δορυφορικών και άλλων πληροφοριών που θα μας βοηθήσουν μαζί με την Πυροσβεστική να δούμε και τα αίτια, και την αρχή και την εξέλιξη αυτού του φαινομένου.

 

Θέλω, τέλος, με τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό ,τον κ. Κουβέλη, να συγχαρούμε τους Αρχηγούς, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους Στρατεύσιμους, τους Εθνοφύλακες και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί πράγματι αυτές τις ημέρες με αυτοθυσία, με υψηλό επαγγελματισμό, αλλά και ηθικό απέδειξαν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα στον ελληνικό λαό όχι μόνο για την διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αλλά και σε οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να βοηθήσουν στο κοινωνικό  σύνολο.

 

Μας έχετε κάνει όλους περήφανους».

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά