Μυστήριο δεκαετιών βρίσκει τη λύση του: H περίεργη εξαφάνιση ενός βετεράνου πολέμου

Κόσμος© www.cnn.gr Κόσμος Ήταν ένας παρασημοφορημένος βετεράνος τουΒ’ Παγκοσμίου Πολέμου, παντρεμένος και με τρία παιδιά. Το 1964, όμως, εξαφανίστηκε, μετακόμισε χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του και «έκλεψε» την ταυτότητα ενός 8χρονου αγοριού που είχε πεθάνει κάποια χρόνια πριν
Η εξαφάνιση του άνδρα αυτού θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αμερικανικής πολιτείας του Οχάιο για πολλά χρόνια και τώρα, με τη βοήθεια τεστ DNA, τα κομμάτια αυτού του παζλ έχουν αρχίσει να συνδέονται…

Η κλεμμένη ταυτότητα

Το 2002, ένας 76χρονος άνδρας που ονομαζόταν Τζόσεφ Νιούτον Τσάντλερ ο τρίτος κλείδωσε τις πόρτες και τα παράθυρα του διαμερίσματός του στο Κλίβλαντ. Έκλεισε το air condition και σημείωσε την ημερομηνία στο ημερολόγιό του. Στη συνέχεια, πήγε στο μπάνιο και έβαλε τέλος στη ζωή του.
Η αστυνομία εντόπισε το πτώμα του, σε προχωρημένη αποσύνθεση, του περίπου μια εβδομάδα αργότερα. Οι ιατροδικαστές δεν μπορούσαν να πάρουν τα δακτυλικά του αποτυπώματα και έτσι, η σορός του άνδρα αποτεφρώθηκε.
Όταν, όμως, οι αστυνομικοί αναζήτησαν το όνομα ονομαζόταν Τζόσεφ Νιούτον Τσάντλερ ο τρίτος στις βάσεις δεδομένων τους, είδαν ότι επρόκειτο για ένα 8χρονο αγόρι που είχε πεθάνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα με τους γονείς του το 1945.
«Ο Τζόσεφ Τσάντλερ δεν είχε την ευκαιρία να ζήσει τη ζωή του αλλά την έζησε κάποιος άλλος για αυτόν…» είπε o Πιτ Έλιοτ, της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Μυστήριο δεκαετιών βρίσκει τη λύση του: H περίεργη εξαφάνιση ενός βετεράνου πολέμου -1© CNN Greece Μυστήριο δεκαετιών βρίσκει τη λύση του: H περίεργη εξαφάνιση ενός βετεράνου πολέμου -1
Ο 76χρονος «Τσάντλερ» εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος και οι συνεργάτες του έλεγαν πως ήταν ένας περίεργος, εκκεντρικός και ιδιαιτέρως έξυπνος άνδρας. Δεν είχε, όμως, οικογένεια, ήταν μοναχικός και δεν έκανε εύκολα παρέες.
Γνωστοί του αποκαλύπτουν ότι ορισμένες φορές τους έλεγε πως κάποιοι «πλησιάζουν» και εξαφανιζόταν για ημέρες ή και εβδομάδες από το σπίτι του…
Όπως αναφέρει το CNNi, ο άνδρας είχε πάντα μια έτοιμη βαλίτσα μέσα στο διαμέρισμά του για να μπορεί να εξαφανιστεί γρήγορα ενώ πέθανε με 82.000 δολάρια στον τραπεζικό του λογαριασμό. Ορισμένοι έλεγαν ότι ήταν ο δολοφόνος Ζόντιακ ενώ άλλοι ισχυρίζονταν ότι ήταν ο μυστηριώδης αεροπειρατής D.B. Cooper. Στην πραγματικότητα, όμως, κανένας δεν ήξερε το πραγματικό όνομα του ηλικιωμένου και γιατί «έκλεψε» την ταυτότητα αυτού του 8χρονου αγοριού.
Μυστήριο δεκαετιών βρίσκει τη λύση του: H περίεργη εξαφάνιση ενός βετεράνου πολέμου -2© CNN Greece Μυστήριο δεκαετιών βρίσκει τη λύση του: H περίεργη εξαφάνιση ενός βετεράνου πολέμου -2

Τα νέα στοιχεία

Το 2014, η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακάλυψε πως ο ηλικιωμένος άνδρας είχε επισκεφτεί το νοσοκομείο δύο χρόνια πριν από το θάνατό του. Τότε, οι γιατροί είχαν πάρει δείγμα ιστού για να διενεργηθούν κάποιες εξετάσεις.
Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τεχνικές DNA και τελικώς κατάφεραν να βρουν τον γιο του άνδρα. Ο Τζόσεφ Τσάντλερ ήταν στην πραγματικότητα ο Ρόμπερτ Ίβαν Νίκολς -ένας παρασημοφορημένος βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε τρία παιδιά.
«Μόλις είδα τις φωτογραφίες κατάλαβα αμέσως ότι ήταν αυτός» είπε ο γιος του Φιλ Νίκολς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη.
Όπως έγινε γνωστό, ο Ρόμπερτ Ίβαν Νίκολς επέστρεψε από τον πόλεμο το 1945.
Το 1964, όμως, είπε στη γυναίκα του ότι θα εγκαταλείψει την οικογένειά τους και ότι θα μάθαινε το λόγο «όταν είναι ο καιρός».
Μυστήριο δεκαετιών βρίσκει τη λύση του: H περίεργη εξαφάνιση ενός βετεράνου πολέμου -3© CNN Greece Μυστήριο δεκαετιών βρίσκει τη λύση του: H περίεργη εξαφάνιση ενός βετεράνου πολέμου -3
Από τα καρτ ποστάλ και τα γράμματα που έστελνε, φαίνεται ότι ταξίδεψε σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ. Έζησε στο Μίσιγκαν, την Οκλαχόμα και την Καλιφόρνια.
Το 1965, ο γιος του έλαβε ένα γράμμα από τον πατέρα του. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που η οικογένεια έλαβε νέα του. «Δεν του κρατάω κακία. Πάντα ήλπιζα ότι ζούσε κάπου μια ευτυχισμένη ζωή» είπε ο γιος του.

Τα ερωτήματα

Το 1978, ο Νίκολς κατάφερε να αγοράσει το πιστοποιητικό γέννησης του Τζόσεφ Τσάντλερ. Στη συνέχεια, οι Αρχές γνωρίζουν ότι κατάφερε να βγάλει κάρτα κοινωνικής ασφάλισης στη Νότια Ντακότα χρησιμοποιώντας τα πραγματικά γενέθλια του 8χρονου παιδιού και τα ονόματα των γονιών του.
Μυστήριο δεκαετιών βρίσκει τη λύση του: H περίεργη εξαφάνιση ενός βετεράνου πολέμου -4© CNN Greece Μυστήριο δεκαετιών βρίσκει τη λύση του: H περίεργη εξαφάνιση ενός βετεράνου πολέμου -4
Στη συνέχεια, φαίνεται ότι εργάστηκε στο Οχάιο ως ηλεκτρολόγος για κάποια χρόνια. Το τι ακριβώς έκανε ο Νίκολς από την εποχή που έφυγε από το Οχάιο μέχρι που εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, ο Έλιοτ αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποιος σκοτεινός λόγος που ανάγκασε τον Νίκολς να εγκαταλείψει την οικογένειά του και να αλλάξει όνομα.
«Υπάρχει λόγος που εξαφανίστηκε το 1965 και έκλεψε την ταυτότητα ενός 8χρονου αγοριού το 1978. Και που κρυβόταν για τόσα πολλά χρόνια. Υπάρχει λόγος που δεν επικοινώνησε ξανά με την οικογένειά του» είπε ο Έλιοτ. Παρόλα αυτά, ούτε ο άνδρας δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αρχές ούτε ως Νίκολς ούτε ως Τσάντλερ.
Η ομοσπονδιακή αστυνομία πιστεύει τώρα ότι το «κλειδί» της υπόθεσης κρατά κάποιος από το παρελθόν του άνδρα, κάποιος που τον γνώριζε πριν εξαφανιστεί.
Ζητούν, μάλιστα, από όποιον έχει πληροφορίες να επικοινωνήσει μαζί τους.
«Το πρώτο μέρος του μυστηρίου λύθηκε» λέει ο Έλιοτ, και συμπληρώνει: «Τώρα χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να λύσουμε το δεύτερο μέρος…».
By Maya Eliahou and Christina Zdanowicz, CNN
msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά