Οι αρχηγοί αρμάτων που εξαλείφουν τους φραγμούς των φύλων


Την Πέμπτη (28.06.2018), τέσσερις γυναίκες ολοκλήρωσαν επισήμως την εκπαίδευση αρχηγού άρματος και έγιναν οι πρώτες γυναίκες αρχηγοί αρμάτων μάχης των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (“IDF”). Μετα από δεκαέξι εβδομάδες σκληρής εκπαίδευσης στην 460η ταξιαρχία ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εκπαίδευση τους. «Μετά από ένα έτος και τέσσερις μήνες μπορούμε να πούμε ότι μια ομάδα μάχης τεθωρακισμένων μπορεί να πραγματοποιήσει επιχειρησιακά καθήκοντα στη συνοριακή αμυντική δέσμη υπό τη διοίκηση μιας γυναίκας αρχηγού άρματος», δήλωσε ο ταξίαρχος Γκαι Χάσσον, διευθυντής τεθωρακισμένων των “IDF”.
To πιλοτικό πρόγραμμα του όπλου των ισραηλινών τεθωρακισμένων άρχισε τον Ιούλιο του 2017. Ο σκοπός του ήταν η διερεύνηση του κατά πόσο μπορούσαν οι γυναίκες να ενσωματωθούν ως αρματιστές στην συνοριακή αμυντική δέσμη. Η διαδικασία επιλογής βασίστηκε στα ιατρικά στοιχεία, την προθυμία των στρατιωτών, την γνώμη των πρώην διοικητών τους και τις προσωπικές συνεντεύξεις. Τελικά μια επιτροπή πραγματοποίησε διαδικασία ακρόασης για να επιλέξει 30 μάχιμες γυναίκες στρατιώτες που στάλθηκαν στο επόμενο στάδιο ελέγχου όπου πραγματοποιήθηκαν επιπλέον συνεντεύξεις. Στο τέλος της διαδικασίας, μάχιμες γυναίκες στρατιώτες επιλέχθηκαν με σκοπό να συμμετέχουν σε αυτό το ιστορικό πρόγραμμα.
Λοχίας Νόγκα
Η λοχίας Νόγκα, ξεκίνησε στο τάγμα Μπαρντέλας και τώρα είναι μια από τις πρώτες γυναίκες που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση αρχηγού άρματος μάχης. «Είναι ένα καθήκον που περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέρουσα και δύσκολη εκπαίδευση. Επιπλέον, είναι ένα μοναδικό στο είδος του καθήκον για τις γυναίκες και ανοίγει ένα νέο παράθυρο ευκαιριών για τις εργασίες στις οποίες οι γυναίκες μπορούν να συμμετέχουν».
Μετά από περισσότερους από έξι μήνες εκπαίδευση, οι μάχιμες στρατιώτες άρχισαν να εκπαιδεύονται στην ταξιαρχία Σαγκι, στο τάγμα Καρακάλ, με έναν ειδικό ουλαμαγό. Οι μάχιμες στρατιώτες επιλέχθηκαν για την εκπαίδευση αρχηγού εκτελώντας επιχειρησιακά καθήκοντα για ενάμισι μήνα, ενώ οι υπόλοιπες μάχιμες στρατιώτες συνέχισαν την επιχειρησιακή τους αποστολή για έξι μήνες. «Υπάρχουν επιπλέον επιχειρησιακοί στόχοι που μπορούμε να πετύχουμε στην συνοριακή δέσμη ασφαλείας και το όπλο των τεθωρακισμένων με αυτές τις γυναίκες στρατιώτες. «Το εκπαιδευτικό στάδιο χαρακτηρίστηκε ως επιτυχημένο, τόσο σε εκπαιδευτικούς όρους όσο και από επιχειρησιακή άποψη, και όλοι οι στόχοι που τέθηκαν στις μάχιμες στρατιώτες ολοκληρώθηκαν», δήλωσε ο ταξίαρχος Χάσσον.
Λοχίας Σιράν
H λοχίας Σιράν άρχισε την υπηρεσία της στο τάγμα Καρακάλ: «Η συντροφικότητα είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο άρμα μάχης. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τις στιγμές στην εκπαίδευση, όταν ήμουν με το πλήρωμα μου εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο εφτά ημέρες την εβδομάδα (24/7). Ποτέ θα τα παρατήσαμε. Χωρίς τα κορίτσια, ολόκληρη η άσκηση θα ήταν τελείως διαφορετική για μένα».
Κατά την εκπαίδευση των τεθωρακισμένων, πέντε από τις 15 στρατιώτες επιλέχθηκαν ως οι κατάλληλες για την εκπαίδευση αρχηγού. «Οι τέσσερις υπόλοιπες στρατιώτες είναι καταπληκτικές νέες γυναίκες, επαγγελματίες και αφοσιωμένες», δήλωσε ο ταξίαρχος Χασσον. «Τις γνώρισα προσωπικά, άκουσα τι έχουν να πουν. Το να είσαι πρωτοπόρος δεν είναι εύκολο πράγμα».
Η εκπαίδευση τους περιελάμβανε οχτώ εβδομάδες βασική εκπαίδευση, έξι εβδομάδες εκπαίδευση στην βάση Σιζαφόν, 14 εβδομάδες προχωρημένη εκπαίδευση και μια εκπαίδευση που ήταν παρόμοια με αυτή των μάχιμων στρατιωτών. Διδάχθηκαν για τις τακτικές πληροφορίες, τις πολεμικές επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και άλλα.
Λοχίας Σαρλότ
Η λοχίας Σαρλότ ξεκίνησε την υπηρεσία στο τάγμα Καρακάλ. «Πιστεύω ότι οι ‘IDF’ πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη ευθύνη στις γυναίκες σε όλους τους τομείς, ακόμα και αν σωματικώς είναι διαφορετικές από τους άνδρες».
«Δεν τις παρατήσαμε, δεν συμβιβαστήκαμε με κάτι λιγότερο από το καλύτερο και το ξέρουν αυτό», δήλωσε ο ταξίαρχος Χάσσον. «Πρέπει να τις επιβραβεύσουμε, εκπαιδεύθηκαν ως αληθινοί μάχιμοι στρατιώτες».
Λοχίας Ονσάτ
Η λοχίας Ονσάτ ξεκίνησε την υπηρεσία της στο τάγμα Καρακάλ. Ο παππούς της Ονσάτ ήταν λοχίας στην 7η ταξιαρχία κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. «Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική υπηρεσία που δεν έχει ο καθένας την ευκαιρία να βιώσει».
Απόδοση/Μετάφραση απο το “IDF.il” για την Προέλαση.
www.proelasi.org/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά