Στρατιωτικό Μουσείο Σχολής Ευελπίδων



Το Μουσείο ιδρύθηκε με τον επίσημο τίτλο «Μουσείο Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων» στις 10 Ιουνίου του 1941 και λειτούργησε σαν Ειδική Στρατιωτική Υπηρεσία με συνολική δύναμη 6 μονίμων Αξκων και 13 ιδιωτών διαφόρων ειδικοτήτων. Το κυριότερο μέρος της αποστολής της υπηρεσίας αυτής που λειτούργησε σε όλο το διάστημα της ξενικής κατοχής (1941-44) ήταν η περισυλλογή και διαφύλαξη των εχόντων κειμηλιακή μορφή και αξία αντικειμένων και υλικών που υπήρχαν στους διαφόρους χώρους και αίθουσες της Σχολής, συμπεριλαμβανομένων του Ηρώου (της κεντρικής πλατείας) και του ανδριάντα του ευέλπιδος Ρωσσέτη Σκαρλάτου.


Στους χώρους του μπορεί να παρατηρήσει κανείς αξιόλογα εκθέματα, κάποια από τα οποία είναι μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα όπλα που υπάρχουν, είτε χρησιμοποιήθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό είτε είναι λάφυρα, ενώ υπάρχουν ακόμα θρησκευτικά κειμήλια, ιδιωτικές συλλoγές, μετάλλια, γεωδαιτικά όργανα και πίνακες ζωγραφικής.


Αναλυτικά οι συλλογές του μουσείου:


  • Μηχανήματα όπως πυξίδες και χωροβάτες-σκοπευτικά όλμων.
  • Κειμήλια όπως προσωπικά αντικείμενα αποφοίτων Σχολής.
  • Θρησκευτικά σύμβολα όπως εικόνες Βυζαντινών και νεότερων χρόνων (Εικόνες Θεοτόκου – Αρχαγγέλου Μιχαήλ 1650 – 1900) και ένα σπάνιο Ιερό Ευαγγέλιο του 1500.
  • Στολές ευελπίδων και Αξιωματικών του 20ού αιώνα.
  • Οπλισμός ο οποίος αποτελείται από :
    (1) Τυφέκια
    (2) Υγρόψυκτα – Αερόψυκτα Πολυβόλα και υποπολυβόλα
    (3) Τρομπόνια
    (4) Πιστόλια, Κουμπούρες και Περίστροφα
    (5) Πιστόλια χειροβομβίδων και χειροβομβίδες
    (6) Όλμους
    (7) Α/Τ 1ης γενιάς
  • Ανάγλυφα και παραστάσεις όπως ανάγλυφοι γεωγραφικοί χάρτες Ελλάδος από το 1881 έως το 1953 (Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Πολέμου Κορέας, Μάχης Κρήτης κ.λπ. )
  • Σημαίες όπως η Πολεμική Σημαία Σχολής του 1940 και η Πολεμική Σημαία του 70ού Συντάγματος Πεζικού.
  • Παράσημα και μετάλλια που περιλαμβάνουν μια συλλογή παρασήμων, πολεμικών μεταλλίων και διαμνημονεύσεων που απονεμήθηκαν στους απόφοιτους της Σχολής.
  • Ιστορική βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει ιστορικά έγγραφα της Σχολής από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που αφορούν στους ευέλπιδες που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης, χάρτες και φωτογραφίες από τη ζωή των ευελπίδων, λευκώματα τάξεων καθώς και διδαχθέντα στη Σχολή εγχειρίδια.
Διεύθυνσή:

Λεωφ. Βάρης Κορωπίου 80, Κίτσι 194 00,
https://museumfinder.gr/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά