Πώς δημιουργήθηκε το στρατιωτικό σιωπητήριο, από έναν στρατηγό που δεν ήξερε μουσική, αλλά έβρισκε βαρετό το παλιό εμβατήριο

Η χαρακτηριστική μελωδία που ανακοινώνει το τέλος της ημέρας για τους στρατιώτες και κοσμεί τις στρατιωτικές κηδείες, δημιουργήθηκε τυχαία από το σφύριγμα ενός στρατηγού. Ο Νταν Μπάτερφιλντ έμεινε γνωστός στην ιστορία για τη μελωδία που σφύριξε και οδήγησε στη δημιουργία του στρατιωτικού σιωπητηρίου.
Ο στρατηγός Νταν Μπάτερφιλντ
Όλα ξεκίνησαν όταν δημιουργήθηκε προβληματισμός για το σάλπισμα που ακουγόταν στο τέλος της ημέρας μετά το σιωπητήριο. Το 1862 στο τέλος μιας τυπικής στρατιωτικής ημέρας, ο στρατηγός Μπάτερφιλντ κάλεσε τον σαλπιγκτή της ταξιαρχίας στη σκηνή του.
Παραπονέθηκε για το σάλπισμα που ακουγόταν. «Δεν ήταν αρκετά μουσικό». Ο σαλπιγκτής Όλιβερ Γ. Νόρτον έλεγε ότι ο Μπάτερφιλντ ήθελε ένα σάλπισμα το οποίο θα προέτρεπε με τη μουσική του τους άντρες να σβήσουν τα φώτα και να ξαπλώσουν για να ξεκουραστούν στην ησυχία του στρατοπέδου.
O σαλπιγκτής Όλιβερ Νόρτον
Ο στρατηγός θέλησε να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό. Ο ίδιος όμως δε μπορούσε να γράψει μουσική. Γι’ αυτό και σφύριξε τη μελωδία στο σαλπιγκτή Νόρτον. Για το νέο προσκλητήριο σάλπισμα που δημιουργήθηκε, ο Μπάτερφιλντ φαίνεται να εμπνεύστηκε από κομμάτια ενός παλαιότερου το οποίο δεν παιζόταν πια. Αποφάσισε να το αναθεωρήσει για να αποτυπώσει τη διάθεση που επιθυμούσε.
Για αρκετό καιρό ο σαλπιγκτής Νόρτον έπαιζε στην τρομπέτα τη μελωδία που ο στρατηγός του σφύριζε, μέχρι αυτός να ικανοποιηθεί. Τη μέρα που  τελικά συμφώνησε, ο σαλπιγκτής χρησιμοποίησε τη νέα μελωδία το βράδυ εκείνης της μέρας για να σημάνει τη λήξη της. Όταν οι στρατιώτες άκουσαν την καινούργια μελωδία, άρχισαν να προσθέτουν στίχους στο τραγούδι.
«Put out the lights, go to sleep, go to sleep, go to sleep»
Οι σαλπιγκτές από τις άλλες ταξιαρχίες, που είχαν στρατοπεδεύσει κοντά, εντυπωσιάστηκαν τόσο που και αυτοί άρχισαν να το χρησιμοποιούν. Από εκεί και πέρα η νέα μελωδία διαδόθηκε σε όλο το στράτευμα, καθώς επίσης και στον στρατό της Συνομοσπονδίας.
Έτσι δημιουργήθηκε η μελωδία που αναγγέλλει τη λήξη της στρατιωτικής ημέρας. Η συνεργασία ενός στρατηγού και ενός σαλπιγκτή δημιούργησαν τις 24 μουσικές νότες που καθιερώθηκαν ως το στρατιωτικό σιωπητήριο.

mixanitouxronou
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά