Εορτασμός των 60 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι περιττό να αναφέρω πόση χαρά και υπερηφάνεια αισθάνομαι που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, στην έδρα της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών, μαζί με τα ένδοξα «βατράχια», τους εν ενεργεία αλλά και τους βετεράνους, για να γιορτάσουμε τα 60 χρόνια από την ίδρυση της σχολής.

Μια σχολή που επί τόσα χρόνια εκπαιδεύει στελέχη τα οποία επιτελούν την πιο σημαντική αποστολή για την πατρίδα. Στελέχη που θωρακίζουν την άμυνα της πατρίδας, με το υψηλό ηθικό, την άρτια εκπαίδευση, την πειθαρχία και την άψογη εκτέλεση των αποστολών που τους ανατίθενται. Αποστολές που πολλές φορές αρχειοθετούνται με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» ή «ειδικού χειρισμού» ή άλλες αποστολές οι οποίες δεν βρίσκονται καν στα αρχεία για να αποτελέσουν υλικό για τον ιστοριογράφο του μέλλοντος. Αποστολές, όμως, που έχουν διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Σήμερα, που επισκεπτόμαστε τις εγκαταστάσεις στις οποίες λειτουργεί και εκπαιδεύεται η Μονάδα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προετοιμαζόμαστε για μια καινούργια ημέρα για τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών. Είναι γνωστό ότι κάθε μέρα στην οικογένεια των βατραχανθρώπων χαρακτηρίζεται από την επίπονη εκπαίδευση για την απόκτηση ιδιαιτέρων ικανοτήτων που συνδυάζουν τη δύναμη με την ψυχή, την τόλμη με την υπευθυνότητα, το θάρρος με τη γνώση.

Αυτό γίνεται αντιληπτό από τον ελληνικό λαό και από το Πολεμικό Ναυτικό που αισθάνονται περήφανοι για εσάς. Όποτε επιχειρείτε, ανταποκρίνεστε στο ακέραιο στο καθήκον σας, με αποφασιστικότητα, ορμή, σχέδιο και πίστη στην πατρίδα και στα ιδανικά που όλοι μαζί υπηρετούμε.

Όλοι μας αντλούμε δύναμη από το παράδειγμά σας, από τον τρόπο που εκτελείτε το καθήκον σας, μαθαίνουμε πώς είναι να προσφέρεις στην πατρίδα και στο έθνος. Θέλω να ξέρετε ότι η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων - και εν προκειμένω των βατραχανθρώπων - σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους αποτελεί μήνυμα προς όλους, τόσο προς τους συμμάχους και εταίρους μας που έχουν επιλέξει η εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων να γίνεται εδώ στην Ελλάδα, στην Κρήτη, στο ΚΕΝΑΠ, όπως επίσης και στους αντιπάλους μας. Ένα μήνυμα αξιοπιστίας, σταθερότητας, αλλά κυρίως ένα μήνυμα αποτροπής.

Αγαπητά στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών είμαστε εδώ για να τιμήσουμε παλαιούς βατραχανθρώπους που κάποιοι από αυτούς δεν βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας, αλλά δεν θα πάψουν ποτέ να είναι παρόντες στη μνήμη μας.

Απευθυνόμενος στους πρώην Διοικητές της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, καθώς και στον Νίκο Καρτελιά, τον αρχαιότερο βατραχάνθρωπο, θέλω να πω πως η παράδοση κτίστηκε από εσάς, με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία.

Κατορθώσατε να εμφυσήσετε στους νεότερους το πραγματικό νόημα της αποστολή σας και είμαι σίγουρος ότι την ίδια ικανοποίηση που αισθανόμαστε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αλλά και κάθε μέλος της ευρύτερης οικογένειας των Ενόπλων μας Δυνάμεων αισθάνεται και ο ελληνικός λαός.

Κύριε Διοικητά της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, θέλω να σας συγχαρώ για την άρτια οργάνωση και το υψηλό επίπεδο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και των εγκαταστάσεων της Μονάδας σας.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στο υψηλό έργο που επιτελείτε, αλλά και στις ανάγκες που έχετε.

Όπως ανέφερε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η δημιουργία της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση και στην εξέλιξη των στελεχών μας

Θέλω να επισημαίνω ότι προωθούμε την αποκατάσταση αδικιών του παρελθόντος σχετικά με το επίδομα των στελεχών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και θα μεριμνήσουμε άμεσα για τα κονδύλια τα οποία απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας.

Ως Υπουργός Άμυνας θέλω να πω ότι έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τη Μονάδα. Δεν υπηρέτησα εδώ, αλλά με βοήθησε ο Θεός να γνωρίσω από κοντά δύο από τα «τέρατα» των Ελλήνων βατραχανθρώπων, που είχα την τιμή επί πολλά χρόνια να είμαι κοντά τους, τον αείμνηστο Μανώλη Παπαγρηγοράκη που ήταν ένας από τους ανθρώπους που μου έμαθαν την κατάδυση μαζί με τον Νίκο Καρτελιά, τον Αλέξανδρο Παπαδόγγονα, τον Γιάννη Περίδη, που συνεχίζουμε να καταδυόμαστε μαζί, τον Γιώργο Δερβίση και άλλους. Ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης, που αποτελεί όχι μόνο την αρχή της κατάδυσης για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά με το βιβλίο του «Ο Υποβρύχιος Άνθρωπος» άνοιξε τα μάτια σε όλους όσοι ασχολήθηκαν με την κατάδυση και μέχρι σήμερα σαν μαθητές ξεκινούν αυτή τη δραστηριότητα.

Εν συνεχεία είχα την τιμή να γνωρίσω τον «Ντάνυ» Θεοφανίδη. Δεν χωρίσαμε ποτέ με τον «Ντάνυ» και με τίμησε με τη συνεργασία του όταν ήμουν Υφυπουργός στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βέβαια αν δεν μας είχε χωρίσει ο Θεός, θα ήταν και σήμερα κοντά μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ένας αξιωματικός που αποτέλεσε θρύλο για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά άφησε και παρακαταθήκες.

Το γεγονός ότι σήμερα βρίσκεστε όλοι εσείς εδώ, δεν έχει να κάνει μόνο με τη σκληρή εκπαίδευση και τη συναδελφικότητα, έχει να κάνει και με όλα αυτά που έχουν ακουστεί ως θρύλοι για αυτή τη Μονάδα και έχουν ακουστεί πολύ λιγότερα από αυτά που έχουν γίνει.

Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι αυτή η συνάντηση σήμερα δεν αποτελεί μνημόσυνο για αυτά που έγιναν μέχρι χθες, αλλά αποτελεί προοπτική για το αύριο. Η παρουσία όλων εσάς που ήρθατε από τα άκρα της Ελλάδας, από τα νησιά μας, από τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί την εγγύηση για το μέλλον, γιατί όσο υπάρχουν οι Έλληνες βατραχάνθρωποι δεν θα τολμήσει κανείς ποτέ να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία.











Όσον αφορά την πολιτική ηγεσία, θέλω να ξέρετε ότι οι κανόνες εμπλοκής είναι απελευθερωμένοι και ξέρουν καλά ότι όποιος τολμήσει να ανέβει σε ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρχει την επόμενη στιγμή. Δεν παίρνει πλέον ο άνεμος τις σημαίες, τις σημαίες τις υποστέλλουμε μόνο εμείς για να τις αντικαταστήσουμε όταν φθαρούν».
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά