Τσίπρας: Στα F-16 δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά

© Παρέχεται από: Newmoney.gr
Δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά ωφέλη (ΑΩ) στη συμφωνία για τα F-16 με εξαίρεση την ΕΑΒ είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες αγορές στο μέλλον.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού επέμεινε στη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα γίνει σε βάθος δεκαετίας αναρωτώμενος «δεν είναι πολλά αφού επείγει;». Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε το χαρτί της Σούδας προτείνοντας να συγκροτηθεί ένα συμβούλιο εθνικής ασφαλείας.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αγορών
«Μέσα απ' την κερκόπορτα των ΑΩ δόθηκαν μίζες, γιγαντώθηκαν ιστορίες διαπλοκής. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε αυτή τη συμφωνία και σε καμία συμφωνία που μπορεί να κάνουμε στο μέλλον αντισταθμιστικά οφέλη. Αφήνω μονάχα μια πιθανότητα εξαίρεσης εκτός από την ΕΑΒ και αυτά σαφώς κοστολογημένα» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας «εμείς τιμούμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».
Σύμφωνα με όσα είπε για το κόστος «θα συμπεριληφθεί στην δαπάνη που υπάρχει για τους εξοπλισμούς στο υπουργείο Άμυνας, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για καινούρια δαπάνη»
Επιχειρώντας να εξηγήσει τι έγινε στις δαπραγματεύσεις είπε ότι στο Letter of Request (LOR) ζητήθηκε μια τιμή προσφοράς για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου των F-16.
«Το σύνολο των αεροσκαφών ήταν 123. Ζητήσαμε από το Κογκρέσο έγκριση για το σύνολο των αεροσκαφών. Το Κογκρέσο ενέκρινε το ανώτατο ποσό. Στην περίπτωσή μας το ανώτατο ποσό είναι περίπου 2,4 δισ. δολάρια ή 2 δισ. ευρώ. Το δικό μας το ταβάνι είναι το 1,1 δισ. ευρώ. Τόσο απλά. Δαπάνη σε βάθος 10ετίας, δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια το χρόνο» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Αυτή είναι η αγορά του αιώνα... Οι δαπάνες, οι σπατάλες...» πρόσθεσε επικαλούμενος το παράδειγμα του τι είχε συμβεί επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου για παραλαβή F-16 όταν «το ανώτατο όριο ήταν 3,6 δισ. δολάρια και τελικά αυτό που δώσαμε ήταν 1,7 δισ. δολάρια».
«Θα έρθει η απάντηση, θα τη δουν τα επιτελεία, θα ενημερωθεί η Βουλή κι έπειτα θα αποφασίσουμε το ύψος της συμφωνίας. Με το που θα έρθει η απάντηση από την αμερικανική πλευρά σχετικά με τις τιμές και την ακριβή αναβάθμιση των F-16 στις 3 Νοεμβρίου θα τεθεί υπόψιν και της επιτροπής Εξοπλισμών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr 
msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά