Ημερήσια Διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940




ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
 ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό,

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 που τιμούμε σήμερα, είναι ημέρα εθνικής ενότητας και υπερηφάνειας, ενώ τα γεγονότα της εποποιίας του 1940 αποτελούν μία ακόμη ψηφίδα ηρωισμού στη μακραίωνη ιστορία μας.

Με συγκίνηση και θαυμασμό ανακαλούμε στη μνήμη μας, τις ημέρες που σύσσωμος ο Ελληνικός λαός έγραψε με ανεξίτηλο τρόπο σελίδες δόξας, απέναντι στην επίθεση του φασισμού κατά των όσιων και ιερών της Πατρίδας μας.

Μιας επίθεσης που ξεκίνησε με τον άνανδρο τορπιλισμό του καταδρομικού «Έλλη» στις 15 Αυγούστου 1940 την ημέρα του εορτασμού της Παναγίας στο λιμάνι της Τήνου και έδειξε τις επεκτατικές προθέσεις και ανίερες επιδιώξεις του Μουσολίνι.

Την 28η Οκτωβρίου 1940 μας ζητήθηκε να απαρνηθούμε την υπερήφανη ιστορία μας και να ξεχάσουμε  πως σε αυτή τη γη έζησαν κάποτε ο Λεωνίδας, ο Κολοκοτρώνης, και τόσοι άλλοι ήρωες. Η απάντηση ήταν «ΟΧΙ». Ένα «ΟΧΙ» που ανανέωσε το ιερό συμβόλαιο του Ελληνικού λαού με την ιστορία. Ένα «ΟΧΙ» που γέμισε ελπίδα και θαυμασμό τους συμμάχους.

Το «ΟΧΙ» που ξαναθύμισε σε όλη την οικουμένη το «Μολών Λαβέ» του Λεωνίδα, το «δε την πόλιν σοι δούναι …» του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, το «Ελευθερία ή θάνατος» των αγωνιστών του 1821.
Απ' άκρη σε άκρη της Ελλάδας, της Κύπρου και από τους Έλληνες του εξωτερικού ξεχείλισε το ποτάμι του ενθουσιασμού. Όλοι ενωμένοι έδωσαν τη μάχη και η εισβολή αποκρούστηκε επιτυχώς χάρη στην αλύγιστη αντίσταση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και το ψυχικό σθένος του Έλληνα μαχητή. Όπως έγραψε ο Αριστοτέλης: «Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής». Ανδρείος είναι αυτός που δεν φοβάται τον τιμημένο θάνατο. Και οι ήρωες του 1940 ήταν πραγματικά ανδρείοι!

Η ιαχή «ΑΕΡΑ» των Ελλήνων πολεμιστών, αντηχούσε στα βουνά της Βορείου Ηπείρου και γέμιζε φόβο και τρόμο τα αντίπαλα στρατεύματα. Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου τη μια μετά την άλλη: Κορυτσά, Μοσχόπολη, Πρεμετή, Αργυρόκαστρο, Χειμάρρα και Κλεισούρα. Το Πολεμικό Ναυτικό με μπροστάρη το Υποβρύχιο «Παπανικολής» γράφει νέα εποποιία στη θάλασσα και η Πολεμική μας Αεροπορία αναδεικνύει ήρωες όπως ο Μητραλέξης και ο Βαλκανάς. 

Η ηρωική αυτή αντίσταση της Ελλάδας υπήρξε όμως και ιστορικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, κρίσιμο για την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Διότι το αθάνατο «ΟΧΙ» περιλαμβάνει όχι μόνο τους διαχρονικούς αγώνες του ελληνικού Έθνους για την υπεράσπιση της ελευθερίας, αλλά και τη διαφύλαξη των υψηλών αξιών του ελεύθερου και πολιτισμένου κόσμου.

Γυναίκες και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Αυτός υπήρξε ο μεγάλος Ελληνικός αγώνας του έπους του 1940. Ένας αγώνας με πανανθρώπινο χαρακτήρα και σπονδή του Ελληνικού Έθνους στο βωμό της ελευθερίας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον έχουμε ως ιερή παρακαταθήκη και να συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε σε φίλους και αντιπάλους κάτι πολύ σημαντικό και σπουδαίο, ότι η Ελλάδα είναι ελεύθερη εξαιτίας της θυσίας και του αίματος που έχυσαν οι ήρωες μας στα πεδία των μαχών.
Ζούμε σε μία περίοδο γεωπολιτικών αμφισβητήσεων και ανακατατάξεων οι οποίες εκτυλίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Η Ελλάδα έχει ισχυρή και δυναμική παρουσία στη διεθνή πολιτική σκηνή και αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθηση της συνεργασίας των λαών, διαχειριζόμενη με αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Χάρη σε εσάς μπορούμε να εκπέμπουμε τα μηνύματα που μας χαρακτηρίζουν ως έθνος, τα μηνύματα της ειρήνης και της ασφάλειας, της φιλίας και της συνεργασίας, αλλά και της αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, είναι άγρυπνες και πάντα σε ετοιμότητα στα μετερίζια της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου, στον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας, στην  θάλασσα και στον αέρα.
Τα στελέχη, τα στρατευμένα παιδιά και οι εθνοφύλακες μας υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Πατρίδας, ενστερνιζόμενοι στο έπακρο τον όρκο που έχουν δώσει στη Σημαία να την  υπερασπίζονται «μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός τους» και μας διασφαλίζουν τα μείζονα αγαθά, την ελευθερία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δρα συνεχώς με γνώμονα τη διαρκή ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων, ενισχύοντας την αποτρεπτική μας ικανότητα. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη συνεχείς δράσεις για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών και των στρατευμένων μας, στόχο υψίστης προτεραιότητας για εμάς.

Θα ήθελα για ακόμη μία φορά να σας συγχαρώ για την άριστη εκτέλεση της αποστολής σας και την πολύτιμη αρωγή σας στο κοινωνικό σύνολο οποτεδήποτε χρειάζεται.

Γυναίκες και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Γιορτάζοντας σήμερα 77 χρόνια μετά, το έπος του 1940, ας αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωές μας και ας δώσουμε όλοι μαζί, τη δική μας υπόσχεση, ότι οι αγώνες και τα κατορθώματά τους θα αποτελούν φάρο της εθνικής μας συνείδησης.

Τιμή και δόξα στην ηρωική γενιά του 1940 που έδωσε τα πάντα για το Έθνος και την πίστη μας. Υπό την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, σας καλώ όλους να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο το εθνικό σας έργο.

Ζήτω το Έθνος,
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940,
Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις.

                -O-
Υπουργός Εθνικής Άμυνας
    Πάνος Καμμένος
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά