Απόψεις και προτάσεις του Επίτιμου Προέδρου της ΕΣΠΕ Θεσσαλίας Ηλία Νατσιούλα , για την συνδικαλιστική εκπροσώπηση των Στρατιωτικών (Άρθρο 27 στο σχέδιο Νόμου)

Γράφει ο κ. Ηλίας Νατσιούλας (Επίτιμος Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Θ)

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλος «ντόρος» για την συνδικαλιστική εκπροσώπηση των στρατιωτικών. Οι μεν προσπαθούν να περάσουν τους «δικούς τους» και οι δε επίσης τους «δικούς τους». Από τους «έξω» χαρακτηρίζονται οι μεν του «τάδε κόμματος» και οι δε του «τάδε κόμματος».

Στη δε συζήτηση στη Βουλή ακούστηκαν εκφράσεις, χαρακτηρισμοί και υπήρξαν  αλληλοσυγκρούσεις για το ποιος θα κυριαρχήσει. Η εικόνα που πέρασε προς τα έξω ήταν για το ποιος θα πάρει την καρέκλα και όχι για το ποιος θα διεκδικήσει λύσεις στα προβλήματα.

Αιτία όλων αυτών είναι οι φωτογραφικές διατάξεις, ο αποκλεισμός ενώσεων και ο διορισμός εκπροσώπων  "με απευθείας ανάθεση" χωρίς τη διενέργεια εκλογών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας που έχει δείξει ότι επιδιώκει την ενότητα, θέλω να πιστεύω ότι θα πράξει το δικαιότερο για την συνδικαλιστική εκπροσώπηση των στρατιωτικών χωρίς αποκλεισμούς και με εκλογή των εκπροσώπων μέσα από εκλογικές διαδικασίες.

Για αυτό κατά την  άποψη μου θεωρώ ότι πρέπει να αποσυρθούν οι φωτογραφικές διατάξεις και με το άρθρο 27 να καθοριστεί ότι:

Α. Θα προκηρυχτούν εκλογές σε όλες τις περιφερειακές ενότητες που έχουν ήδη συσταθεί ανά Νομό όχι νωρίτερα από τρεις (3) µήνες και όχι αργότερα από πέντε (5) µήνες από την ψήφιση αυτού του άρθρου. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν όλο και περισσότερα μέλη στις ενώσεις.

Β. Θα δημιουργηθεί νέο δευτεροβάθμιο σωματείο από εκλεγμένους αντιπροσώπους αυτών των ενώσεων μετά την πάροδο πέντε (5) μηνών από την ψήφιση του άρθρου όπου ως ιδρυτικά μέλη θα συμμετάσχουν κατόπιν αποφάσεων του ΔΣ όσα σωματεία έχουν ήδη συσταθεί μεχρι αυτή την ημερομηνία. Για τον αποκλεισμό σωματείου από ιδρυτικό μέλος του δευτεροβάθμιου οργάνου θα πρέπει να υπάρχει απόφαση ΔΣ περί μη συμμετοχής του. 

Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί το φαινόμενο  "μαζεύουμε τρεις δικές μας περιφερειακές ενότητες και φτιάχνουμε ομοσπονδία" και όλες οι ενώσεις που έχουν δημιουργηθεί 5 μήνες μετά την ψήφιση του άρθρου συμμετέχουν  ή δεν συμμετέχουν στη δημιουργία του δευτεροβάθμιου σωματείου. Μετά την ίδρυση του νέου και μοναδικού δευτεροβάθμιου σωματείου και την έγκριση του καταστατικού του θα διενεργηθούν εκλογές εντός 3 μηνών. Με αυτό τον τρόπο συμμετέχουν όλες (όσες επιθυμούν) οι περιφερειακές ενότητες και με αντιπροσώπους εκλεγμένους μέσα από νέες εκλογικές διαδικασίες.

Άλλωστε τα δυο σωματεία ΠΟΕΣ και ΠΟΜΕΝΣ εκτιμάται ότι θα έχουν δρόμο και χρόνια μπροστά τους με τις δικαστικές διαμάχες αν ψηφιστεί το άρθρο με φωτογραφικές διατάξεις.  Το έργο ήδη παίζεται εδώ και ένα χρόνο. Και αν σήμερα έρθουν φωτογραφικές διατάξεις στις οποίες αντιδρούν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, αν τυχόν  σε 1 με 2 χρόνια  αλλάξει η Κυβέρνηση ποιος δεν μας λέει ότι δεν θα υπάρχει νέο επεισόδιο στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση; 

Όσον αφορά το θέμα των τριών (3) περιφερειακών ενώσεων (ΕΣΠΕΘ, ΕΣΠΕΗΠ, ΕΣΠΕΚΜ) που υπάρχουν, έχουν τροποποιήσει τα καταστατικά τους σύμφωνα με το Νόμο και είναι ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο να παραμείνουν ως τα μοναδικά πρωτοβάθμια περιφερειακά σωματεία και να συμμετάσχουν στο δευτεροβάθμιο σωματείο. Φυσικά θα απαγορεύεται η δημιουργία άλλων περιφερειακών ενώσεων.

Ας μην ξεχνάμε ότι στη θεσμοθέτηση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των αστυνομικών, συστήνονταν πρωτοβάθμια σωματεία ανά Νομό μέχρι το βαθμό του ανθυπαστυνόμου και πρωτοβάθμια σωματεία στις περιφέρειες για τους Αξκους.  

Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική από όλους τους εμπλεκόμενους που αντιδρούν, θα υπάρξει ενότητα και θα χτιστεί η συνδικαλιστική εκπροσώπηση σε γερές και στέρεες βάσεις.  
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά