ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Σ.ΠΕ.Θ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Του Προέδρου της Ε.Σ.ΠΕ.Θ


ΠΡΟΣ   : Βουλευτές Θεσσαλίας 
      
ΚΟΙΝ.   : Βουλευτές Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας
   ΜΜΕ – Στρατιωτικοί Συντάκτες

 
ΘΕΜΑ : Κατάργηση Περιφερειακών Ενώσεων


 Αξιότιμοι Κύριοι/Κυρίες Βουλευτές,


  Σκοπός της παρούσας είναι η ανάδειξη, ενός πολύ σοβαρού θέματος, που προέκυψε κατά την κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου του ΥΠ.ΕΘ.Α προς συζήτηση και ειδικότερα όσον αφορά το άρθρο 27, με την τροποποίηση του άρθρου 30Γ Ν.1264/1982, με το οποίο καταργούνται ουσιαστικά οι Ενώσεις Στρατιωτικών σε επίπεδο Περιφέρειας.

 Σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα του άρθρου 50, παρ. 4 του Ν.4407/2016, ορίζεται ότι: 

 α. Σε κάθε Περιφέρεια (Ο.Τ.Α) ή Περιφερειακή Ενότητα του Ν. 3852/2010 (Α΄87), όπως ισχύει κάθε φορά, μια πρωτοβάθμια Περιφερειακή Ένωση εν ενεργεία Στρατιωτικών, με την επωνυμία: «Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας ....», στην οποία δύνανται να εγγραφούν οι υπηρετούντες στις Μονάδες, που εδρεύουν στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας αυτής, εν ενεργεία στρατιωτικοί όλων των Κλάδων και βαθμών, ως και των Κοινών Σωμάτων, ανεξαρτήτως προέλευσης.

 Ο νομοθέτης όρισε τα παραπάνω πριν από 14 μήνες και νομοθέτησε τον τρόπο λειτουργίας των Ενώσεων όσον αφορά τη συλλογική έκφραση των Ελλήνων Στρατιωτικών.

 Αναρωτιέται ο κάθε καλόπιστος συνάδελφος, πως τώρα έρχεται εκ νέου,                  (ο νομοθέτης) προσπαθώντας εμφανώς να καταργήσει τις Περιφέρειες και μάλιστα με τρόπο αντισυνταγματικό – αντιδεοντολογικό, καθόσον τα συγκεκριμένα σωματεία, εναρμονίστηκαν ως όφειλαν, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα του, (ξοδεύοντας μάλιστα αρκετά χρήματα για την εναρμόνιση) και ταυτόχρονα προκήρυξαν εκλογές, είτε για τα Διοικητικά Όργανα των Σωματείων, είτε για τους Αντιπροσώπους – Συνέδρους. Ουσιαστικά θα καταργηθούν νομικά πρόσωπα, όπως στην προκειμένη δική μας περίπτωση, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (Ε.Σ.ΠΕ.Θ), η λειτουργία της οποίας ανατρέχει στο έτος 2012, καθώς επίσης και εκλεγμένα φυσικά πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν το νομικό πρόσωπο της Ενώσεως.

 Η συγκεκριμένη τροποποιητική διάταξη θυμίζει αυτό που κοινώς ονομάζεται «Κοπτοραπτική» γιατί ουσιαστικά κόβει και ράβει, μέχρι να καταφέρει να φέρει στα μέτρα του αυτό που επιθυμεί. Η  νομοθέτηση ταυτόχρονα έχει  και παιδευτικό ρόλο, απονέμεται στο όνομα του ελληνικού λαού και αυτός πρέπει να γνωρίζει αλλά και να καταλαβαίνει τα επιχειρήματα του  νομικού  συλλογισμού. Ο αντίθετος λόγος σε αυτό είναι ότι, σίγουρα, ένας «κακός» νόμος δεν είναι πάντα αντισυνταγματικός. Το να  χαρακτηρίζεται, όμως, από εμφανείς αντινομίες και να «φωτογραφίζει» συγκεκριμένα πράγματα είναι διπλό σφάλμα. Τα όρια κάθε δημοκρατικής τάξης αλλά και κάθε νομιμότητας είναι συγκεκριμένα. 

  Σε κάθε  ευνομούμενη   κοινωνία   υπάρχουν κανόνες. Οι κανόνες οφείλουν να είναι γενικοί και αόριστοι, να καταλαμβάνουν αόριστο αριθμό περιπτώσεων και προσώπων και ποτέ δεν δύνανται να εξειδικεύουν κατά περίπτωση, πλην αν συντρέχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον. Τα παραπάνω είναι στοιχεία καλής νομοθέτησης  και σε κάθε Κράτος Δικαίου ο νομοθέτης οφείλει να τα έχει ως βασικά εργαλεία. 


 Αξιότιμοι Κύριοι/Κυρίες Βουλευτές,

 Όπως γνωρίζετε το Πολυνομοσχέδιο τέθηκε προς συζήτηση και εν συνεχεία θα οδεύσει προς ψήφιση. Αντιλαμβάνεστε τις σοβαρές επιπτώσεις που θα επιφέρει η ψήφιση από την πλευρά σας όσον αφορά το άρθρο 27.  Ένα τέτοιο ενδεχόμενο της επικείμενης κατάργησης των Περιφερειακών Ενώσεων θα σας κρίνει προσωπικά καθώς επίσης προσωπική και ονομαστική ευθύνη, θα έχουν όσοι βουλευτές ψηφίσουν αυτό το επονείδιστο άρθρο 27.

Κατόπιν τούτων, ζητάμε την ξεκάθαρη θέση σας πάνω στο επίμαχο θέμα της ψήφισης του επονείδιστου άρθρου 32.

Η  ελευθερία, ίσως, δυσκολεύει την ισότητα αλλά η ισότητα είναι βασική έκφανση της νομιμότητας κάθε ευνομούμενης πολιτείας. 

Οφείλουμε όλοι μας να υποταχθούμε σε αυτή.

  
-Ο-
Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.ΘΣτέφανος  Κουκουράβας

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά