Νέες περικοπές σε 500.οοο συνταξιούχους του Δημοσίου, πολιτικούς, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Οι συνέπειες και οι ψευδολογίες του νόμου Κατρούγκαλου.

Σε δύο φάσεις οι περικοπές  που θα φτάσουν έως  23%. Από πέρυσι το  αναξιόπιστο  τρίο της πολιτικής ηγεσίας (Κατρούγκαλος, Πετρόπουλος, Ακσίογλου)  διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία περικοπή σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές κι σε επιδόματα. Ψεύδονταν.Τα σκοτεινά σχέδια  συνεχίσθηκαν μέχρι σήμερα. Με αστείους ισχυρισμούς λχ. από τον κ. Πετρόπουλο ότι  υπάρχει αύξηση των   μικρών συντάξεων (όπως λχ. από  345  ευρώ)  κατά 40 περίπου  ευρώ, που διαψεύδεται από ειδικούς και επιπλέον ότι θα υπάρξουν αυξήσεις όλων των συντάξεων από το 2023, όπως είπε σοβαρότατα στη Βουλή.  Όμως  οι  νέες περικοπές και η αναξιοπιστία είναι ανεξάντλητες.
Βαριές απώλειες σε 500.000  συνταξιούχους του Δημοσίου θα φέρει ο επανυπολογισμός των αποδοχών τους με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.
Μέση κύρια σύνταξη στα 868 ευρώ, από 1.050 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα, βγάζει για τη συντριπτική πλειοψηφία των παλαιών συνταξιούχων του Δημοσίου ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος».
Η μέση μείωση στις σημερινές συνάξεις του Δημοσίου από 1ης/1/2019 είναι 17,2%, αλλά με βάση τα όσα προβλέπουν η εφαρμογή του νέου Μνημονίου και ο νόμος 4472/2017, που καταργεί και τα επιδόματα συζύγου – τέκνων από 1ης/1/2019, η μείωση φτάνει στο 23%! Ειδικότερα, οι μειώσεις θα εφαρμοστούν σε δύο φάσεις:
  • Από την 1η/1/2018 στα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνεται το ποσό της νέας σύνταξης που έχει επανυπολογιστεί και το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, που είναι η μείωση της νέας σύνταξης από αυτή που παίρνουν σήμερα. Για όλο το 2018, θα λαμβάνουν το άθροισμα των δύο ποσών, δηλαδή τη νέα μικρότερη σύνταξη + την προσωπική διαφορά που έχει ημερομηνία κατάργησης.
  • Από την 1η/1/2019 η προσωπική διαφορά αλλά και τα τυχόν επιδόματα εξαλείφονται και «στην τσέπη» θα παίρνουν μόνον τη νέα σύνταξη. Η μείωση έχει πλαφόν το 18%. Τα επιδόματα θα κοπούν ξεχωριστά και η πραγματική μείωση από την περικοπή προσωπικής διαφοράς και την κατάργηση επιδομάτων φτάνει ως 23%.
Τα παραδείγματα των περικοπών στα καθαρά ποσά δείχνουν ότι:
Συνταξιούχος κατηγορίας ΠΕ με 35 έτη παίρνει σήμερα στην τσέπη 1.065 ευρώ (σύνταξη και επίδομα εξομάλυνσης) μετά τις παλιές μειώσεις, την εισφορά 6% για ασθένεια και μετά το φόρο. Με το επίδομα συζύγου (35 ευρώ) φτάνει στα 1.100 καθαρά. Με τον επανυπολογισμό και με συντάξιμες αποδοχές 1.907 ευρώ, θα πάρει 645 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη και 384 ευρώ εθνική σύνταξη, δηλαδή 1.029 ευρώ μικτά.
Μετά την εισφορά 6% για ασθένεια (-61 ευρώ) και μετά το φόρο (-54 ευρώ), θα παίρνει στην τσέπη την 1η/1/2019 913 ευρώ καθαρά. Σε σύγκριση με τα 1.065 ευρώ της σημερινής καθαρής σύνταξης, έχει διαφορά-μείωση 152 ευρώ ή 14,2%. Με την κατάργηση του επιδόματος συζύγου, η συνολική μείωση φτάνει στο 17% την 1η/1/2019.

http://db8.gr/0


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά