Ρεπορτάζ από την τελετή της ΕΑΑΣ

Η  ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ 
στην διοργάνωση της εκδηλώσεως για την 196η επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας
Υπό του Υποστρατήγου εα. Ιωάννη Δάφνη
 
 
«Αὕτη ἡ ἡμέρα ἣν ἐποίησεν ὁ Kύριος», « Χαίρε, κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σού» και ως «πότε παλληκάρια θα ζούμε στη σκλαβιά….»  Οι δύο στίχοι ύμνων της εκκλησίας και ο τελευταίος από ένα Θούριο του 1821 συμπυκνώνουν το νόημα ,το ύφος, το εύρος και το πνεύμα που θα κυριαρχούσαν στην εκδήλωση της ΕΑΑΣ την 24-3-2017,  για την 196η επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.
 
 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των: 
Προέδρου της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής και των εν τη Βουλή Κομμάτων, Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, Αστυνομίας, Διοικητού ΑΣΔΥΣ, η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη , πρόεδρος ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος Σπύρος Περβαινά , Στρατηγοί ΕΤ. Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Γεώργιος Αντωνακόπουλος και ΓΕΣ Κων/νος Γκίνης, Αντιστράτηγος Κ. Κόρκας ΕΤ Δ/της Στρατιάς Ιερολοχίτης , εκπρόσωποι Συνδέσμων Αποστράτων.
 
 
 
το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΑΣ με τα παλαιά και νεοεκλεγέντα μέλη, Υποστράτηγος Ε. Δανιάς –Πρόεδρος, Αντιστράτηγος  Β. Ροζής –Αντιπρόεδρος/νεοεκλεγείς πρόεδρος, Συνταγματάρχης Ν. Καίσαρης- Διευθύνων Σύμβουλος.
Αντιστράτηγοι Μ. Γουμαλάτσος, Β. Σταθόπουλος, Χ. Κονταρίδης, Θ. Καρανίσας ,Η. Παρασκευόπουλος, Υποστράτηγοι Α. Κράγκαρης νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος, Ι. Δεβούρος, Ταξίαρχος Δ-Χατσίκας, Συνταγματάρχες Γ. Μακρής, Χ. Ντούφας, Ανθυπολοχαγός  Κ. Παπαευαγγέλου, Αντιστράτηγος Γ. Παδούβας και Υποστράτηγος Κ. Παπακώστας, συνεργάτες ΕΑΑΣ, μαθητές στρατιωτικών Σχολών και πλήθος συναδέλφων όλων των βαθμών μετά συγγενικών προσώπων και φίλων.
 
 
Το πρόγραμμα περιελάμβανε προσφώνηση του προέδρου ΕΑΑΣ Υποστρατήγου Ε. Δανιά, εκφώνηση του πανηγυρικού από τον Αντιστράτηγο Σ. Μπελεγράτη –πρόεδρο αποφοίτων ΣΕΕΘΑ και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Σ.Μ./ΑΣΔΥΣ και Ομάδα Χορού Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.
 
 
Στην προσφώνηση του ο κ. Δανιάς αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους, έπλεξε το εγκώμιο των ηρώων 1821,που χάρις στους αγώνες και θυσίες τους εμείς είμαστε ελεύθεροι και μεταφερόμενος στη σημερινή πραγματικότητα, έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συνεργαστούν και να βγάλουν την πατρίδα μας από την κρίση.
 
 
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Υποστράτηγος Χ. Μπολώσης του οποίου το έργο,  για την κατάρτιση και την εφαρμογή του προγράμματος, ομοίου με παραγωγή ενός καλλιτεχνικού-σενάριο, σκηνοθεσία, σκηνογραφία- εξετιμήθη βαθύτατα  από τους παρισταμένους στην εκδήλωση.
 
 
Η ομιλία του κεντρικού ομιλητή Αντιστράτηγου Σ.Μπελεγράτη με θέμα «Το νόημα και οι παράγοντες του θαύματος 1821 υπό το πρίσμα της σημερινής πραγματικότητος», είχε δύο κύρια χαρακτηριστικά: Ομαδοποίηση (ενότητες) των εκφραζόμενων στην ομιλία νοημάτων (πχ. Προπαρασκευή του αγώνα , Έλληνες και ξένοι Λόγιοι, Ρόλος της Εκκλησίας, Φιλική Εταιρεία, Φιλελληνισμός, αγωνιστικές εκλάμψεις) και δεύτερον υποστήριξη των νοημάτων με εφέ (φωτεινές διαφάνειες). Ως προς το τελευταίο επισημαίνουμε δύο περιπτώσεις:
 
 
Αναφερόμενος στην άρνηση του Μέτερνιχ να δεχθεί στην Ευρώπη κάθε κίνηση που θα μετέβαλε το «Status Quo” , ο έγκριτος ομιλητής κ. Μπελεγράτης κάνοντας αντιδιαστολή της πολιτικής της βίας προς την «Τέχνη» , παρουσίασε στην οθόνη ως φόντο ,αποσπάσματα μουσικής από την Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της Όπερας της Βιέννης και δεύτερον προβολή σκηνικών εκλάμψεων στις επελάσεις (όπως του Ιππικού) των Ευζώνων στις εφόδους για την κατάληψη τουρκικών κάστρων. 
 
 
Μετά την εμπεριστατωμένη και παραστατική ομιλία του κ. Μπελεγράτη ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το χορευτικό του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού (δάσκαλος Στάθης Καλογερόπουλος) σε παραδοσιακούς Ηπειρώτικους χορούς (Ζαγορίσιος, Παραμυθιά, Φυσούνι, Στης Πάργας τον ανήφορο) καθώς και από την ορχήστρα της ΑΣΔΥΣ (Ταγματάρχης Μ. Χασούρης, Διευθυντής, Υπολοχαγός Α. Καλπακίδης τραγούδι) στα επετειακά άσματα (Σαράντα παλικάρια, οι Κολοκοτρωναίοι, Όλη η δόξα όλη η χάρη) που έκαναν το ακροατήριο να «απογειωθεί» σε επιφωνήματα και χειροκροτήματα που εξέφραζαν «εθνική πανδαισία».
 
 
O Πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, το Δ.Σ. της ΕΑΑΣ , οι κ. Μπελεγράτης, Μπολώσης, και τα καλλιτεχνικά συγκροτήματα καθώς και οι άλλοι συντελεστές της υπέροχης αυτής βραδιάς απέσπασαν τα θερμά συγχαρητήρια των παρισταμένων.
 
 
Το παρόν θα κλείσει με μια περικοπή ομιλίας του Κολοκοτρώνη: «….ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε : «Που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα» αλλά ως μια βροχή έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθεριάς μας και όλοι οι κληρικοί, προεστοί, καπεταναίοι και πεπαιδευμένοι, οι έμποροι μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε σ’ αυτό το σκοπό και εκάναμε την Επανάσταση».
 
eaas.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά